artwork

Gerçeklere sımsıkı sarılmak

10 yıl önce

0

Yaratıcı reklamcılığın efsanevi ismi Sir John Hegarty, Campaign Türkiye’ye geçtiğimiz yıl verdiği bir demeçte şu ifadeleri kullanmıştı: “Endüstrimizin dışında yer alan insanlar genelde reklamcılığın gerçekleri çarpıtma üzerine kurulu olduğunu düşünür. Ancak gerçek, bir markanın alabileceği en güçlü stratejik pozisyondur. Reklamcılık tarihine bakarsanız neredeyse tüm başarılı kampanyaların gerçeğe ve doğruluğa sıkı bir şekilde tutunduğunu görürsünüz.”

Son olarak Ogilvy & Mather Dubai’nin Birleşmiş Milletler için hazırladığı, kadınlara yönelik ayrımcılığa odaklanan kampanyasının başarısının arkasında, Hegarty’nin söylediği gibi “gerçeklere sarılmak” yatıyor. Google’da yapılan aramalarda, lokasyona bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte, kadınlara yönelik önyargıların nasıl bir trend izlediği anlık olarak gözlemlenebiliyor. Ogilvy’nin kampanyasının dünya genelinde birçok yaratıcılık ödülü alması bekleniyor.

Şimdi Türkiye gerçekliğine bakalım. Dünya Ekonomi Forumu’nun 2013 Global Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre, Türkiye, 120’nci sırada. Yani kadın-erkek arasındaki eşitsizliği ortaya koyan endekste 136 ülke arasında en kötü tabloyu çizen ülkelerden biri… Rapora göre Türkiye’de kadınlar arasında işsizlik oranı yüzde 11, erkeklerde ise yüzde 9. İşyerlerinde liderlik yapan kadınların oranı yüzde 4… Türkiye’de kadınların yüzde 33’ünün, erkeklerin ise yüzde 82’sinin banka hesabı var.

“Ekonomimiz şu kadar büyüyor. İnternet bağlantı hızında Avrupa’yı solladık. Çağ atlıyoruz” gibi pozitif gelişmeleri elbette göz ardı etmemek gerekiyor. Ancak Türkiye’nin yaratıcı beyinleri ve markaları, negatif gerçeklere de sımsıkı sarılarak daha başarılı kampanyalara imza atabilir. Daha da önemlisi farkındalık yaratarak toplumsal sorunların çözümüne katkı sağlayabilir.

Keyifli okumalar,

Tolga Tuna / Campaign Türkiye Genel Yayın Yönetmeni

tolga@campaigntr.com

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Kasım 2013 sayısında yayınlanmıştır.