artwork

Gençlik pazarlaması

11 yıl önce

0

30 yaş altı 2,3 milyar tüketicinin yüzde 48’i cep telefonuna sahip. Bu sayının üçte biri de akıllı telefon kullanıyor. +15 yaş grubuna yönelik yapılan 2011 araştırmalarında, 1 milyar kişinin sosyal medyayı kullandığı (internet kullanıcıların yüzde 70’inden fazlası) tespit edildi. Avrupa ülkelerinde internet kullanıcılarının yüzde 73’ü en az bir sosyal medya grubunda yer alırken, bu oran Çin, Brezilya, Hindistan gibi ülkelerde yüzde 86’ılara çıkıyor.

MobileYouth direktörü John Dhaliwal’e göre ‘gençlik’ hedef kitlesini üç ayrı kategoride incelemek gerekiyor: “Genç Korsanlar, Çulsuz Yenilikçiler, Yıkıcı Divalar”.

Genç Korsanlar, en büyüğü lise çağında olan, bir gruba, harekete ya da topluluğa ait olma duygusu yüksek gençlerden oluşuyor.

Çulsuz Yenilikçiler, lise ve üniversitede öğrencilerinin, teknoloji ve yeni medyalar konularının içinde yaşayan, yeni ürünleri test edip, gelişmesi gereken yanları bulan veya trend yaratan gruplar.

Yıkıcı Divalar ise bir nevi ‘ikoncan’ diye de tanımlanabilecek, bir ürünü sosyal fenomen haline getirebilecek, markaların sosyal statü haline gelmesine bile yol açan, trend-setter’lar.

Dhaliwal, gençlik pazarlaması stratejilerinde bu çok önemli üç grubun detaylı analiz edilip, süreçlere kendi dinamiklerine göre dahil edilmeleri gerektiğini belirtiyor. Büyük bir markanın TV reklamlarında da yer verdiği, gençlik paketinin marka temsilcilerini hatırlayalım. Teknoloji konularını, seyahati, alışveriş konularını ayrı ayrı marka temsilcileri yönetiyor ve bir takım olarak farklı görevleri olduğunun altı çiziliyor.

Kullandığınız pazarlama mecrası ne olursa olsun, ‘gençlik’ hedef kitlenizin yaşam dinamiklerini çok net çalışıp, marka konumlamanız ile nerelerde çakıştığını bulabilirsiniz. Ancak bu alanlardaki fırsat ve tehditleri doğru analiz etmek, verimli pazarlama projeleri geliştirmek ve sonuçlarını ölçümleyebilmek için gençlik pazarlaması konusunda uzman ajanslardan destek almanızı öneririz.

Emine Pura
DPID Yönetim Kurulu Başkanı