artwork

Fikirler nereden gelir?

6 yıl önce

0

Aslında formül basit. Bolca bilgi ve onu işleyecek sıcak bir beyin. Fikirlere kolay erişmek için genelde beyin fırtınası yapılır. Tıpkı fırtınadaki gibi fikirler havada uçuşur. Çoğu zaman geriye fikirler değil fırtına sonrası görüntü kalır. Ortalığı toplamak da, fikri bulmakla sorumlu kişiye bırakılır.

Doğrusu, beyin jimnastiğidir. Tıpkı jimnastik gibi her seferinde beyne açma-germe yaptırmanız, ısındırmanız gerekir. Kondisyon ister. Düzenli egzersiz, esnek ve hızlı bir beyne sahip olmanızı sağlar. Zinde olursunuz, her zaman daha çok kan ve oksijen alırsınız. Beyin jimnastiği toplantılarına ısınmadan girerseniz, tutulursunuz.

Fikir için beynin yakıtı bilgidir. Özetle beynin ısınması ve jimnastiği için bilgi şart. Bugün çok şanslıyız. İnternet sayesinde her konuda kısa sürede bilgi ile beslenme fırsatımız var. Sosyal medyada iyi kötü bu kadar sıcak fikir olmasının sebebi de budur aslında, herkeste beyin sıcak. Buna odaklı, sürekli besleniyor. Yeni bir fikri alıyor, üstüne koyuyor, geliştiriyor. Aramızdan bu kadar çok mizahçı olmasının sebebi de bu olsa gerek.

Bilgiye sınırsız erişimin olduğu ortamda yetişen bir neslin gelecekte neler yapabileceğini düşünün. 2040 yılında iş dünyasının dominantları Z kuşağı (gen 2020) çocukları, kuşakların fikir babasına göre inanılmaz bir gelişimin öncüsü olacak. Karar mekanizmalarının neredeyse tamamını yapay zekaya bırakacak bu nesil, icatlara yönelecek. Dünya sorunlarını çözmek için fikirler üretecek. Ve tahmin edilen o ki, o son 10 yılda gerçekleşecek icatlar, son 50 yılımızda yapılan icatlardan katbekat fazla olacak.

Özetle; ilham musluğu dediğimiz, aslında çevreden gelen, almak için gönüllü olduğumuz bilgidir. Bilgi beyni çalıştırır, beyin zinde olur. Basit bir deneme yapalım. Çanakkale’de Helenistik dönemin önemli limanlarından Parion’daki kazılarda 2 bin yıllık bir biberon bulundu. Muhteşem bir tasarımı var. Resimlerine internette kolayca ulaşabilirsiniz. İstanbul Arkeoloji Müzesi Yenikapı kazılarında 1500 yıllık sandalet bulundu. Üzerinde harika işlemelerle birlikte Grekçe ne yazıyor biliyor musunuz?

“Sağlıkta kullanın hanımefendi, güzellikte ve mutlulukta giyin.”

Hemen aklınıza markalar, fikirler geldi değil mi?

 

Fatih İpek

İDA Üyesi

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Ekim 2017 sayısında yayımlandı.