Gizlilik ve güvenlik

11 yıl önce

0

Eric Reiss’in, -Danimarkalı yönetmenler Thomas Vinterberg ve Lars von Trier tarafından yazılan Dogme95’den esinlenerek- 2003 yılında filizlendirmeye başladığı ve Web Dogma olarak adlandırdığı metinde, dokuzuncu madde şöyledir:

“No visitor must be forced to register or surrender personal data unless the site owner is unable to provide a service or complete a transaction without it.”

Haddim olmayarak çevirmeye çalışayım:

“Site sahibi gerçekten yapılacak işlem için ihtiyaç duymadıkça kullanıcıyı üye olmaya veya kişisel verisini vermeye zorlamamalıdır.”

2012’ye geldiğimizde ise bu sorunun çok daha vahim bir şekilde geri döndüğünü görüyoruz: Facebook Uygulamaları. Malumunuz, dijital pazarlama bütçelerinin birçoğu Facebook’a doğru kaydı fakat yazımız bunun doğruluğu-yanlışlığı üzerine değil. Konumuz, burada toplanan kullanıcı verileri ve bu verilerin kullanımı.

Şu anda birçok şirket nerede kullanacağını dahi bilmeden ödül karşılığı kullanıcı verisi biriktiriyor. Gelen kullanıcıların hedef kitleleri olmamasını dahi umursamadan kullanmayacakları verileri topluyorlar. İşin kötüsü bu veri o kadar kapsamlı ki; işiniz, arkadaşlarınız, ilişki durumunuz hatta ve hatta ilişki durumunuzdaki her türlü dalgalanma…

“Alan memnun, satan memnun; kişi kendi kabul ederek verdi bilgilerini” diyebilirsiniz. Peki, emanet aldığınız bütün bu veriyi güvenli olarak saklayabilecek derecede güveniyor musunuz sisteminize, çalışanlarınıza, ajansınıza ya da 10-15 dolar karşılığı kullandığınız üçüncü parti yazılımlara?

Nasıl ki bir iş kazası olduğunda gerekli güvenlik önlemlerini almayan işvereni “cık-cık”lıyorsak aynı hassasiyeti kendi işimiz için de göstermeliyiz. “Devlet el atana kadar bildiğimizi okuyalım, sonra bakarız çaresine” yaklaşımı yerine bu işi yapan sorumlu şirketler ve ajanslar olarak işimizi “olması gerektiği gibi” yapalım. Tabii ki süreçleri ve maliyetleri arttıracaktır ama bu işin kuralı bu; gerekiyorsa bir kampanya daha az yapalım ama kişisel bilgi güvenliğinden ödün vermeyelim.

Önce güvenlik.

Volkan Uçmak
Interact Üyesi

[arrowlist]

  • Bu yazı Campaign Türkiye’nin Kasım sayısında yayınlanmıştır.

[/arrowlist]