Site icon Campaign Türkiye

Deniz tarağı kabukları barete dönüşüyor

Japon tasarımı “shellmet”, deniz tarağı avcılığı konusunda kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlamak için sürdürülebilirlik, güvenlik ve estetiği bir araya getiriyor. Keşke denizdeki yaşamı iyileştirebilsek…

Japonya’nın Soya bölgesindeki Sarufutsu köyü, kabuklu deniz ürünleri endüstrisiyle bilinir. Bu nedenle her yıl birikerek büyük tepecikler oluşturan yaklaşık 40.000 ton boş kabuk üretir. Koshi Chemical Industry Co. ve Osaka Üniversitesi ile birlikte çalışan TBWA/Hakuhodo, yalnızca kabuk malzemelerini değil, aynı zamanda bir koruma aracı olarak kabukları da geri dönüştürmenin yeni bir yolunu buldu. Deniz taraklarını insanlardan korumada çok başarılı olmasa da, insanları zarardan koruyabilecek. Ajans, deniz tarağı kabuklarındaki ana bileşen olan kalsiyum karbonatın, geri dönüştürülmüş plastikle birleştirilebilen ve koruyucu donanıma (shellmet) dönüştürülebilen bir kaynatma, sterilize etme ve ezme işlemiyle topaklara ve toza ayrılabileceğini keşfettiğini belirtiyor.

Bu kasklar, yalnızca malzeme kökenlerine bağlı kalarak estetik görünüme önem vermekle kalmıyor; aynı zamanda ajans, shellmet’lerin çıkıntılı oluşumunun aslında %33 daha fazla güç ve normal baret tasarımından % 30 daha fazla dayanıklılık, daha iyi koruma sağladığını iddia ediyor. Ayrıca shellmet’in yeni plastik kasklardan %36 daha az CO2 kullandığını ve eko-plastik kasklardan %20 daha az CO2 kullandığını savunuyorlar.

Peki bunları kim giyecek? Sarufutsu’da yaklaşık 270 balıkçı her gün plastik baret takıyor. Shellmet üreticileri, bu baharda başlayacak denemelerle yeni baretleri balıkçılık için tanıtacaklarını söylüyor. Ayrıca afet önleme programları için stoklanacaklar ve halk bunları beş renkte sipariş edebilecek: 4.800 JPY (36,99 ABD Doları) karşılığında bej, siyah, mavi, beyaz ve pembe… Kafa yaralanmalarından korunmak daha önce hiç bu kadar şık görünmemişti.

Yine de bu, balıkçılığın sürdürülebilirliğini bir bütün olarak çözmeye yetmiyor ancak herhangi bir endüstrideki ‘atık’ malzemelerin daha çok kullanılmasına yönelik bir girişim takdire değer.

Künye
Baş Yaratıcı Yönetmen: Takahiro Hosoda
Yaratıcı Yönetmen: Masatoshi Usami
Kıdemli Sanat Yönetmeni: Yuhei Ito
Sanat Yönetmeni: Takeshi Matsuda
PR Planlama: Kyosuke Hashimoto, Suguru Kato
Yapımcılar: Yuki Sakamoto, Omu Inoue
Ürün Tasarımcısı: Shintaro Monden
Yönetmen: Kohei Inoue (Robot Communications)
Fotoğrafçı: Junya Taguchi (Freelance)
Tasarım: Hisahiro Tomonaga (spice)
Rötuş: Takumu Koshiba (CONTRAST Inc)

 

Çeviri ve Uyarlama: Necla Eylül Durukan
Kaynak: Campaign Asia

Exit mobile version