artwork

Etkinlik endüstrisinin 86 yıllık gelişimi

12 yıl önce

0

(Haziran 1926 Karadeniz gemisinden Haziran 2012 Madonna’ya)

Yıl 1926… Yeni Türkiye Cumhuriyeti’ni Avrupa’ya tanıtmak amacıyla Cumhuriyet’in ilanından üç yıl sonra Mustafa Kemal Atatürk, Dışişleri Bakanı Ali Cenani’nin önerisi ile tarihimizin ilk Road Show’unun yaşama geçirilmesi için onay verdi. 12 Haziran 1926 sabahı Karadeniz gemisi, Ankara keçisinden Bitlis tütününe çeşitli ürünleriyle Avrupalılara Yeni Cumhuriyet’i anlatmak üzere yola çıktı. 12 ülkede 16 şehri ziyaret etti. 86 günde 10.000 mil yol alıp yüzbinlerce insanla karşılaşan gemi, hareketinden 3 ay sonra, 5 Eylül 1926 Pazar günü İstanbul’a döndü. Bütün limanlarda gemiyi ziyaret edenlerin 65.000 kişiye ulaştığı tahmin ediliyor.

İşte bu, Yeni Cumhuriyet’in bilinen ilk resmi etkinlik tabanlı pazarlama projesi idi.

Yıl 2012… Haziranda Madonna, RedBull X Fighters, 30’un üzerinde Uluslararası Kongre ve Konferans, İstanbul’a konuk olacak. Tahmini olarak sadece İstanbul’da bir ay içerisinde 250.000.000 euro’luk bir ticaret hacmi oluşacak.

Ses, ışık firmalarından başlayıp, dekorcusu, baskıcısı, süreli insan kaynakları firmaları, grafikerleri, metin yazarları, tasarımcıları, cateringcileri, nakliyecisi, transfercisi, sanatçısı ve daha niceleri endüstrinin gözükmeyen kahramanları. Tüm bunları reklamverenin beklentileri ve ihtiyaçları konusunda bir araya getirip kurguyu yaratan ve etkinliği planlayan, yöneten etkinlik yönetim ajansları.

70’lerde soruşturma açılırken bugün artık neredeyse adına ödüller bile konulan gerilla pazarlamasının da içinde olduğu onlarca alt pazarlama disiplini, güçlü ve görkemli bir şekilde İstanbul başkentliğinde yaşam buluyor. Hizmet ihracına başlamış ajanslar bugün Ortadoğu’dan Güney Afrika’ya, Azerbaycan’a kadar ofisler açıyorlar.

İşte bu muhteşem gelişim, 1926 – 1980’lerin sonlarına değin sahip olduğu ölü sessizliğin ardından 90’larda gün yüzüne çıktı… Bugün dev bir endüstri artık…

Alper Sesli
DPID Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı