artwork

Devrim güçlenecek… Kablosuz olarak!

7 yıl önce

0

WCRS Teknoloji ve İnovasyon Direktörü Dino Burbidge, telefonları uzaktan şarj etme teknolojisinin, gelişen dünyada bir gün tüm kasabaları güçlendirebileceğini söylüyor.

2017’de bizi bekleyen sessiz bir devrim var. Hayır, makinelerin gerçekleştireceği değil. Bot’lar değil. Hatta sanal gerçeklik ya da sürücüsüz otomobiller bile değil. Sıkıcı ve eski kablolu şarj etme hakkında… Kablosuz şarj en çok heyecan duyduğum şeylerden biridir. Biliyorum, biliyorum. Ama beni bir dinleyin – düşündüğünüzden daha ilginç bir şey var.

Şimdi, çok fazla heyecanlanmaya başlamadan önce, işte işin bilimsel tarafı: Kablosuz şarj etme gerçekten oldukça basit bir şey. Eğer mıknatısını sallarsanız veya herhangi bir elektromanyetik alanın yanında bir tel bobini sallarsanız, telde elektronların akışı sağlanır. Akışan elektronlar elektriktir. Ve burada olan şeyin hemen hepsi bu kadardır. Yani telefonunuzun arkasına bir tel bobini yapıştırdığınızda ve özel bir şarj istasyonunun kenarında tuttuğunuzda, telefonunuz şarj olmaya başlayacaktır.

Kablosuz şarj etme işlemi bir süredir yapılıyor. Aslında Nikola Tesla, 100 yıldan fazla bir süre önce patent başvurusunda bulundu. Bazı cep telefonları yıllarca kablosuz olarak şarj edildi. Hatta IKEA’nın bazı mobilyalarında şarj cepleri bulunuyor. Bitmiş bir anlaşma. O kadar da değil, hatta yakınında bile değil.

Neden? Yanıt kısaca Apple. Uzun cevap ise aslında daha kısa: Qi. On yıl kadar önce, imalatçılar Qi adını verdikleri bir endüstri standardı hazırladılar. Kablosuz devrimi başlatmak gerekiyordu. Ama durum açıkça belli ki, olmadı. Bununla beraber kablosuz şarj hakkındaki ilginç şey ise ölçeklenebilir olması. Daha büyük yaparsanız, daha uzaktaki eşyaları veya sadece TV’ler veya ışıklar gibi daha fazla güç tüketen cihazları şarj edebilirsiniz. Problem ise fazla verimli olmaması. Nispeten yüksek güçlü elektromanyetik dalgaları her yönden dışarı pompalamak, yakınlarda sarkık halde duran bir cihaza çarptığı ümit ediliyorsa hayli boşa gidiyor. Şansa, E.ON ve Energous gibi bazı şirketler odaklanmış ışık enerjisi geliştirerek, şarj edilebilir cihazları kaldırmayı ve sadece ihtiyacı kadar gücü temin etmeyi hedefliyor. Daha ne, on metre uzaklıktan bile çalışabilir bir şeyden söz ediyoruz. Evet, doğru okudunuz: On metre!

Hadi bir ya da iki dişliyi çevirelim ve geleceğe bakalım. Artan güneş enerjisi ve bolluğuyla, gücün bir gün nispeten bol ve ucuz bir kaynak olacağı akla bile gelmez. Duvara sadece bir TV yerleştireceksiniz ve o çalışacak. Telefonunuzun şarjı sonsuza dek dayanacak. Noel ağacınıza bir avuç dolusu ışık atacaksınız ve çalışacak. Ya da sadece otomobilinizi park edeceksiniz ve kendisi otomatik olarak şarj olacak. Muhtemelen kişisel enerji sözleşmeniz de olacak, şu an sahip olduğunuz mobil ağ sözleşmesi gibi. Faturanız, yardım eden herkese otomatik olarak dağıtılacaktır. Bu, MegaCorp Inc.’in tüm ayrıcalığa sahip olmadığını varsayıyor. Eğer merak ediyorsanız, evet, Qi standartları, tedarik eden kişiye, enerjiyi kimin kullandığını bilmesine izin verir.

Bu şekilde birçok endüstride devrim gerçekleşecek. Tıbbi implantlar veya protezler uzaktan çalıştırılabilir. Bir parça kumdan daha küçük olan kendi kendine çalışır cihazlar nörolojik koşulların kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir.

Drone’lar güçlü bataryalarla otonom olarak çalıştırılabilir. Saatlerce, aylarca hatta yıllarca bile dayanabilirler. Hatta ticaret gemileri, şehirler üzerinde uçarken enerjiyi de toplayabilir. Yollar güneş enerjisini emebilir ve otomobiller geçerken onlara aktarabilir. Hayır, bekleyin. Bu zaten oluyor. Karanlık anlar kaçınılmaz olarak gelecek. Eğer kredi oranınız kötüyse, muhtemelen enerji fakiri olmaya da zorlanacaksınız. Bir yıldırım çarpması veya güneş fırtınası, elektrik kesintisine neden olduğunda, şimdi olduğumuzdan çok daha umutsuz bir halde olacağız. Ve bu kadar radyasyonun göç eden ördeklerin navigasyon yeteneklerine neler yaptığını kim bilebilir…

Ama gelmek istediğim noktayı anladığınızdan şüpheleniyorum.

Bu sadece garip görünüşlü bir yemek tabağında telefonunuzu şarj etmekle alakalı değil. Ve hayır, Apple’ı da unutmadım. Cazibesini kaybetmiş olabilir ancak yine de bir teknolojiyi harekete geçirebilen tek şirket ve bunu seksi, popüler ve ticari olarak geçerli hale getirdi. Eğer iPhone 8 kablosuz şarj olmuyorsa, bırakın! Bunlar gerçekleşiyor, millet…

Dino Burbidge
WCRS Teknoloji ve İnovasyon Direktörü

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Şubat 2017 sayısında yayımlanmıştır.