Reytingi sıfırlamışken ayarı iyi yapmak şart!

12 yıl önce

0

Postaneden (PTT) 1 lira karşılığında aldığınız şifre ile e-devlet uygulamasına giriş yaptınız mı? Ben yaptım… Sosyal güvenlik sistemi dahilinde reçetenize yazılmış ilaçlardan, hakkınızda açılmış davalara kadar devletle ilgili tüm şahsi bilgilere ulaşmak mümkün. Hatta Kızılay’a kaç ünite kan verdiğiniz ve hepatit durumunuz bile kayıt altında… Bunu e-devlet uygulamasının tanıtımı ya da hükümetin başarısını anlatmak için yazmıyorum. 21’inci yüzyıl Türkiye’sinde devlet bürokrasisinin geldiği noktayı anlatmak için hatırlattım.

Yani hantal diye bildiğimiz devlet, vatandaşının kullandığı ilaçları anlık olarak izleyebiliyor. Ne yazık ki dinamik diye bildiğimiz reklam sektörü, hangi dizinin ne kadar izlendiğini şu an takip edemeyecek noktada… 3 milyar TL’lik bu sektör elbette aktardığı paranın dağılımını doğru yapabilmek için en iyi formülü geliştirecektir. Artık eski sistemi eleştirmek yerine yeni ölçüm sisteminin daha iyi olması için bir uzlaşı sağlamak gerekiyor. TİAK ve TNS yeni sistem için mutlaka tüm hassasiyetleri gözetiyordur.

Yeni reyting ölçümlerinin daha adil olabilmesi için benim de naçizane önerilerim var:

-Tüm dijital platformlar (Digiturk, D-Smart, Tivibu) abone sayıları oranında reyting pastası içinde temsil edilsin. Nasıl ki seçimlerde illerin milletvekili sayısı nüfus hareketlerine göre değişiyorsa, bu platformların da temsil oranı yıldan yıla değişebilmeli. Mesela, Kablo TV abone kaybı mı yaşadı? O oranda temsil pastası içindeki “people-meter” sayısı azaltılsın.

-Karasal antenlerle yayın izleyen abone sayısı her gün azalırken, ölçümleme içindeki payının hala yüzde 30’larda olması adalete sığmaz.

-Denek sayısını yüksek tutmak masraflı olabilir ama şehir sayısı mümkün olduğunca fazla olmalı. Geçmişte bir ara ölçüm yapılan şehirler arasında Uşak ve Eskişehir’in olduğu bilgisi sızmıştı. Bazı kanallar gün aşırı Uşak ve Eskişehir’in yerel sorunlarını tartışan programlarla ilgi çekip reyting peşine düşmüştü.

Zap’larken…

–      Dizilerde çok başarılı ürün yerleştirme uygulamaları gözüme çarpıyor. Turkcell, Vodafone, Ülker, Sütaş ilk aklıma gelen markalar. Show TV’deki “Adını Feriha Koydum” dizisinde Feriha’nın erkek ikizi, BRC adlı otogaz firmasında çalışmaya başlamış. İzleyiciye reklam mesajı dizinin temasını bozmayacak şekilde veriliyor. Fakat ağırlıkla kadınların izlediğini sandığım bu dizide hangi kadın, eşine “Kocacım arabamız çok yakıyor artık otogaz taktıralım” der ondan emin değilim…

–      Vestel Smart TV reklamında 7-8 yaşlarındaki çocuğun iddaa’daki maç sonuçlarını internet televizyonundan takip ettiği mesajı veriliyor. Ama o çocuk babasına “kuponumuz tutmuş” demese keşke. Çünkü bahis oynamak için daha çok küçük…