Site icon Campaign Türkiye

Döngüsel ekonomiye katkı sağlıyoruz

Borusan Holding ve Grup şirketleri, sürdürülebilirliği iş süreçlerinin temel taşı olarak görüp kapsayıcı bir şekilde ele alırken iklim, insan ve inovasyon odak alanlarında kapsamlı çalışmalarını yürütüyor. Borusan Cat olarak biz de “Daha İyi Bir Dünya İçin Çözüm Üretiriz” anlayışı ile Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Uzak Doğu Rusya’da faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Geniş bir coğrafyada yürüttüğümüz tüm çalışmalarımızın odağında sürdürülebilirlik bulunuyor. Yapılanmasına 2017’de başladığımız ve bugün başarılı sonuçlar elde etmemize olanak tanırken sektörümüzde fark yaratmamızı sağlayan proaktif ve döngüsel iş modelimiz B’Daha, Borusan’ın sürdürülebilirlik konusunda belirlediği odak alanlarıyla da tam olarak örtüşüyor. 

B’Daha ile müşterilerimizin satış sonrası süreçlerine odaklanarak, iş makinelerini ve güç sistemlerini sürdürülebilir bir anlayışla maksimum operasyonel verimlilikte tutuyoruz.  B’Daha kapsamında iş makinelerinde kullanım ömrünü tamamlamış motor, güç aktarma, hidrolik gibi ana bileşenleri (komponent) Borusan Revizyon Merkezi’nde orijinal Cat parçalar kullanarak yenisi gibi yüksek kaliteli, daha düşük maliyetli ve garantili olarak revizyon ediyoruz. Komponentlere yeni ekonomik ömür kazandırıyoruz. İşlevsiz hale gelen makine ve komponentlerin çevreye olan olası etkilerini göz önünde bulundurarak döngüsel ekonomiye katkı sağlamayı tercih ediyoruz, “Daha İyi Bir Dünya İçin Çözüm Üretiriz” anlayışımız doğrultusunda da sadece Türkiye için değil tüm dünyada da benzerleri pek olmayan revizyon merkezlerimize yatırım yapıyoruz. İlkini Kazakistan’ın Karaganda şehrinde hayata geçirdiğimiz merkezimizin arından Türkiye’de Gebze, Ankara ve ardından Uzak Doğu Rusya’daki tesislerimizi açtık. Geçtiğimiz günlerde de Kazakistan’daki yeni tesisimizi Atyrau’da hayata geçirerek toplam Revizyon Merkezimizi 5’e çıkardık. Tesislerimizde gerçekleştirilen çalışmalarla 2021 yılında 5.000 ton büyüklüğünde atığın oluşmasını engelledik, 20 bin kişiye yakın insanın ürettiği atığa denk malzemeyi yeniden kullanarak döngüsel ekonomiye kazandırdık ve direkt olarak 84 milyon dolara eşit değer yarattık, bu büyüklüğün kat be kat fazlası da tüm paydaşlarla oluşan indirekt yaratılan değer olarak vurgulanabilir.

Sürdürülebilirlik anlayışımızı destekleyen bir başka unsur ise teknoloji. Bu noktada Ar-Ge ve dijitalleşme yapılanmamızı yeniden ele aldık, hızlı bir şekilde pazara kendi teknolojilerimizi sunmaya başladık. Bu teknolojiler içerisinde bulunan yapay zekâ uygulaması Müneccim ile iş makinelerini nesnelerin interneti (IoT) ağına katarak iş makinelerinde arızayı gerçekleşmeden tespit etmeye odaklanıyoruz. Arıza olasılığını %96’lara varan bir hassasiyetle tahminleyebilen bu sistem sayesinde arıza oluşmadan müşterilerimizle iletişime geçebiliyor, arızanın yaratacağı iş kayıpları ve yüklü maliyetleri önlüyor, ilgili parçaları revizyon merkezlerimizde Borusan güvencesiyle onarıyor, yeniliyoruz. Müneccim’in yanı sıra iş süreçlerimizde de teknolojiden yararlanıyor, işletme maliyetlerini, ham madde ve iş gücü israfını en aza indirgemek adına 170’ten fazla yazılım robotunu finanstan, yedek parçaya farklı birimlerimizde kullanıyoruz. Boom360 adını taşıyan ve müşterilerimizin sunduğumuz tüm hizmetlere kolaylıkla ulaşmasını sağlayan uygulamamız da iş makinelerinin sesini dinleyerek, sesle arızayı tespit eden yapay zeka uygulamamıza erişebiliyor ve olası bir arızayı tespit ederek proaktif anlayışımıza katkı sağlıyor. Caterpillar içerisinde dijital dönüşümü başlatan ilk şirket olarak teknoloji ile desteklediğimiz iş modelimiz ayrıca Harvard Business School’da da vaka analizi olarak ele alındı. Tüm bunlara ilave olarak, müşterilerimize yeni değer setleri yaratabilmek adına start-up ekosistemi ve üniversite oluşumlarıyla iş birlikleri kurguluyor, tüm paydaşların kaldıraç etkisiyle beraber geliştiği bir yapı oluşturuyoruz. Yine yakın vadede ise kurum içi girişimcilik inisiyatifimizin de ilk meyvelerini toplamayı hedefliyoruz.

Sürdürülebilirlik özellikle son dönemde tüm şirketlerin gündeminde yer alıyor ve bu konuda bireylerde de bilinç artıyor. Borusan Cat olarak sürdürülebilirliği bir ‘trend’ haline gelmeden önce ele almamız ve bu konuda ciddi bir atılım gerçekleştirerek tüm iş modelimizi sürdürülebilirlik ekseninde kurmamız sektörümüzde bizi farklı bir noktaya taşıyor. Müşterilerimizin pek çoğu yenilikçi iş modelimiz neticesinde bizleri tercih ediyor. Önümüzdeki süreçte ise odağımızda teknoloji olmaya devam edecek. Bu kapsamda metaverse evreninde de yerimizi almış durumdayız. Popüler blok zincir tabanlı platformlardan Decentraland’de mağazamızı sene başında hayata geçirdik. 

Tüm bu dönüşüm yolculuğuyla bugün Borusan Cat ile çalışan müşterilerimizin başarısını ve memnuniyetini tesis ederken, sürdürülebilirlik odağıyla geleceğin işini ve endüstrisini tasarlıyoruz.

Tunca Baran Bütün

Borusan Cat Strateji ve Sürdürülebilirlik Lideri

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin Sürdürülebilirlik Özel sayısında yayımlanmıştır.

Exit mobile version