artwork

Gençlere nispet, 35 yaş üstü de dijital platform bağımlısı

9 yıl önce

0

Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden Bain & Company’nin, Avrupa, Amerika ve BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülkelerinde 7 binden fazla kişi ile gerçekleştirdiği dijital içerik tüketimi davranışları araştırması, “#Hashtag Nesli” olarak tanımlanabilecek ve yaş sınırı tanımayan bir kuşağın geliştiğini gösteriyor.

‘#Hashtag Neslinin Yükselişi’ araştırması bu nesle hitap edebilmek ve dijital medya pazarında sürdürülebilir bir başarı için, küresel bakış açısıyla yerel ihtiyaçlara göre oluşturulmuş yaratıcı iş modellerine ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Araştırma, gelişmiş ekonomilerde 35 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 63’ünün çevrimiçi video izlediğini, yüzde 93’ünün dijital müzik dinlediğini ortaya koyuyor. Elektronik kitap okuyanların oranı yüzde 34 iken, oyun kategorisinde akıllı telefonlar ve Facebook üzerinden oynanabilen Candy Crash Saga bir yılda 100 milyon tekil kullanıcıdan 350 milyon kullanıcıya ulaşarak bir başarı öyküsüne imza atıyor. Mobil cihazlar için geliştirilen Angry Birds tarzı kısa format oyunlar da en popüler oyunlar arasında yer alıyor.

Araştırma, çoğu 25 yaş altı ve 25 yaş üstü olup dijital medyayı tercih eden kitleye ait çok önemli bilgiler içeriyor. Araştırma, orijinal olarak dijital formatta üretilen içeriğin sektörde üstünlüğünü ilan ettiğini ortaya koyuyor. Son derece düşük kâr marjlarının geçerli olduğu bu pazarda ayakta kalmak için dijital formatlara yatırım yapılması ve gelir kalemlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Araştırma aynı zamanda, üretilen içeriğin kullanıcılara ulaşabilmesini sağlayacak “hızlı ağ erişimi” için yatırım yapılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Gençler en az bir akıllı telefona sahip

Araştırma, gelişmiş ülkelerde tüketicilerin yüzde 70’inin akıllı telefonu, yüzde 47’sinin ise tablet bilgisayarı olduğunu gösteriyor. Akıllı telefon oranı yaşları 15 ile 18 olan gençler arasında yüzde 84’ü buluyor. Bain & Company Türkiye Yönetici Ortağı Serhan Nadir, “Gelişmekte olan ülkelerde de penetrasyon artıyor. Brezilya ve Rusya’daki gençlerin yüzde 58’inin, Çin ve Hindistan’dakilerin ise yüzde 36’sının en az bir akıllı telefonu bulunuyor. Türkiye’ye bakınca da benzer bir resim ortaya çıkıyor. Hane halkı bazında yüzde 40 olan taşınabilir bilgisayar ve yüzde 96 olan cep telefonu penetrasyonunda da akıllı telefonların payının artması bekleniyor” diye konuştu. Araştırma, daha önce hiç olmadığı kadar hızlı iletişim ağlarına bağlanabilen bu akıllı cihazların, tüketicilerin medyayı kullanış biçimlerini de değiştirdiğini gösteriyor.

Araştırmaya göre, gelişmiş ülkelerdeki 15 ile 25 yaş arasındaki gençlerin üçte ikisi video, müzik ve kitap seçimlerinde sosyal ağlardaki tavsiyeleri dikkate alıyor; 35 yaş üzeri tüketicilerde bu oran yüzde 50’nin altında. Veri gizliliğine yaklaşım da yaşa göre farklılık gösteriyor. 15-25 arası gençler, internet üzerinden daha iyi bir tavsiye almak için veri gizliliğinden ödün vermeyi düşünebiliyor. Öte yandan araştırma, içerik tüketimi konusundaki eğilimleri göstermek için yaşın çok da yeterli bir ölçüt olmadığını ortaya koyuyor. 35 yaş altı tüketiciler içeriği dijital olarak daha çok tüketmeye eğilimli iken, 35 yaş ve üstü tüketiciler de özellikle video, müzik ve oyun konusunda bu açığı hızla kapatacağa benziyor.

Kalıcı başarı için 3 anahtar

Araştırmada, “#hashtag nesli”ne hitap edebilmek ve hem gelişmiş hem de gelişmekte olan pazarlardaki fırsatların değerlendirilebilmesi için medya şirketlerinin aşağıdaki üç alana odaklanmaları gerektiği belirtiliyor:

1. Doğuştan dijital formatlara yatırım yapılmalı

2. Gelir yaratan unsurlar yeniden değerlendirilmeli

3. İçerik ve iletişim ağları arasındaki bağ güçlendirilmeli