artwork

Flora Williams: Radyo

6 yıl önce

0

Alanında uzman isimler, yakın gelecekte iletişim sektöründe bizleri nelerin beklediğini anlattı. Buna göre, gelişen teknolojiyi ve datayı kullanmaları halinde mobilden sosyal medyaya, kültürel trendlerden reklam ajanslarına kadar çeşitlenen pazarı bekleyen fırsatlar neler?

Flora Williams, Amplify Müşteri Direktörü
Radyo yeniden doğdu ve teknolojik gelişmeler sayesinde inovatif ve ilerici bir reklam mecrasına evrildi.

Yıllar boyunca pek çok müşteri için radyo temel mecralardan biri oldu. Yarattığı duygusal bağ, rekabetçi yatırım geri dönüşü, nokta atışı bölgeselliği, düşük maliyetle kurduğu sanatçı bağlantıları ve diğer mecraların etkisi artıran yapısı sayesinde pek çok planda konumunu korudu. Ancak bazı müşteriler için de sadece etkili bir kısa vadeli satış aracıydı.

Diğer tüm mecralar kuvvetli bir evrim geçirirken, radyo sektöründe, geride kalma korkusu baş gösterdi. Ancak son iki yıldır radyo reklamcılığında bir yeniden doğuş yaşanıyor. Radyodan audio formata geçişle birlikte, mecranın gücü artıp tek kelimeyle güvenli olmasının ötesinde, inovatif ve ilerici anlamları kazandı.

Ve geçtiğimiz yıl teknolojide ve kullanıcı deneyiminde yaşanan gelişmelerin yanı sıra marka güvenliği konusunda güçlü bir duruş sergilemesi sayesinde audio değişimin yapı taşlarından biri konumuna geldi. Ajanslar ve audio satış şirketleri iş birliği yaparak geçmişteki konumu korumaya çalışmak yerine audio’nun gelecekte sunacağı fırsatlara yatırım yaptı. Global, Acast ve Spotify iş birliklerinde başı çekiyor ancak gelişmeler hâlâ emekleme aşamasında ve 2018’de büyüme için yeteri kadar alan bulunuyor. Bu yıl, markaların ve ajansların tüm pazarlama stratejileri ve medya planlarında audio’nun önemini gerçek anlamda kabul etmeleri gereken yıl. Zihniyetin kısa vadeli satış çözümlerinin ötesine geçip audio’nun marka inşasında sağladığı duygusal bağ kullanılmalı.

Buna öncülük edecek teknoloji, planlama ve dinleyici gelişmeleri olacak. Yapay zeka ve kişiselleştirme, daha doğru kişilere, doğru yerde, doğru zamanda, doğru mesajla ulaşma fırsatları yaratacak. Daha ileri audio programatik geliştirmeleri, audio’yu dijital ekosisteme entegre edecek ve ses aktivasyonu yükselişini sürdürecek.

Yapay zeka ve kişiselleştirme, markaların ve içerik küratörlerinin özel içerikleri daha erişilebilir bütçelere çekmesini sağlıyor. Örneğin 2017’de A Million Ads, markaların audio reklamları kişiselleştirmesine olanak tanıyan bir hizmet sunmaya başladı. Bu alandaki büyüme bariyerlerinden biri olan lisans haklarının etkisi, telifsiz müzikler üreten yapay zeka temelli bir müzik geliştirme programı olan Jukedeck ve benzerlerindeki teknoloji sayesinde azalacak. 2018’de kişiselleştirme, dijitalin yanı sıra geleneksel radyoda da karşımıza çıkabilir.

Audio sektöründe, istediği içeriğe, istediği zamanda ulaşmayı talep eden modern dinleyiciye yönelik özelleştirilmiş içerik yaratma konusunda devasa fırsatlar bulunuyor. Bu trendi podcast formatında görüyoruz ancak daha fazla gelişme potansiyeli de var. Tüm haber tercihlerinizi audio akışınıza programladığınızı ve sizin için en değerli olan anda ilettiğinizi düşünün. Sektörde yazılı makaleleri audio’ya çeviren, bu sayede dinleyici deneyimini iyileştirip frekansı ve erişimi artırabilecek fantastik teknoloji sağlayıcılar var. Audio sağlayıcılar, kullanıcı deneyimini önemli ölçüde iyileştiren platformlardan ilham alabilirler. Bunun en iyi örneklerinden biri, içeriği oluşturup herhangi bir platformdaki dinleyicilere akıcı bir şekilde iletebilen Sky Q.

Dijital programatik geliştirmeler, ajansların talep tarafı platformları tüm dijital reklamlarını kapsayacak şekilde hizaya sokmaya çalışmaları sayesinde devam edecek. Bu da dijital video, audio ve web sitesi reklamları arasındaki ilişki konusunda daha derin bir anlayışa sahip olmamıza ve dijital bütçeler dahilinde audio’yu da düşünmemize olanak tanıyacak.

Bunun için özellikle reklamcıların sadece geri dönüş bazlı metriklere konsantre olmak yerine marka bazlı düşünmelerini de sağlamak gerekiyor. Bunu aklımızda bulundurarak, audio’nun her markanın ilişkilendirme modeline nasıl uyduğunu anlayabiliriz. Pixel’in audio versiyonu olan programatik audio platformu DAX’ın dinleyici kimlikleri yoluyla dijital audio, bunları sunmak için mükemmel bir araç.

Akıllı hoparlör markası Sonos’un, Alexa kullanıcılarının dinleme deneyimini iyileştirecek bir yazılım güncellemesi çıkarmasını bekliyoruz.

2018’de bu kimlikler bir norma dönüşecek. Ancak en çok arzulanan konu, birinci parti veriler aracılığıyla kitlesel bire bir kişiselleştirmeyi sağlamak. 2017’de bu alanda çok büyük yatırım yapıldığını gördük ve 2018, sektör çapında fırsatların ortaya çıkacağı bir yıl olacak. Bunun en çok da kitlesel erişime sahip audio gibi mecralarda önem kazanacağını görebiliriz.

Şu sıralar sektörde herkes ses aktivasyonunu konuşuyor. Amazon’un Echo’su gibi cihazlar güçlü satış rakamlarına ulaştı, çok sayıda kişi tarafından kullanılıyor ve büyüme devam ediyor. Radiocentre, raporlara göre Echo’nun en geniş kullanım alanının radyo veya talebe göre yayın yapan (on-demand) müzik servisleri olduğunu bildiriyor. Pürüzsüz deneyim, hem canlı radyonun hem de talebe göre yayın yapan müzik servislerinin dinlenmesini artırıyor.

Daha fazlası da gelecek. Akıllı hoparlör markası Sonos’un, Alexa kullanıcılarının dinleme deneyimini iyileştirecek bir yazılım güncellemesi çıkarmasını bekliyoruz. Amazon ve Google sesle aktive edilen teknolojilere büyük yatırım yaptı. Peki Facebook ve Apple da bu furyaya katılacak mı? Bunun da ötesinde, Amazon ve Google, Spotify ve benzerlerine rakip olmak için, yazılıma yaptığı yatırımı donanım alanında da devam ettirecek mi?

Teknolojinin “dört büyükler”i sayılabilecek bu şirketlerin bu alana yönelmiş olması, audio etkileşiminin markalara ve medya sektörüne çeşitli formlarda fırsatlar sunacak başlıca güçlerden biri olduğunu gösteriyor.

 

Kapak dosyasında yer alan öngörülerin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.