artwork

Gülümse hadi gülümse :)

10 yıl önce

0

Lüks ürünlerin pazarlamasında çalışıyorum, gönlüm ister ki size şunu diyebileyim: “Ben zengin müşteriyi kullandığı emoticon’dan tanırım”. Ama henüz bu mümkün değil. Oysa emoticon kavramı 1800’lere dayanan bir olgu. Google’da Abraham Lincoln’ün resmine bir bakın; hiç de Whatsapp’da kırmızı etekli İspanyol kız emoticon’unu kullanacak birine benzemiyor fakat gel gör ki bu iletişim yolunu kullandığını düşünülen ilk isimlerden biri. 1862 yılında Lincoln NYT’a bir mektup yolluyor ve “(applause and laughter ; )” diye bir parantez açıyor. Senelerce birçok profesör bunun bir imla hatası mı yoksa emoticon mu olduğunu tartıştı. Bereketli geçmiş olacak ki 1862, bir başka yazar Victor Hugo, “Les Miserables” kitabının satışlarının nasıl gittiğini merak ediyor; “?” diye dünyanın en kısa telgrafını çekiyor. Gelen cevapsa: “!”. Bunlar hep internet öncesi emoticon kullanımları.

Yıl 1963

Zaman içinde birkaç yüzyıl ilerlediğimizde görüyoruz ki internette emoticon kullanımı öneren ilk isim Carneige Mellon Üniversitesi’nde profesör olan Scott Fahlman ve yıl 1963. Önerisi çok basit: Pozitif cümleler için :-) , negatif haberler içinse :-( . Gel gör ki yıllar geçtikte bu emoticonlar renkleniyor, şekil değiştiriyor, üç boyutlu hale geliyor. DataGenetics’in Infochimps desteğiyle hazırladığı makaleye göre incelenen 96 milyon tweet’in yüzde 90’ında 20 popüler emoticon’dan biri kullanılmış. En popüleri “:)”, toplam 32.115.789 defa kullanılarak yüzde 33’e varan bir orana sahip.

Moda markalarının emoji’leri

1990’ların en sevdiğim yıllar olmasının yanında ICQ  programını özlememin bu işte bir payı olsa gerek; neden moda markaları kendi emoji’lerini çıkarmadılar diye düşündüm uzun süre. Fikri ortaya attığımdaysa ‘ucuz’ bir imaj yaratabileceği ve moda meraklılarının çok ilgisini çekmeyeceği öne sürüldü. Tabii ki siz evrene bir fikir attığınızda, illaki birilerini duyuyor ve eninde sonunda fikir gerçeğe dönüşüyor. Hani derler ya, ne dilediğinize dikkat edin diye aynen o durum. Bu işe soyunan üç farklı şirket oldu.

Harper’s Bazaar US

Eğer iTunes’da ‘Harper’s Bazar Emojis’ diye araştırırsanız bulabilirsiniz. Karl Lagerfeld’in yüzünden tutun, Valentino’nun en çok satan ‘Rock Stud’ ayakkabılarına kadar birçok moda klişesinin emojisini bulmak mümkün. Proje New York’lu SixAgency ile işbirliği yapılarak gerçekleştirilmiş. İnternete baktığınızda hakkında çıkan birçok makaleye rastlayabilirsiniz. Kullanmaya çalıştım fakat çok hoşuma gitmedi. Öncelikle emoji’ler fazla büyük, sevimli niteliklerini kaybetmişler. İkincisi WhatsApp ile entegrasyonu yok, ya SMS ya e-posta olarak atayabiliyorsunuz. En son ne zaman e-posta attınız bir düşünün? Hayır, iş yerinde attığınız profesyonel e-postalar sayılmıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cut’s Blog

NY Mag’e bağlı Cut’s Blog geçtiğimiz moda haftası öncesinde çok eğlenceli bir makale hazırlamıştı. “Moda Haftası Emoji’leri”’ başlığı altında, Cara Delevinge’nin yüzünü veya Veuve Clicquot’un şampanya şişesini Twitter’da kullanabilseydik hayat nasıl daha eğlenceli olabilirdi diye düşünülerek bir takım örnekler hazırlanılmış. Fikir çok eğlenceli, emoji’ler fena değil ama maalesef uygulama sıfır. Verilen örnekleri yükleme şansınız yok.

Karl Emoji’leri

Fendi’nin, Chanel’in hatta Karl Lagerfeld markasının ardındaki yetenek tek bir isim, Karl Lagerfeld’in kendisi. Verdiği onca röportajda o kadar aykırı, o kadar garip demeçler verdi ki “The World According to Karl” diye bir kitap çıkarıldı. Söylediği sözlerden biri şu: “I have no human feelings.” Yani “İnsana dair hiçbir duyguya sahip değilim”. Duygusuz olduğundan olsa gerek, firmasının ardındaki yaratıcı gençler ‘Karl Emojis’ diye Karl Lagerfeld’in emoji’lerini bir araya toparlamışlar. Kedisinden tutun, deri eldivenli eline, ifadesiz yüzüne ve Chanel parfüm şişesine kadar birçok emoji mevcut. Karl’ın isminin geçtiği her proje gibi üzerine çok konuşulan bir proje oldu bu fakat kullanımına gelince iş o kadar da heyecan vermiyor maalesef. Her ne kadar WhatsApp’dan Weixin’e türlü sosyal medyada kullanım alanı sağlasa da hemen hiçbiriyle entegrasyonu yok. Hazırladığınız emoji mesajları resim olarak yollamak zorunda kalıyorsunuz. Oysa WhatsApp’da sürekli kullandığımız emojilerin bizim için bu kadar vazgeçilmez olmasının nedeni metin ile aynı hizada kullanılması.

Ne yapılmalı?

Fikir çok eğlenceli, kabul etmek gerekiyor ama içerikten öte sunum da çok önemli projelerde. Yukarıda bahsettiğimiz emojilerin hepsi eğlenceli içeriğe sahip fakat sunuma gelince hepsi aynı yerde takılıp kalıyor. Ne yapılmalıydı diye sorulursa, bu aplikasyon bir marka değil bir dergi tarafından çıkarılmalı, tüm markalardan reklam bütçeleri alınmalı ve elde edilen büyük rakamla Whatsapp’da en çok kullanılan Emoji aplikasyonunun yaratıcılarına gidilmeliydi. Bir ortaklık sonucunda bu yeni ikonlar herkesin kullandığı emoji’lere bir güncelleme olarak yollanılmalıydı; işte o zaman hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olabilirlerdi. :)

Yiğit Turhan

Gucci WW Sosyal Medya Stratejisti

@yigitturhan

Bu yazı Campaign Türkiye Mayıs 2014 sayısında yayınlanmıştır.