Site icon Campaign Türkiye

Dijital reklamcı ve manuel müşterinin maceraları

NOT: sesgetirsin.tumblr.com, İrem Erman tarafından açılan ama sektör çalışanları tarafından ‘beslenen’ ve dijital pazarlamaya geçiş sürecindeki sancıları örneklerle anlatan bir blog. Aşağıda İrem Erman’ın blogu özetleyen paragrafı ve bizim blogdan derlediğimiz içeriği okuyabilirsiniz.

Fazlasıyla hızlı akan günlük çalışma tempomuzda analog da değil ancak ‘manuel‘de kalan bazı yaklaşım ve yorumlarla karşılaşabiliyoruz. Hatta ajanslar içerisinde zaman zaman ‘manuel’e düşen arkadaşlar da oluyor. Burada hem reklamcıların hem markaların pazarlama anlayışlarını apar topar dijitale entegre etmeye çalışmalarının mizahı yapılıyor. Ancak kanımca her devrim döke saça yaşanır. Dolayısıyla ajanslar ve markalar arasında yaşanan bu hikayelerin yaşanması gayet doğal, üstelik pek de komik.

Türk pazarlama dünyası olarak dijital devrimi eğitimsiz mi karşıladık, alaylı mı kaldık? Belki… Ancak deneyim üzerine kurulu bu yepyeni mecraları gerçekten deneyimleyene kadar fazla da yol alamazdık diye düşünüyorum. (Biraz Polyannacılık yapıyorum burada…) ‘Manuel’de kalmamak için biraz merak gerekiyor sanırım…

‘Manuel müşteri’ ve ajans diyalogları

* Hazır kimse fark etmemişken Pinterest’te Trend Topic olan ilk marka olmak istiyoruz! Bunun için her şeyi yapmaya hazırız!

* 1 ay süreli Twitter’da tt olmak için bize acil bütçe geçer misiniz?

* Bu olumsuz yorum yapan kişiyi silin ve bizi aradığında görünmeyelim, sorunlu bir müşteri o, bizi hiç bilmesin.

* Bakın, bu çok büyük bir lansman. O gün mutlaka ‘Tweet Topic’ olmamız gerekiyor. Gerekiyorsa Twitter’ın sahibiyle konuşalım. Bulun numarasını ben ararım.

* Rakip firmanın takipçi sayısı bizimkini geçmiş, sizden çok acil plan ve hareket bekliyorum. Gerekirse bir yarışma düzenleyelim, bi’ şeyler yapalım!

* Facebook’un mavisini markamıza göre düzenleyelim. Altın sarısı yapalım mavi yerine.

* Twitter’da da TT olmak istiyoruz” (İmza: Bir peynir markası).

* R: Biz dijital ajans değiliz, event ajansıyız ama dijital ajanslarla görüşürüz.
M: Bi TT için ajansa gerek yok, Pucca’ya söyleyelim yapsın.

* Markamızın felsefesi bakımından Facebook zaman tüneline geçmeme kararı aldık. Lütfen Facebook ile konuşup bizim sayfamızın zaman tüneline geçmeyeceğini bildirir misiniz? Teşekkürler.

* M: Siz şimdi üretim zamanı için bize süre verin.
R: Tamamen projeye bağlı olarak değişecektir efendim üretim süreleri.
M: İşte oyun yapıcaz mesela süre verin.
R: Efendim oyununa göre değişir. Nasıl bir oyun olacak?
M: İşte tetris gibi basit bir şeyler canım.
R: (derin bir nefes alıp) Tamam biz inceleyip dönelim size.

* Tasarımlar süper, çok beğendik ama sitedeki metinler İSPANYOLCA, Lorem İpsum gibi bi’şeyler yazıyor, bizim anadilimiz Türkçe… LÜTFEN DÜZELTELİM!! (Müşteri temsilcisine gelen ACİL telefon)

* Bizim Facebook reklamlarımızın altında epilasyon reklamı çıkıyor, kaldıralım lütfen!

* R: Metin ektedir. (Klasik word dokümanı, 17 sayfa)
M: Teşekkürler, metinde typo var, bir yerde iki tane -a yan yana gelmiş. Düzeltip tekrar gönderir misiniz?
R: Allahsız’ın -a’sı mı?

* Çok paramız var! Facebook’ta 1 numara olmak istiyoruz!

* Peki site açıldığında buralarda bizim içeriklerimiz olacak değil mi? Böyle uydurma şeyler yazmayacak yani?? (Lorem Ipsum)

* Twitter’da bizi hemen 3-5 bin kişi takip etsin. Rakibin 2 bin takipçisi var onu geçelim hemen.

* Facebook’taki like butonunun rengi neden mavi? Rakip firmanın rengi o, lütfen kurumsal renklerimizi kullanalım orada!!!

* Apple’ın sitesi çok güzel onun gibi olsun, bir de biz antu.com’u çok beğeniyoruz.

* “Görseldeki kızı beğenmedik, hüzünlü bir havası var.” Kız görseli yaklaşık 30 revizyondan geçtikten sonra… “Aslında biz marka stratejisi olarak görsellerimizde belirli bir yüz kullanılmasına karşıyız, kız yüzü kullanmayalım.”

* Google’da rakiple altlı üstlü çıkmak istemiyoruz.

* Aynı Facebook gibi olacak işte video yükle, fotoğraf yükle, arkadaşlarını davet et falan. Bütçemiz 25 bin lira… (Ayfon uygulaması da ister misiniz? Promosyon.)

* Bu ne biçim bütçe canım! Viral dediğin cep telefonuyla çekilmiyor mu?

* Brief: İnternette bi şeyler yapalım.

* Rakip markanın 10.000 fanı daha oldu! Acilen 10.000 kişi bulmalıyız!

* Facebook’ta hafta sonu tam sayfa ilan çıkmak istiyoruz.

* Forklift tüpü ve kullanıcıları için Linkedin projesi yapmak istiyoruz. Türkiye’de forklift tüpünü kullanan tüm işçilere buradan ulaşmamız mümkün mü?

* Kurumsal siteye konulmak üzere yönetici fotoğraflarını size kurye ile gönderdik. (Karta basılı vesikalık fotoğraflar geldi!)

İrem Erman / sesgetirsin.tumblr.com, iremerman.com

————————————————————————————-

İrem Erman kimdir?

2005 yılından itibaren sırasıyla Modiki Advertising, Publicis Graphics İstanbul, Digital McCann, ve McCann Erickson’da çalışan İrem Erman şu anda Tribal DDB İstanbul’da kreatif direktörlük görevini sürdürüyor. Marmara Üniversitesi mezunu Erman ayrıca 2011 yılında Kristal Elma Ödülleri dijital kategorisinde ve Young Lions Türkiye yarışmasında yine dijital kategorisinde jüri üyeliği yaptı.

Twitter: @iremerman

 

 

Exit mobile version