artwork

Gamer hedef kitle artık televizyon izlemiyor

5 yıl önce

0

Gaming uzun yıllar bir alt kültür olarak ilerledikten sonra, son yıllarda esporun popülerleşmesi ve oyun yayıncılığının da yaygınlaşması ile hayatımızda ana akım kültürün içine girmeyi başardı. Dünyadaki ilk oyun turnuvası 1972 yılında Stanford Üniversitesinde Spacewar! oyunu ile yapılmıştır, 1980’de Atari ilk Space Invaders Championship’i organize ettiğinde 10000 kişinin katılımı olmuştur. 1980’ler sonrasında evlere giren konsollar ve sonrasında PC erasında gaming ciddi gelişmeler kaydetmiş ve artık gamer’ların birbirleri arasında buluşmalarını sağlayacak yerler oluşmaya başladı. Son yıllarda Facebook gaming ve mobil gaming‘in popüler olması ile gaming ana hedef kitlesi bir anda genişlemeye başladı. Günümüzde casual gamer dediğimiz kitle artık 7 yaşında başlayıp 70 yaşına kadar ulaşıyor. Ama özellikle 14 – 25 yaş arasındaki ana gamer hedef kitle artık televizyon seyretmemeleri, ana aktivitenin oynadıkları oyun çerçevesinde dönmesi ve diğer aktivitelerin (dizi seyretme, sinemaya gitme…) ise tamamlayıcı duruma gelmemeleri ile markaların bu kitleye ulaşma yollarını aramaya başlamalarına sebep oldu.

Son 2-3 seneye kadar genellikle oyun tarafına yatırım yapan markalar oyun sektörünün içinde olan “endemic” markalarken artık “non endemic” markalar bu sektöre pazarlama yatırımı yapmaya başladı.

Önümüzdeki yıllarda özellikle halihazırda 5-10 yaş aralığındaki çoçukların hayatları tamamen oyun, VOD servisleri ve YouTube ile büyümelerinden pazarlama yatırımları bu alanda ciddi bir artış görecek ve markaların yıllık planlarında ciddi bir orana ulaşacak.

Keza espordaki yükseliş de devam edecek ve yeni gelen gençliğin ana spor dalı haline gelecek, hatta günümüzdeki çok köklü spor kulüpleri varoluşlarını sürdürebilmek için bu alana ciddi yatırımlar yapmak zorunda kalacak, muhtemelen espor alanında büyüyen kulüplerde ileride yan sportif şube olarak futbol veya basket şubeleri açabilirler veya satın alabilecek duruma gelebilirler. Örneğin Cloud9 espor kulübünün 2018 yılı piyasa değeri 310 milyon USD’yi buldu, Team SoloMid yine geçen sene 37 milyon USD yatırım aldı.

Gaming artık kültürümüzün ayrılmaz ve ana parçası haline gelmiştir…

Emre Üçöz,
NewGen Yönetici Ortak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 89. sayısında yayımlandı.