artwork

Giysi etiketlerinin yeni fonksiyonu

10 yıl önce

0

Şimdiye kadar giysilerinizin etiketlerinin amacı yıkama koşulları ve bileşenleri bilgisini sağlamaktı. Etiketlerin yeni bir fonksiyonu daha olabilir: Daha iyi ürünü almayı sağlamak.

Etik değerleri olan bir markadan mı alışveriş yapmak istiyorsunuz? Günümüz tüketicilerinin ortaya çıkardığı yeni soru(n)lar şu şekilde:

Hangi markayı almalı?

Her geçen gün daha fazla hazır giyim markası organik veya geri dönüştürülmüş maddelerden yapılmış çevreye duyarlı malzemeler ile koleksiyonlarını hazırlıyor. Bunun yanı sıra internette çok sayıda “çevreci moda rehberi”  yerini almış durumda. Örneğin, the Eco Fashion World sürdürülebilir tasarıma sahip markalar ve ülkelere, şehirlere, markalara ve kategorilerine göre ayrılmış online eko moda dükkanlarının listesini sunuyor.

Etiketler için yeni semboller

Her bir marka Eco Fashion World’ün kriterlerine göre karşı sayfanın altındaki yeşil renkli şekillerle değerlendiriliyor.

Öte yandan tüm markalar yukarıdaki kriterleri tamamen yerine getirmek zorunda değil. Bir diğer online web rehberi Style With Heart daha farklı bir sıralama ile markaları kategorilerine göre Fair Trade, Ethical fashion, organic clothing, eco-friendly items, recycled items ve vintage olarak sınıflandırıyor.

Organik mi olsun, geri dönüştürülmüş mü?

Nike sürdürülebilirlik konusunda inovasyonlarına devam ediyor. Şangay’da tamamen çöpten oluşan mağazalarının açılışından sonra şirket NIKE Materyal Sürdürülebilirlik Endeksi’ni (NIKE MSI) yayımladı. Bu endeks markanın kullandığı pamuk ve polipropilen gibi materyalleri 4 etki alanına göre değerlendiriyor:

1 Madde Yapısı

2 Enerji

3 Su/Alan

4 Fiziksel Atık

Nikeresponsibility.com sitesinde ise “materyal önemlidir” teması altında tüketicileri ürünlerinde kullandıkları materyaller ve onların çevreye etkileri konusunda NIKE MSI’ya göre bilgilendiriyor.

  

Bu endeksin temel amacı,  yaratıcılara ve tasarımcılara kıyafetlerde, ayakkabılarda ve aksesuarlarda kullanılan materyallerin çevreye etkileri üzerine geniş bir data sağlamak.

Bunun da ötesinde, NIKE tasarlattığı ücretsiz bir aplikasyon olan MAKING aplikasyonu ile NIKE MSI datalarını mobil hale getiriyor. Bu aplikasyonun temel amacı tüketicilere ürün seçiminde bir rehber niteliği sağlayarak satın almayı düşündükleri ürünlerin hangi materyallerden oluştuğunu göstererek, onları doğru ürünü almaya yönlendirmek olarak ortaya çıkıyor. Aynı zamanda aplikasyon birden fazla materyali tanıyarak, hepsinin özelliklerini karşılaştırma özelliğine sahip.

Örneğin; kauçuk ve pamuk karşılaştırması; yukarıda belirtilen tüm kriterler ile çevresel etkilerin birleşimiyle; bunların geri dönüştürülebilirlik kapasitesi ve tedarikçi yeterlilikleri göz önüne alınarak yapıldığında NIKE MSI sıralamasında kauçuk materyali 1. sırada çıkarken, pamuk ise on birinci sırada yer aldı.

Ek olarak, her materyal NIKE MSI’ın 4 farklı etki alanında farklı değerler alabilmekte. En iyi materyal olarak görülen kauçuk genel olarak birinci sırada görülebilir ancak, 4 etki alanına göre değerlerine bakıldığında şu şekilde sıralanıyor:

• Madde yapısı etkisinde 16. sırada

• Enerji etkisinde 2. sırada

• Su kullanımı etkisinde 2. sırada

• Atık etkisinde 6. sırada

NIKE MSI ayrıca geri dönüştürülebilir materyal ve organik materyal kullanım oranlarını da endeksine dahil ediyor.

MAKING aplikasyonu aynı zamanda tüketicileri sürdürülebilirliğe nasıl daha fazla yardım edebilecekleri hakkında çözümlere dahil ederken, üretim zincirinin en başında ürün ömrünün sonuna kadar olan soruların içinde de yer almasını sağlıyor.

Online aplikasyon veya endeks kullanarak alışveriş yapan herhangi bir tüketici ürünü satın alırken; öncelikle ürünün etiketini daha dikkatli incelemeli, üretim tarafında ise tasarımcılar daha iyi ve çevreci materyalleri kullanmaya konusunda tüketiciler tarafından cesaretlendirilmeliler.

Tina Ly / Mazars Denge Danışmanı

@akatinatuna

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Şubat 2014 sayısında yayınlanmıştır.