artwork

Gerçek metaverse bu değil

2 yıl önce

0

KriptoPara, Fed’den çıkıştır.

DeFi, Wall Street’ten çıkıştır.

Sosyal medya, kitle iletişim araçlarından çıkıştır.

Evde eğitim, endüstriyel eğitimden çıkıştır.

Uzaktan çalışma, 9-5’ten çıkıştır.

Yaratıcı ekonomi, klasik istihdamdan çıkıştır.

Özetle kişiler ülkelerden, kurumlardan ve kalıplardan kopuyor. Bu hareketin insanları buluşturacağı nihai nokta ise metaverse. Kavram görsel olarak bir “VR gözlüğü” veya mobilde çalışan bir “AR filtresi” ile betimlemek, “ready player one” filmini örnek vermek işin kolayına kaçmak oluyor. Gerçek metaverse bu değil.

Şu an canlı ve işlevsel metaverse birbirini besleyen 3 parçadan oluşuyor;

1- Yaratıcı Ekonomisi: Amazon, pixar gibi ilk adım atanların kendi teknolojilerini yarattığı “öncü dönem”. Ardından mühendislerin sürdürülebilirlik öncelikli yaratım çağı;

DirectX, WebGL, Ruby on Rails, Node.js, Stripe, MySQL and MongoDB ile devam dönemi…

Son olarak günümüz yaratıcı çağı ve enstrümanları;

– Unity: 3D oyunlar oluşturmayı çok daha az teknik bir işe dönüştürerek Activision gibi içerik oluşturucuların küçük bir ekiple Hearthstone (1 Milyar $ + franchise) başlatmasına ve InnerSloth’un yalnızca 3 geliştiriciyle bir megahit olan “among us” yapmasına olanak sağladı.

– Shopify: Bir e-ticaret işi yaratmayı herkesin yapabileceği kolay bir şeye dönüştürerek, küçük işletmelerden dakikada 2000$’dan fazla kazanan şirketlere çevirdi.

– Roblox: Çoklu evren deneyimleri ve oyunları yaratmayı neredeyse herkesin(çocukların bile) deneyebileceği bir şeye dönüştürdü; bugün Roblox deneyimleriyle yılda $10M+ kazanan gençler var.

2- Gaming: Oyunlar metaverse’ü en iyi anlatan yapılar, ister açık dünya tarzı The Witcher 3’te yaratık kesip, köy evi ziyaretlerinde bulunun isterseniz mobilde arkadaşlarınızla “among us” oynayıp, imposter damgası ile sabotaj peşinde koşun. Oyun evreni parası, karakteri, ekonomisi ile 20+ yıldır en iyi metaverse örneği. Zaten şu anda +180 milyar dolarlık hacmiyle, sinema ve müzik sektörünün toplamından büyük bir ekonomi. Klasik NFT Gaming + Metaverse örnekleri Axie infinity, Sorare, StarAtlas veya geçen hafta çıkan Thetan Arena… Devamı blockchain’de.

3- Blockchain: Büyük değişim oyun dünyasının blok zinciri ile buluştuğu nokta yani NFT Gaming adı verilen aynı zamanda metaverse dünyasının coin’lerinin de basılıp harcandığı devrimsel alan açıyor.

Sanatsal NFT’lerin gerçek hayattaki yeri dışında metaverse’teki kullanımları da hala büyük bir tartışma konusu. NFT oyunlarda ise bu durum farklı; oyun metaverse’ünde geçerli karakterler, mekanlar, kartlar ve oyun içi para artık blok zincri üzerinde NFT veya token olarak basılıp kullanılıyor. En büyük fark, klasik oyunlarda bu karakterlerin sonsuz veya oyun tasarımcısının istediği zaman ve miktarda üretilebileceği halde olması, bu sebeple ticaretinin ve değerinin sağlıklı olmamasıydı. Blok zinciri sayesinde limitli sayıda karakter ve kontratlar üzerinden hem oyun metriklerinin hem ticaretin adil ve belirli hale gelmesi tam bir metaverse çılgınlığı yaratıyor. Son 3 ayda en fazla değer kazanan kripto varlıklar, sürpriz: metaverse coinleri.

Dünya bu saatten sonra daha hızlı dönecek, hızı benimseyen kişi ve kurumlar cömertçe ödüllendirilecek, istemeyen veya başaramayan kişi ve kurumlar son derece zorlanacak.

Bu hıza uyum sağlamak artık değerli değil, mutlak şart.

Burak Günsev

UGC90 Ultimate Game Changer

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 118. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...