Site icon Campaign Türkiye

Dönüşüme aracılık eden şirket: Fark Labs

Maslak’taki ofislerinde neredeyse birinci yılını dolduracak olan ve sanatsal parçalar barındıran Fark Labs bu ayın konuğu oldu.

Fark Labs Kurucusu Ahu Büyükkuşoğlu Serter, öncelikle Fark Labs’in değişime uyum sağlamak, hatta bununla da yetinmeyip dönüşüme aracılık etmek arzusuyla ortaya çıktığını ifade ediyor.
2 kat ve toplamda 1.600 metrekarelik ofislerine 2018 aralık ayında taşınmışlar. Aralıktan mart başına kadar tüm mimari yapı, altyapı, tasarım, üretim ve dekorasyonla ilgili çalışmalar yürütülmüş. Açılışları ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yapılmış. Fark Labs’te; mobilite, yetenek, kültür, yemek ve turizm alanlarında çözüm sunan 10 ayrı marka bulunuyor.

Ofis bünyesinde bulunan bölümlerden bazıları şöyle: Arya Kadın Yatırım Platformu, akıllı ulaşım teknolojilerine yatırım yapan F+ Ventures, Farplas’ın bir iç girişimi olarak ortaya çıkan Comodif, otomotiv ve ulaşım sektöründe yer alan partnerlerle yanıtı bulunamamış karmaşık problemlere hizmet tasarımı kapsamında çözümler sunan CSUM (Creative Solutions for Urban Mobility) gibi…

Serter, ofisin en sevilen kısmının alt katta yer alan, çok renkli ve çeşitli, etkinlik alanı olduğunu belirtiyor. Ortak çalışma alanına uygunluğu, kadın girişimcilerinin pişirdiği leziz ve sağlıklı yemekler, bu alanın sevilmesinin başlıca sebepleri… Bu alanda etkinlik olmadığı zaman, birlikte yemek yiyor, kahve içiyor, sohbet ediyor ve iş konuşuyorlar. Etkinlik salonu onlar için güzel kokulu kahveler içip, sağlıklı beslenip, birbirlerini yeni fikir ve önerilerle besledikleri, dinamik bir alan.

İkinci olarak ise kış bahçesinin sevildiğinden bahsediyor Serter. Duvarda graffiti sanatçısı Cins’in eseri bulunuyor, burada da çalışanlar sosyalleşip dinlenebiliyor. Çalışanlara sağlanan kolaylıklar arasında; birlikte ya da ayrı ayrı farklı çalışma alanları, öğle için sağlıklı ve lezzetli yemekler, etkinlik salonunda düzenlenen Fark Talks, Arya Talks, Erkekler Konuşuyor gibi etkinliklere ve eğitimlere ücretsiz katılma hakkı bulunuyor.
Bu ofisi diğerlerinden ayıran özellik; çok farklı alanlardaki şirket ve markaların aynı çatı altında birbirinden beslenebiliyor olması ve oldukça sık karşılaşılan sanat eserleri. Hatta Serter adres ararken ofisi sanat galerisi zanneden, ziyaret etmek isteyen ya da sadece merak edip nasıl bir yer olduğunu görmek isteyen çok kişi olduğunu dile getiriyor.

Alt katta yer alan etkinlik salonlarında her ay Fark Talks adlı mobilite, inovasyon, yeni teknolojiler ve yetenek yönetimi konularında uzman konukları ağırlıyorlar. Bu etkinlikler; eventbrite üzerinden tüm katılımcılara açık oluyor. Arya Kadın Yatırım Platformu’nun girişimci-yatırımcı eğitimleri, sunumları ve konferansları oluyor. Çalışma arkadaşlarının doğum günlerini kutladıkları ‘happy hour’lar düzenliyorlar. Ayrıca merkez ofisten gelen çalışma arkadaşlarının bazı eğitimleri de bu salonda gerçekleşiyor. Tüm grubun katıldığı “yaza merhaba partileri” organize ediyorlar.

Ofis, çalışanlara 7/24 açık ve esnek çalışma saatlerine sahipler. Mesai kavramına ekip kendi karar veriyor yani herkes kendi işinin patronu. Bunun dışında hafta içi 12.00-16.00 arasında ofiste bir arada olmaya, paylaşmaya, birbirlerini beslemeye önem veriyorlar.


Ofis tasarımını sorduğumuzda Logo da dahil her şeyi kendileri yaptığını belirten Serter: “Her şeyin dönüşebileceği ilkesiyle hiçbir şeyi sabit yapmayı sevmiyoruz. Kimsenin sabit odası yok.” diye ekliyor. Şık ve konforun yanı sıra çalışanların mutlu ve rahat olabileceği detayları düşünmüşler. Mekanın, şirketin en önde gelen kavramları olan dinamizm, yaratıcılık ve hıza uygun olması gözetilmiş. Doğal malzemeler, modern çizgiler, sanat eserlerinin alanı güzelleştirmesi, renk ve çeşitlilik üzerinde durmuşlar.

Belli bölümlerde Mimar Emine Azak ile çalışmışlar. Ofisin genelinde ise; şirket kurucusunun kardeşi Gamze Büyükkuşoğlu’nun ve mimarlarının görüş ve önerileri kadar, çalışanların da katkısı olmuş. Ofisin 8 Mart’taki açılışına dek geçen süreçte; Fark Labs bünyesinde farklı şirketlerde, birimlerde çalışan, ayrı ayrı uzmanlık alanlarına sahip bir ekip, tüm detaylarda proje ekibi olarak görev almış ve süreci yönetmiş. Bu ekip, kendi asli işlerinin yanı sıra alanlarının dışındaki işlerde gönüllü olarak rol aldı.

Fark Labs’te 50 kişi çalışıyor. Haftanın belli günlerinde düzenli olarak merkez ofis Gebze / Farplas Otomotiv’den gelen Holding personeli ile birlikte 60 kişi oluyorlar. Alt katta ağırlıklı olarak mühendis, yazılımcı, tasarımcı, AR-GE’ci ekipleri görev alıyor. Üst katta ise daha çok iletişim, turizm-otelcilik, işletme ve çalışma ekonomisi eğitimi almış ekipler bulunuyor. 25-35 arası yaş ortalamasına sahip Y ve Z kuşağı çalışıyor.

Serter son olarak Fark Labs için belirledikleri beş değerden bahsediyor: People, Passion, Purpose, Progress, Persistance. “Bu değerlere sahip insanlarla burada bir şeyler yapmak istiyoruz. Amacı olacak, iç motivasyonu güçlü, daima ileri gitmek isteyen, tutkulu ve ısrarcı insanlarla çalışacağız. Onlara kurumların içinde girişimci olma imkanı vereceğiz.” diyor.

Bu yazı, Campaign Türkiye 93. sayısında yayınlanmıştır.

Exit mobile version