artwork

Globalleşme için markalaşma önemli

3 yıl önce

0

Mobil oyun sektörü hem ülkemizde hem dünyada yıllardır büyümeye devam ediyor. Özellikle son 4 seneye baktığımızda daha ivmeli bir büyümeyle karşılaşıyoruz ve endüstrinin neredeyse her çeyrek bir önceki çeyreğe göre büyüdüğünü görüyoruz.

Türkiye her ne kadar potansiyelini tam anlamıyla ortaya henüz çıkaramamış olsa da, mobil oyun sektörünün önemli oyuncularından bir tanesi. Hala mobil oyunların temelinde insan yatıyor ve insan gücü de tasarım ve yazılım gibi süreçlerin merkezi. Bu da bir şirketin yeteneğe, kaliteli iş gücüne ne kadar kolay erişebilirse, o kadar başarılı olacağı anlamına geliyor. Türkiye’de bulunan çalışmaya istekli ve genç yetenek havuzu, Türkiye’yi bu sektör için eşsiz kılıyor. Son birkaç senede bu havuzu iyi kullanarak kısa sürede başarıya imza atmış Ruby, Dream, Rollic, Peak Games gibi Türk şirketler bunun bir kanıtı. Bu yüzden gönül rahatlığıyla önümüzdeki süreçte hem yeni başarı hikayeleri göreceğimizi hem de yabancı yatırımcıların ilgisinin daha da artacağını söyleyebiliriz.

Buna ek olarak benim gördüğüm, tecrübe ettiğim, Türkiye’de yapılan yazılım işleri dünya standartlarında. Uygulamada gerçekten çok başarılı işler çıkarabiliyoruz. Her ne kadar iyi iş sonuçları elde edebilsek de bazen yeterli olmuyor çünkü çıkan işin kalitesi kadar, globalleşme için markalaşmak da çok önemli. Markalaşmayı başarabilen, iş sonuçlarını doğru PR ve pazarlama kanallarıyla dünyaya duyurabilen şirketlerin globalleşmede, yabancı yatırımcı çekmede daha başarılı olduğunu görüyoruz. Bu da bence Türk oyun ekosisteminde gelişmesi gereken noktalardan bir tanesi

Pandemi süreci haliyle evde zaman geçirme oranını çok yükseltti. İnsanlar sosyalleşmeyi, sosyal aktivitelerde bulunmayı özledi ve artık oyunu sosyalleşmek için oynar hale geldiler. Bu her şeyden önce insanların sosyal elementleri, oyunları daha çok tüketmesine sebep oldu. Metaverse dediğimiz kategorideki oyunlar hem indirmede hem de ciroda rekor kırdı. Ayrıca çoklu oyunculu Among Us gibi oyunlar dünyada en çok oynanan oyunların arasına girdi. Diğer kategorilerde de oyun içi satın almalar, oyun içi reklam izlenmeleri, yeni oyun indirmeleri ve satın almaları oldukça arttı. 2021 ilk yarıyıl harcamalarına baktığımızda, pandemi öncesi döneme göre %40 gelir artışı görüyoruz, hatta bu sene mobil oyun gelirlerinin 120 milyar doları geçmesi bekleniyor. 

Kısıtlamaların gevşetilmesi ile pandeminin yarattığı yükselişin eski haline döneceğini düşünmüyorum. Her şeyden önce geçmiş öğrenimlerimiz bunun aksini söylüyor, kullanıcılar bir alışkanlığı kazandıktan sonra kolay kolay bunu kaybetmiyor. Pandemi öncesine göre hem toplam oyuncu sayısında yani mobil oyun penetrasyonunda artış hem de oyuncuların ortalama tüketim miktarında ve frekansında artış görüyoruz. Dolayısıyla şu an evlerle sınırlı olmayışımızın etkisiyle tüketim sıklığı kısıtlansa dahi, artık pandemi öncesine göre daha fazla oyuncu mevcut. Hatta güncel veriler, global oyuncu sayısının 3 milyara yaklaştığını söylüyor. Kısıtlamaların gevşediği Amerika gibi ülkelerde de, 2021 ikinci çeyrek verilerinde büyümenin devam etmesi bunu destekler nitelikte. Dolayısıyla bizim öngörülerimiz bu trendin aynı şekilde devam edeceği yönünde.

AR/VR cihaz ediniminin kolaylaşmasıyla, bu oyun kategorisinin daha da büyüyeceğini düşünüyoruz. Türkiye’de henüz çok yaygın olmamasına rağmen globalde AR/VR ürünleri gitgide popülerleşiyor. Bu da adaptasyonun yavaş yavaş başladığını gösteriyor, yakın zamanda Türkiye’de de evlerde VR ürünleri görmeye başlayacağız. Ayrıca son zamanlarda oyun sektörünün önde gelen firmalarının bu alandaki Ar-Ge yatırım ve satın alma haberlerini sıkça görüyoruz. Metaverse kategorisi, “cross platform” oyunlar(mobil/PC/console), “Play-to-win”/NFT entegre oyun kategorisi gibi kategoriler de yakından takip ettiğimiz trendler.

Ludus Girişim Stüdyosu olarak senenin ilk üç çeyreğinde 5’i Türkiye olmak üzere toplamda 9 adet yatırım yaptık ve yaptığımız yatırımların çoğu, tohum öncesi ve tohum olarak adlandırdığımız erken aşama yatırımlar.

Türkiye’deki yatırımlarımızda genellikle girişim stüdyosu modelinde ilerliyoruz. Bu modelle erken aşama oyun start-up’larına hem maddi hem stratejik anlamda destek sağlıyoruz ve ekosisteme hızlıca uyum sağlamalarına yardımcı oluyoruz. Tüm ekibimiz oyun ekosisteminin içinden geliyor, dolayısıyla bizim portföyümüze katılan şirketler bizim tüm bilgi birikimimizden faydalanarak ortaya hem daha güzel ürünler çıkarıyorlar hem de sektördeki bağlantılarımız sayesinde ileri aşamalarda global fonlara daha rahat ulaşabiliyorlar. Bütün bunları yaparak, yazının başında bahsettiğimiz marka olmuş Türk oyun şirketlerine yenilerini eklemeyi, yeni başarı hikayeleri yaratmayı hedefliyoruz.

Volkan Biçer

Ludus Venture Studio Ortağı 

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 115. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...