artwork

“Geleceğe Dönüş” filmi gibi geçti 2013

10 yıl önce

0

Gerçekten “Geleceğe Dönüş” filmi gibi geçti 2013… Üç boyutlu yazıcıların türemesi, Google gözlüklerin büyük projelere dahil olması hatta moda dergilerindeki fotoğraflarda doğal bir aksesuarmışçasına tanıtılması, saat haline bürünmüş telefon modelleri, Burberry gibi bir moda markasının başından Apple gibi bir teknoloji devine paralel geçiş yapan CEO Angela Ahrendts, sanal para birimi Bitcoin değerinin 400 katına çıkması ve sonrasında Çin tarafından bir anda dışlanması, pahalı aksesuar satan lüks markaların kendilerini bir anda yardımseverliğe adayıp Chime for Change ve Watch Hunger Stop gibi projeler üretmesi gördüğümüz ilginç trendlerden sadece birkaçı.

Bunların hepsi sadece moda ve lüks dünyasında değil, aynı zamanda diğer sektörlerde de kendinden söz ettiren büyük trendlerdi. Modaya en büyük darbeyi sanırım New York Moda Haftası’nın gelecek moda haftasında bloggerlara burun kıvırma niyetinde olduğu haberi vurdu.

Öncelikle 2013 yılında bahsettiğim farklı trendlere ve bunların nasıl geliştiğine bir göz atalım beraber:

1- Lüks markaların hayat standardı oluşturma girişimleri

Hermes’in eşarp bağlama sanatından tutun da Louis Vuitton’un bavul hazırlama tekniklerine kadar birçok farklı konudan bahsettik. Markaların nasıl belirli ürün gruplarını alıp bunların etrafında hayat standardı yarattıklarına değindik. Lüks markaların sadece ürün odaklı kalamayacağının, kesinlikle 360 derece bir hayat tarzı oluşturmaları gerektiğinin altını çizdim. Gözlemlerim yerini 2013’ün yarısından sonra kendini kanıtladı: LVMH grubu Milano’daki ünlü pastane COVA’dan büyük bir hisse satın almakla kalmayıp, Eylül ayında Maldivler’de Cheval Blanc isimli lüks oteli açtı. Gucci’yse iflasın eşiğine giden İtalya’nın en önemli porselen şirketlerinden biri olan Richard Ginori’yi satın alarak İtalyan köklerine ne kadar bağlı olduğunu kanıtladı.

2-Dünyayı yöneten kim?

Kadınlar: Kadınların sosyal medyada ne kadar baskın ve aktif olduğundan bahsetmiştim. Bergdorf Goodman, Neiman Marcus, Motilo gibi firmaların projeleri inceledik; Angela Ahrendts, Natalie Massenet ve Demet Mutlu gibi iş dünyasında tanınmış kadınların profesyonel geçmişlerine değindik. Peki kadınların moda ve lüks markaları için ne kadar önemli bir tüketici kitlesi olduğunu anlayan markalar ne gibi aktivitelerde bulundular? Gururla söylüyorum, aslında çok da beklenmedik, ürünü değil kadınların gücünü ön plana çıkaran inanılmaz projelere soyundu bazı markalar.

Gucci’nin yakın zamanda kadın haklarını korumak ve güçlendirmek üzere Beyonce, Frida Giannini ve Salma Hayek tarafından kurulan Chime For Change, onu hemen ardından takip eden Twitter’la dev işbirliği #ChimeHack gibi projeler çok etkileyiciydi. Kim Kardashian’ın Ebay’de yardım için satışa çıkardığı ürünlerden gelen gelirin sadece yüzde 10’unu bağışladığını düşünürsek, moda markalarının bu kadar büyük yardım girişimlerine girmesi çok umut verici.

3- Lüks markalar bloggerları neden giydirmeli?

Özellikle yeni markaların bu trendden neden ve nasıl faydalanması gerektiğinden bahsetmiş; Angelo Flaccavento ve Suzy Menkes gibi isimlerin bu trende nasıl karşı çıktığına dair yazıları paylaşmıştım. Geçen hafta Refinery 29’da Connie Wang’in yazısına göre Amerika, bloggerların moda haftalarını ele geçirip, tüm ilgiyi kıyafetlere değil kendilerine çekmesinden bıkmış durumda. Bu yüzden gelecek moda haftalarında şovlara davet edilen çok sınırlı ve elit bir blogger tabakası kalacak, bugüne kadar tüm eforunu kendilerini şöhret haline getirmeye sarf eden genç kızlarımız maalesef şovları bilgisayar ekranlarından izleyecek yazıya göre. Bu beklenen bir tepki aslında: İtalya’ya baktığımızda her çekirdek aile en az bir blogger içeriyor. Markalar kimlerle çalıştığını çok iyi seçmeli.

4 -Dergilerin dijitalle imtihanı

 Dergilerin dijital trendlerden nasıl faydalanması gerektiğinden bahsetmiştik. Dijital medyanın gelişmesi basılı yayın organlarına zarar verdi, burası açık. Son gelen haber Dazed & Confused dergisinden: Dergi senede sadece 6 kere yayınlanacak fakat internet sitelerine çok sayıda yenilikler eklenecek.

5 -Erkeklerin mayo sevdası

Yine yükselen trendlerden biriydi 2013 için erkekler için üretilmiş lüks mayolar. Bu iş kolunda hala satürasyona ulaşılmadı, bu yüzden 2014 yazında büyük gelişmeler bekliyoruz.

2013 böyle geçti. 2014’den beklentilerimiz neler? Instagram’da özel mesajlaşma olanağı, Snapchat’e girmeye hazırlanan markalar, Google’ın gözlüklerinin daha yaygın hale gelmesi gibi kavramlar pazarlamayı nasıl değiştirecek? Beraber göreceğiz.

 

Yiğit Turhan / Gucci WW Sosyal Medya Stratejisti 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Ocak 2014 sayısında yayınlanmıştır.