artwork

Ebru Darip ve Burcu Şahinkaya yorumluyor

3 yıl önce

1

Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Darip ve VMLY&R Copywriter’ı Burcu Şahinkaya, 115. sayımızda ayın öne çıkan kampanyalarını yorumladı.


TÜRKİYE 

(1) Karaca

Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Darip 

Kalıcılığı ve farklı hedef kitleler için birçok ürün gamını barındırdığı mesajını çok iyi vermiş. Reklam, ürün kalitesini ve bu kategoride çok aranan kalıcılık mesajlarını güzel ifade ediyor. Prodüksiyon anlamında da başarılı bir iş olduğunu söyleyebilirim. Tek olumsuz yorumum ise hedef kitle çeşitliliği ile ilgili. Evlilik paketi gibi farklı hedef kitlelere hitap eden ürünlerde, içeriğin ‘niche’ kaldığı ve toplam paket alışveriş yapmak istemeyenleri desteklemediği söylenebilir.

 

 

 

VMLY&R Copywriter’ı Burcu Şahinkaya 

Fikir modern dokunuşlar ile Karaca’nın hitap ettiği orta yaş kitleye uygun bir reklam haline gelirken, gençler de unutulmamış. Rakip markaların daha modern, daha renkli, daha popüler ürünlerini öne çıkarmasına karşın Karaca’nın her döneme hitap eden geleneksel modellerin öne çıkarıldığı bir konsept belirlenmesi bende daha samimi bir his uyandırdı. Özellikle geleceği anlatan bölümün abartıdan uzak olması çok daha gerçekçi bir film yaratımına örnek oluşturmuş.

 

(2) Türkiye İş Bankası

Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Darip 

Bankanın en eski hali ile yeni teknoloji arasındaki köprü bana göre net kurulmuş değil, tüketici tarafında karmaşa yaratması muhtemel. Reklam filminde, markanın ve Türkiye’nin gelişiminin sadece karakterleri değiştirerek, eski bir mağaza ortamında verilmeye çalışılması mesajın izleyiciye geçmesini sağlamamış. Marka temellerinin çok güzel bir şekilde ifade edilmesi, farklı müşteri kitlelerine her bir yönüyle dokunmaları reklamın olumlu yanlarından.

VMLY&R Copywriter’ı Burcu Şahinkaya 

Bir ülkenin ilk bankası olmaya yakışır bir film olmuş kesinlikle. Bu tarz duygusal reklamlar her zaman iş yapıyor ama artık salt duygusal sözler yetmiyor elbette. Film hem görsel açıdan çok tatmin edici, hem hikayesi çok güçlü hem de gerçek olduğunu alt metinlerde direkt gözler önüne seriyor. Renk tonları filme ayrıca bir dinamizm katmış. İş Bankası Z kuşağına yapaylıktan uzak bir şekilde hitap etmiş. Böyle filmlerin devamını görmek dileğiyle diyelim.

(3) sahibinden.com

Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Darip 

Yeni medya doğasına çok uygun bir reklam; hem kısa, hem esprili hem de izletiyor. Uygulama “Sana uygun değilse sat sahibinden” sloganını kafalara kazıyor. Farklı içeriklerle bunu yapması çeşitli hedef kitlelere dokunması anlamında doğru bir uygulama olmuş. Ancak verilen örnekler bana fazla olumsuz taraftan geldi, işe yaramayan bir şeyden kurtulmanın hafiflettiği kavramı yerine müşteri genelde çok olumsuz deneyim yaşadığı noktada sahibinden devreye giriyor. Ben olsam daha olumludan, ferahlama ve kazanç hissinden yola çıkabilirdim. Bir de sahibinden’in esas güçlü olduğu taraf tamam ama letgo, dolap gibi rakipleri dururken örneğin kıyafetlerini buradan satmanın RTB’si daha kuvvetli olmalı görüşündeyim.

VMLY&R Copywriter’ı Burcu Şahinkaya 

Filmi izlerken aklımdan ‘’dolabımda kullanmadığım hangi ürünler var’’ diye geçti, belki de bu bile doğru bir strateji geliştirildiğinin kanıtı olabilir. Bu tarz ikinci el ürünlerin satılması güzel bir geri dönüşüm hikayesi bana kalırsa ve bu oldukça eğlenceli bir biçimde anlatılmış. Özellikle diyalogların kısa ve samimi bir dile sahip olması, 2 saniye sonra unuttuğumuz reklam filmlerine kıyasla akılda kalıcı bir iş olmasını sağlamış. Filmin sonundaki superların kısa tutulmasını da ayrıca sevdim.

GLOBAL

(1) Amazon

 

Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Darip 

Prodüksiyon, içerik, senaryo ve dünyaca bilinen bir hikayeyi uyarlaması anlamında çok güzel. Şarkı ve casting çok doğru. Amazon Prime’ın her şeyi, her yere getirdiği mesajı çok iyi verilmiş. Bu sadece ürüne hizmet eden bir reklam değil. Amazon’un oluşturduğu imaja kullandıkları müzik ve karakter ile de olumlu etki edecek bir içerik oluşturmuşlar.

VMLY&R Copywriter’ı Burcu Şahinkaya 

Film gibi bir reklam, hem de güzel bir film. Hikaye basit dursa da görsellik ve çekim kalitesi ile bu iş olmuş dedirtiyor. İzlerken keyif alıp sonunu merak ettiğim bir reklam, iyi ya da kötü olmasını geçip amacına ulaşmıştır diyebiliriz sanıyorum. Böyle sanatsal işler her zaman yapılamıyor maalesef ama yapılınca da işte böyle ekrana kilitliyor. Sevdim, kadın gücü temasının işlendiği bir filmde Beyonce kullanılması da ayrıca güzel bir imza olmuş.

(2) Burberry Hero

Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Darip 

Özellikle bilinçaltı ile marka imajına yapılan bu tür reklam yatırımlarında reklamda kullanılan her öğenin büyük bir titizlik ve özenle seçildiğini, akabinde seyirciye sunulduğunu biliyoruz. Burberry de kaliteli bir prodüksiyon ile marka değerine odaklanan bir içerik oluşturmuş. Ancak ‘branding’ ve ‘cue’ anlanında eksik olduğunu düşünüyorum, tüketici nezdinde havada kalması çok muhtemel. Bu tür içeriklerde marka ile ilişkilendirme reklamın sonuna bırakıldığında bazen bu alanda bir boşluk hissi yaratabiliyor. Ayrıca çok ‘niche’ hedef kitleye yapılmış bir iş.

VMLY&R Copywriter’ı Burcu Şahinkaya 

Reklam yüzü olarak o kadar iyi bir isim seçilmiş ki kötü desek markaya büyük bir haksızlık etmiş oluruz sanırım. Bilinirliği yüksek bir marka ama Adam Driver ile iş fazlaca büyümüş, günlerce sosyal medyada bu reklamın konuşulduğunu biliyorum. Burberry’nin kafamdaki oldukça feminen ve klasik olan imajı da bu film ile birlikte tazelenerek markayı daha modern bir çizgiye yerleştirdi. Filmde Driver’ın Kentaur’a dönüşmesini ise markanın logosuna bir gönderme olarak düşünenler olsa da bana daha çok markanın yaratmak istediği güçlü vizyonu ile alakalı gibi geldi. Tabii bu son sahne olmasa da olurmuş. Bu iş birliği kesinlikle daha çok ses getirir, markanın Adam Driver ile olan yeni filmlerini merakla bekliyorum.

(3) Uluslararası Paralimpik Komitesi

Koçtaş Pazarlama ve Dijital Kanallardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Darip 

Özellikle engelli oyuncuların reklamda kullanılması ve onların bilinmeyen özel hayatlarının da varlığının hatırlatılması, Paralimpik Oyunları’nın da buna hizmet etmesi anlamında çok güzel bir mesaj olmuş. Bu anlamda özellikle engelli sporcuların, bu bireylerin toplumda var oluşuna ilişkin mesajın güçlü verildiğini düşünüyorum. Çok fazla içerik bombardımanı var, bu nedenle eleştirebilirim. Çok sık değişen mesajlarla karşı karşıya kalıyoruz. Ekran, kişilerde çok az bekliyor, bu nedenle seyirci olarak takip etmekte zorlanıyoruz.

VMLY&R Copywriter’ı Burcu Şahinkaya 

Bu tarz işleri söylemlerimiz ve düşünce kalıplarımızı değiştirecek büyük bir farkındalık olarak görüyor ve çok değerli buluyorum. Hepimiz engelli bireyleri bir ‘ilham perisi’ olarak gördük, büyük büyük filmler çektik, süper kahraman ihtiyacımızı onlarla giderdik ama onların da ‘herkes gibi’ olmak isteyeceklerini düşün(e)medik. Bu büyük bir bilinçlenme düşüncesi, fikir filmin önüne geçmiş. Kendi farkındalığıma bir katkı sağladığı için teşekkür etmek isterim. Güzel işleri her zaman severiz, yapmak için yapılmış bir iş olmaması ayrıca güzel.

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 115. sayısında yayımlanmıştır.