artwork

Eğitim vermeye hep inandık

2 yıl önce

0

“HAVAS’ta çalışanlar mutlu mu?” sorusunu, bir kişi değil tüm çalışanlarımız yanıtlıyor hem de yılda 2 kere. Düzenli ve global yaptığımız HAVASay memnuniyet endeksi ile anonim olarak tüm geri bildirimlerini analiz ediyoruz. Son 3 yıldır Türkiye ortalamamız %75. Bu sistem aynı zamanda yapısal olarak herhangi bir sıkıntı olup olmadığını bize net olarak gösteriyor, ekip arkadaşlarımızın şeffaf ama bireysel gizlilik içerisinde vermek istediği tüm geri bildirimleri alıyoruz.

Eskiden bize 5 sene sonra nerede olmak, kendimizi nerede görmek istediğimizi sorarlardı, şimdi adaylar soruyor… Bu her iki taraf için de çok doğru bir soru. Yeni nesli eleştirmek çok kolay ve bazen de çok haklı ama ajanslara da önemli ödevler düşüyor. Bundan 20 – 25 yıl önce ajanslara daha fazla mühendisler, ekonomistler, sosyologlar başvururdu. Şu anda farklı disiplinlerin renkliliğinden yoksun kalma tehdidi altındayız. Yaptığımız işin fiziksel sınırları her geçen gün azalsa ve işimiz evrenselleşse de sektörde İngilizce iş yapabilen insan sayısı gitgide azalıyor.

Hâlâ nispeten genç nüfusa sahip Türkiye’de aslında yaratıcı endüstrilerin yetenek sorunu olmamalıydı fakat şu kesin; yaratıcı endüstrilerin iş yaptığı ekonomik ortamın sığlığı gibi, iş dünyasının dönüşümünü yakalayamama gibi, kendilerini yeniden tanımlayamama ve değişen dünyada organizasyonel yapı, kültür ve iş yapış biçimi açısından en az değişen hantal doğaya sahip olması gibi sorunları var. Bu sorunların çalışanlara ve sektöre yeni girecek adaylara tezahürü maalesef çok kötü. HAVAS açısından baktığımızda ise, kendimizi tipik bir reklam grubu olarak tanımlamıyoruz. Sektörel davranış kalıplarının dışında hareket ediyoruz ve şu anda tüm ajanslarımız kendi kulvarlarında en iyi CV’lerin aktığı yapılar. Bununla yetinmeyip önümüzdeki dönemde pazarlama iletişimi ve teknoloji disiplinlerinde sürdürülebilir bir yetenek ekosistemi yaratmak üzerine çalışıyoruz. 2022 yılında HAVAS’ta önemli değişimler var ve yetenek yönetimi bunlardan bir tanesi. 

HAVAS Türkiye bünyesinde birbiriyle paslaşan ama çok farklı iş yapış biçimleri olan ajanslar var, dolayısıyla teknik hazırlık çok fark etmese de, süreç ve uzaktan çalışma ile ilgili ihtiyaçlar ve tecrübe seviyeleri de farklıydı. Elbette zorluklarını yaşasak da, sosyal ve psikolojik olarak birbirimize yakın durduğumuzda pek çok sorunu atlattığımızı fark ettik. Bu hala bir öğrenme süreci, her an farklı insan motivasyonlarını, zorlukları ve fırsatları gözlemliyoruz. Tüm ekiple daha da yakın olmak için sistematik olarak devreye aldığımız önemli pratikler var. Bunlar olmadan, elektronik bir kalabalık içinde bireyin yalnız hissetmesi çok kolay, bunu fark ederek yeni hibrit sistemler tasarlıyoruz. 

Havas Creative Group olarak biz hep eğitim vermeye inandık. Çok geçmişe gitmeden pandemi öncesine bakacak olursak çalışanlarımızı eğitmek için kimi zaman akademisyenlerden, kimi zaman departman yöneticilerimiz ve biz, vakit buldukça hep anlatmaya, öğretmeye ve öğrenmeye çalıştık hatta bir dönem İngilizce ders sınıfları bile açtık. İçeride eğitim almak isteyen arkadaşlarımızı da hep destekledik. Bütün bunları globaldeki kapsamlı ve devasa bir eğitim platformu olan HAVAS University’ye ek olarak Türkiye’de yaptık fakat pandeminin sektöre olan yan etkileri son bir yılda fark edilmeye başlandı. Özellikle reklam sektörü açısından, yeni mezunlar uzaktan çalışmanın arada sıkışmış yitik nesli olmaya doğru gidiyor. Tamamen uzaktan çalışmanın artıları olsa da sektörün yeni yetenek yetiştirmesi için çok da uygun bir model olmadığını yakından deneyimledik.

Bu dönemde aramıza katılan birçok arkadaşımızın derdi hep aynıydı; “Keşke biraz ofiste çalışsak ve daha çok öğrensek”. Önceliğimiz hâlâ sağlık fakat yeni katılanlarla yüz yüze iletişimi uzaktan çalışma sistemi içinde kurgulayacağımız bir dönemdeyiz. 

Yepyeni bir oluşum da HAVAS Academy Türkiye, bunun altında eğitim ve coaching faaliyetlerini yeniden organize ediyoruz. Örneğin; HAVAS CX “Young coders club by Havas Academy” markasıyla Türkiye’deki yazılım öğrencilerinin kariyerlerine HAVAS CX’deki global ortamda başlamalarını sağlıyor, bu sayede birçok yetenekli yazılımcıyı aramıza kattık. Şimdi HAVAS İstanbul bu modele katıldı, örneğin; müşteri ilişkileri alanında “Müştemilat by HAVAS Akademi” ile yeni yetenekler keşfedip sektörel eğitimlerini tamamlayacağız. Geleceğin reklamcılarının, HAVAS Akademi’den çıkacağına inanıyoruz.

Serhat Akkılıç, PhD (He/Him)

HAVAS Creative Group Turkey – CEO

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 126. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...