artwork

Geleceğin lider sektörlerinden biri

3 yıl önce

0

Dünyada ve Türkiye’de dijital oyunlar, arkalarında devasa yaratıcı ekiplerin çalıştığı dev bir sektör haline gelmiş durumda. Büyüme potansiyeli göz önüne alındığında, daha fazla aktörün sektöre girme gayreti ve yaptığı katkılarla sektörün ivmesi giderek artıyor. Oyun sektörü, geleceğin lider sektörlerinden biri olma yolunda adım adım ilerliyor.

Genç ve teknolojik gelişmeleri hızlı benimseyen nüfusuyla öne çıkan ülkemizde, oyunlara ilginin her geçen gün artması ise hiç tesadüf değil. Bu ilgi, doğal olarak oyun üretimi için çok verimli bir iklim oluşturuyor ve Türk oyun endüstrisi, sürekli yeni oyunların geliştirildiği, yeni oyun şirketlerinin sahaya çıktığı dinamik bir yapıya sahip. 

Hyper-casual ve casual oyunlar sektöre ciddi başarılar getirdi

Mobil oyun pazarında özellikle ABD pazarına yönelik geliştirilen hyper-casual ve casual oyunlar, Türk oyun sektörüne ciddi başarılar getirdi. Türkiye oyun ekosistemi son 2 yıl içerisinde gerçekleşen satışlar ile ciddi bir ivme yakaladı. 

Son 5 yıl içinde global şirketlerden Türk oyun sektörüne 2,4 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirildi. Ayrıca dünya 2020 yılında zorlu bir süreçten geçerken, pandemide insanların evde kalma sürelerinin artmasıyla birlikte oyun sektörü zorlu koşullara rağmen büyümeye devam eden birkaç sektörden biri oldu. 83 milyonluk nüfusuyla Türkiye’de 35 milyon mobil oyuncusu, 22 milyon bilgisayar oyuncusu, 17 milyon konsol oyuncusu olduğu biliniyor. Yeni mezun, parlak beyinlerimizin bu sektöre gözlerini çevirmesi ve yatırımcıların oyun sektörünü global satışlardan sonra daha iyi tanıması, sektörün önümüzdeki dönemde daha hızlı gelişmesine alan açacaktır.

Pandemi, yeni “gamer”lar yarattı 

Pandemi, insanların alışkanlıklarını ve yaşam stillerini önemli ölçüde değiştirdi. Evde kalma sürelerinin artmasıyla birlikte, insanlar eğlenmenin ve keyifli vakit geçirmenin yeni yollarını aramaya başladılar.

Bunun için en önemli kanallardan biri elbette ki dijital oyunlar oldu. Oyuna yönelenler sadece “gamer” dediğimiz önceden de oynayan kitleyle sınırlı kalmadı, her yaştan insanlar yeni oyuncular arasına katıldı. 

 “Zula Mobile” kısa sürede 7 milyon oyuncuya ulaştı

Biz bu artışı Zula Oyun özelinde de gözlemledik. Pandemide günlük aktif kullanıcı sayımız %20 artarken, aylık kazandığımız yeni kullanıcı sayısı ise %15’lik bir artış gösterdi.

Ayrıca geçen yıl mayıs ayında oyun severlerin beğenisine sunduğumuz “Zula Mobile” oyununun da Türkiye’de kısa sürede 7 milyon indirilme rakamına ulaştığına şahit olduk. Bu bile, oyuna olan ilgideki artışı net şekilde gösteriyor aslında. Zula Mobile’ın globalde lansmanı ise 2022 yılı içinde yapılacak.

“Oyun, yeni çağın eğlence anlayışını temsil ediyor. Büyümesi kaçınılmaz”

Artık pandemi koşullarından yavaş yavaş normale dönülmesiyle birlikte oyuncu sayıları daha stabil hale gelmiş durumda. Ancak pandemi, sektörün büyümesini hızlandırmış olsa da bundan bağımsız olarak zaten önü açık olan bu sektör, yeni çağın eğlence anlayışını temsil ediyor ve bu nedenle kaçınılmaz olarak büyümeye devam edecektir. Bugün oyun sektörü, devasa bütçeleri olduğu bilinen film ve müzik sektörlerini çoktan geride bıraktı. Çünkü dijital oyunlar, yeni çağın eğlence anlayışını ve eğlencenin geleceğini temsil ediyor.

Sürekli geliştirilen oyun teknolojisi, bizlere giderek efektleriyle daha büyüleyici, hikayesiyle daha fazla saran ve gerçekten bile daha gerçek hissi yaratan oyunlar verecek. Çeşitli türlerin birleştirildiği oyunlarla daha sık karşılaşacağız.

Hedefimiz, ‘Shooter’ segmentinde dünya çapında tanınan bir oyun geliştirici olmak

InGame Group, tamamı yerli yatırımcılardan oluşan bir şirket. Geliştirdiğimiz ilk oyun olan tamamı yerli yapım ürünü MMOFPS türündeki Zula, bugün yaklaşık 100 ülkede, 11 farklı dil seçeneğiyle 30 milyon kişi tarafından oynanıyor.

Zula’nın önemli özelliklerinden biri Türk kültüründen ögeler barındırması. Biz her zaman hem kendi oyuncularımıza, hem yurt dışındaki Zula oyuncularına Türk kültürünü en iyi şekilde tanıtmayı hedefliyoruz. Zula’nın oyun içindeki haritalarının bir kısmı Kız Kulesi, Nemrut Dağı, Safranbolu evleri, Mardin gibi hem iç turizmde hem dış turizmde Türkiye’nin çok önemli noktaları. 

Biz bir Türk oyun firması olmanın sorumluluğuyla hareket ediyoruz ve espor ekosisteminin en fazla yatırım yapan firmasıyız. InGame Group, önümüzdeki dönemde çalışmalarını MENA bölgesinin en büyük oyun ve eğlence şirketi olma hedefi doğrultusunda yoğunlaştırmayı planlıyor. Yeni yatırımlarla 2022-2023 döneminde ciddi üretim ve pazarlama gücü kazanmayı hedefliyoruz. Shooter segmentinde PC, mobil ve cross platform gibi farklı oyunlar üretmeye devam ediyoruz. Amacımız Shooter segmentinde dünya oyun piyasasında tanınan oyun geliştiricisi olmak. Ayrıca bölgenin en büyük aktörü olma hedefini sürdürüyoruz ve 3 yılda 100 milyon oyuncuya ulaşmayı planlıyoruz.

Genco Alp

InGame Group CEO’su

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 115. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...