artwork

Ev rahatlığında bir ofis: Yemeksepeti

6 yıl önce

0

Yenilendikten sonra hızla şehir efsanesine dönüşen ve hakkında sürekli pozitif ve merak uyandırıcı şeyler duyduğumuz Yemeksepeti Park’ın cazibesine daha fazla dayanamadık ve Levent’teki yeni ofisinin kapısını çaldık.

_________________________________________________________________________________________________

Koltuklar 1200 euro’ymuş!”, “Uyku odaları varmış, çalışanlar gidip orada dinleniyor, hatta uyuyorlarmış!” Yemeksepeti’nin ofisi yenilendikten sonra insanların sürekli kulağına gelen şaşırtıcı bilgilerden sadece iki tanesini okudunuz. Üstelik ofisin yeni özellikleri sadece bu kadar değil. Ama bu güzellikleri anlatmadan önce, size yeni binaya taşınma hikayelerinden bahsetmemize izin verin.

Online sipariş sitesinin eski yeri Balmumcu’da idi ve adı da Yemeksepeti Kampüs olarak geçiyordu. Şimdiyse mezun oldular ve hem yerlerini hem de isimlerini değiştirdiler. Aralık 2017’de içini Yemeksepeti’nin yaptırdığı şimdiki modern ve akıllı binalarına taşındılar. Yeni binanın ilk misafirleri de yine kendileri.

Yenilenen ofisin tasarımı için mimarlarla süren uzun toplantılarla toplamda 8 ay uğraşıldı. Balmumcu’daki eski ofisi de yapan Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık ile çalışıldı. O zamanlar Yemeksepeti’nde yaklaşık 100 kişi bulunuyordu. Şu an ise 540 kişi çalışıyor, dolayısıyla ihtiyaçlar artık çok daha farklı bir düzeyde.

Ofisteki hiçbir şey süs amaçlı yapılmamış, her şey kullanılabilir ve pratik. Hava atmak amacıyla yer verilen bir şey yok. Yeni neslin masada uzun saatler boyunca oturmak istemediği verisinden yola çıkarak onlara farklı şeyler sunuluyor.

Duyan herkesin şaşkınlığa uğradığı ve merak ettiği meşhur uyku odalarından 8 tane bulunuyor. Çalışanlar orada dinlenebiliyor ve iş de yapabiliyor. Uyku odalarına köprülerle geçiliyor. Her köprünün orijinal isimleri bulunuyor, en üst kattakinin adı ise Atatürk. Uyku odalarında rahatlık ön planda, ses yalıtımı çok iyi. Masa ve priz de mevcut, konsantrasyon sağlayıp çalışma imkanı da veriyor. Öğle arasında 15 dakikalık kestirmenin bile büyük faydası görülüyor. 5 katlı binada her katta ayrı bir departman bulunuyor. Her birinin ayrı bir tasarımı ve rengi var. Kırmızıdan sarıya doğru açılan renk kodları mevcut. Şeffaflık, şirket için çok önemli. Doktor ve emzirme odası dışında kapalı bir oda bulunmuyor.

Yemeksepeti yönetimi uzun toplantıların yararlı olduğuna inanmıyor. Hızlı ve akışkan toplantılardan yanalar. Binada toplamda 27 adet hızlı konuşma/toplantı alanı bulunuyor.

En sevilen kısımlar, cafe bölümü ve uyku odaları. Burayı oluştururken çalışanların fikirleri önemsenmiş, tüm öneriler dinlenmiş. Terasta jakuzi gibi çok uçuk fikirler de gelmiş. Şu an ofiste olan şeylerde önerilerden faydalanılmış. Yemeksepeti Park, çalışanlar için yapılmış ama dışarıya karşı örnek bir model olma çabası da taşıyor.

Çalışan odaklı bir ofisten söz ediyoruz. Sadece genel müdür ve toplantı odalarını mükemmel yapıp geçmek dışında her yer özenle ve çalışanların istekleri gözetilerek hazırlanmış. Örneğin ofisteki herkes o meşhur koltuklarda oturuyor.

Her departman kendi katının tasarımında söz sahibi olmuş. Herkesle konuşulmuş. Google’daki gibi kaydırak fikri bile gündeme gelmiş ama kullanışlı olmadığı için vazgeçilmiş.

İşe her başlayana bir hoş geldin paketi veriliyor. Paketin içinde temel şeylerin yanı sıra bir de yastık kılıfı bulunuyor.

Ofiste etkinlik olarak her departman çalışanlarını geliştirmek, belirli bir seviyeye çıkartmak için konferanslar düzenliyor. Futbol, şirket kültürünün önemli bir parçası. Tribün’de maç izleniyor, ayrıca konferanslar da veriliyor. Futbol maçlarının olduğu zamanlar siparişler de artıyor.

Her hafta 2-3 üniversiteye gezi düzenleniyor. Bu, sırf çalışacak gençlerle tanışmak olarak değil onlara vizyon katmak amacıyla da yapılıyor.

Ofisin merkezliği de yine önem taşıyor. Şirket, çalışanlarının sosyal olmasını önemsiyor. Burada vakit geçirip sosyalleşmelerini istiyor. Çalışanların kendilerini geliştirdiklerinde verimli ve mutlu olacaklarını, bunun da şirket için önemli olduğunu söylüyor. Yemeksepeti, çalışanlarının ofiste vakit geçirmelerinden memnun oluyor ve burada vakit geçirmeleri için de uğraş veriyor.

Home-office kavramına inanmadıklarını belirten şirket, çalışanlara evlerinden daha rahat bir ofis ortamı yapmak, çalışanlara masaları dışında da ofiste vakit geçirebilecekleri alanlar yaratmak istemiş. Görünüşe bakılırsa bunu da başarmış görünüyorlar.

Ofisin her bir yerinde yemeklerle ilgili esprili detaylar yakalamak mümkün. Örneğin her toplantı odasının bir baharat adı var: Safran, sumak vs. Satış bölümünün adı da isot :). Fitness salonu da tabii ki, böylesi düşünceli bir ofiste karşımıza çıkmasına şaşırmayacağımız bir yer. Oranın adı da Baklava.

Şirket, çalışanlarının ofise girip çıkarken orasına burasına kart takarak girmeye uğraşmasını istememiş. Sonuç olarak olabilecek en pratik yöntemle, çalışanlar ofise cep telefonlarındaki uygulamayı okutarak giriyorlar.

Yemekhane dışında, cafe’de de yiyecek ve içecekler var. Fiyatları da şirket tarafından özel olarak ucuz tutulmuş. Şirketin markası olan Kobayashi adını taşıyan cafe’de yeni nesil kahveler bulunuyor.

5.katta, CEO Nevzat Aydın’ın şahsi resim koleksiyonu bulunuyor. Yine çalışanlara vizyon katmak amacıyla yer verilen güzel bir sergiyi görüyoruz.

Mesai saatleri 09.30-18.30 arası iken müşteri memnuniyeti olarak geçen çağrı merkezi 7/24 çalışıyor.

Ofisteki her şeyin pratik ve kullanılabilir olduğundan söz etmiştik. Eski usul telefon kabinlerini görüyoruz. Bu kabinler de çalışanların cep telefonlarıyla rahatça konuşabilecekleri yerler olarak tasarlanmış.

Yemeksepeti bünyesindeki iki diğer şirket; Yemek.com ve Vale de yine aynı binada faaliyet gösteriyorlar.

Çalışanların büyük çoğunluğu üniversite mezunu ve tam zamanlı olarak çalışıyorlar. Yaş ortalamaları ise hayli genç, 26. Çağrı merkezindekiler 7/24 çalıştıkları için yarı zamanlı olarak devam edebiliyorlar.

Karşımıza çıkan bir başka ilginç detay da çalışan dolaplarının üzerinde ayırt edici numaraların yer almaması. Onun yerine her bir dolap, ait olduğu yemeğin ismi ve motifiyle kodlanmış.

Girişte yer alan yıldızlarda o yılın en çok sipariş veren kullancısının ismi yazıyor.

Çalışanların oyun oynayabileceği Playstation odaları da onları sosyal açıdan geliştiren, vakit geçirilebilen, verimli bir aktivite oluyor.

En alt katta yemekhane ve küçük konsept toplantı odaları var. Orada iş görüşmeleri de gerçekleşiyor. Toplantı odaları ise hayli stilize ve yine hayran bıraktıracak şekilde tasarlanmış. İkinci Bahar’dan tutun da Breaking Bad’in ünlü tavuk zinciri Los Pollos Hermanos’a kadar ünlü mutfaklar burada yerlerini almışlar.

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye’nin 78. sayısında yayımlandı.