artwork

Espor, futbolu da geçecek

3 yıl önce

0

Galatasaray Espor Genel Menajeri Kerem Şerbetçi yazdı…

Galatasaray Espor 29 Kasım 2016 tarihinde kurulmuştur, espora League of Legends oyunu ile giriş yaptı. 2017 yılının ortasından 2018 yılının başına kadar inaktif oldu. 2018 Mart ayında şube yeni bir felsefe ile tekrar hayata geçirildi. 2018 yılı içerisinde hızlı bir şekilde genişleyerek Wolfteam, FIFA, Zula ve Pubg takımlarını kurarak aktif bir şekilde bulunduğu oyunlarda şampiyonluklar için mücadele etmeye başladı. Aynı yıl içerisinde Fifa ve Zula oyunlarında ulusal ve uluslararası şampiyonluklar elde etti. 2019 Ocak ayında League of Legends sahnesine tekrar giriş yaparak sektördeki gelişimini devam ettirdi. Espor şubesi 2019 yılında FIFA ve Zula tarafındaki şampiyonluklar devam etti, bunlara ek olarak Wolfteam takımımız da şampiyonluk sevinci yaşadı. 2020 yılında şube büyümeye devam ederek bünyesine PES ve NBA 2K oyunlarını da ekledi. 2021 yılına geldiğimizde şubemiz ilk mobil oyun takımını kurarak PUBG Mobile sahnesine adım attı. An itibarıyla espor şubesinde League of Legends, FIFA, PES, NBA 2K, Zula ve PUBG Mobile oyunlarında takımlarımız bulunuyor. 2021 yılında en önemli başarımız ise League of Legends Türkiye büyük finalinde almış olduğumuz şampiyonluk oldu. Bu şampiyonluk sayesinde Galatasaray Espor League of Legends takımımız, ekim ayında yapılacak olan dünya şampiyonasına katılmaya hak kazandı.

Galatasaray Espor özellikle 2018’deki yenilenme sürecinde yeni bir anlayış belirledi ve mücadele ettiğimiz her alanda Galatasaray ismine ve geçmişine yakışacak şekilde kupalar ve şampiyonluklar yaşayıp ülkemizi espor alanında temsil etme amacıyla yola çıktık. Bu başarı hedeflerinin dışında Galatasaray’ın yeni dijital dünyaya adapte olmasında yeni nesil taraftarlara kendini bu dijital dünyada göstermesi hedeflerimizden biriydi, hala da öyle devam ediyor. Tabii nihai hedef, işin maddi tarafında kendi kendine yetebilen bir ekosistem oluşturup bu ekosistemin orta ve uzun dönemde Galatasaray’a maddi yarar sağlaması.

Aslında iyi bir esporcu olma kriteri, konvansiyonel sporları yapan sporcuların kriterlerinden çok da farklı değil. Her ne kadar masa başında yapılan bir etkinlikmiş gibi gözükse de sporcuların fiziksel sağlığını koruması çok önemli. Bir diğer önemli konu ise oyuncunun mental sağlığı ve iletişim becerileridir. Oyunlar içinde farklılık göstermek ile birlikte çoğu oyun bir takım oyunu olduğundan ötürü oyuncunun takım arkadaşlarıyla ve koçlarıyla olan ilişkisini her zaman en üst seviyede tutması gerekiyor. Bütün bunların ötesinde tahmin edebileceğiniz üzere antrenman ve kendi gelişimine de yüksek bir efor harcamalı.

Dünyanın Amerika, Çin, Güney Kore gibi ülkeleri espor sektörüne görece Türkiye’den daha önce giriş yaptığı için sektörün ilk yıllarında hem ekonomik olarak hem de sportif olarak ciddi anlamda başarılar elde etti. Türk takımları son yıllarda yapmış olduğu atılımlar ile aradaki makası kapatıyor ve şimdiden uluslararası seviyede takım/oyuncularımız bulunuyor. Sektöre yapılacak yeni yatırımlar ile bu makası daha da daraltmak bizlerin elinde.

Türkiye’de espor görece yeni bir sektör olmak ile birlikte önümüzdeki 10 yıl içinde Dünyada futboldan sonra en çok izlenecek hatta futbolu bile geçebilecek potansiyele sahip. Bunun ana nedenlerinden biri konvansiyonel sporlardan farklı olarak esporun içinde onlarca farklı oyunu barındırması, bu oyunların belli aralıklar ile kendilerini yenilemeleri ile her zaman ilgi odağı olacak olmalarıdır.

Kerem Şerbetçi

Galatasaray Espor Genel Menajeri

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 115. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...