artwork

Değişen iletişim ve yeni trendler

5 yıl önce

0

Günümüzde rekabet ve değişen müşteri talepleri ile başa çıkabilmek için “dijital düşünmek” ve yeni teknolojileri öğrenmek elzem. Öte yandan tek başına teknoloji de çare değil. Şirketler buna bir çözüm arayışında. Bugünlerde Publicis Group veri merkezli pazarlama şirketi Epsilon birleşmesiyle gündemde.

Dijitalleşerek değişen dünyaya ayak uydurmak için biz iletişimcilerin takip etmemiz gereken trendler neler?

1. Müşteri: Bugüne kadar şirketlerde odak hep ürün idi. Bugün ise etkileşim, memnuniyet ve sadakat konusunda başarı ancak ürün yerine müşteriyi odağa alarak, sosyal medyada takipçi peşinde koşmaktan ziyade kendi topluluğumuzu oluşturmakla mümkün.

2. İçerik: Teknoloji ile birlikte içeriğin tüketim şekli de değişiyor. Markalar artık içeriği kişiselleştirebiliyor, müşterileri ile farklı yollardan etkileşime giriyorlar. AR, VR, Voice gibi teknolojiler pazarlama faaliyetleri için de kullanılıyor. AI sayesinde müşteri verilerini profil ve demografik bilgileri ile eşleştirip, kişiye özel içerik ve öneriler sunmak mümkün.

3. Yaratıcılık: Bugün müşteri erişimi, aktivasyon, etkileşim ve bağlılık ancak analitik ve yaratıcı yaklaşımın bir arada kullanılmasıyla mümkün. SEO ve PPC hala önemli olmakla birlikte, müşterinin bulunduğu kanalları belirleyip, bu kanallarda doğal yollardan (native) etkileşim kurmak belli bir yaratıcılık gerektiriyor. Yeri geliyor, yerel bir işletme için basit bir broşür dağıtmak, SEO’dan daha etkili olabiliyor.

4. Uzmanlaşma: Şirketler veri kalitesi yükseltmek, analitik çözümleme sonuçlarına göre hareket etmek ve yapılan işlerin etkinliğini doğru metrikleri kullanarak ölçebilmek için uzman kadrolar oluşturuyor. Tüm birimlerin katılımını sağlamak için metrikler kanal değil iş bazlı belirleniyor. Eğer bütçe kısıtlıysa, öncelikleri belirleyip, konusunda uzman bir dijital kadroya yatırım yapmak, yetersiz ve kalitesiz personel ya da tedarikçilerle çalışmaktan daha verimli oluyor.

Publicis Group CEO’su Arthur Saudon güzel özetlemiş: “Bu, kişisel tecrübede pazar lideri olmak için geçirdiğimiz evrimin bir adımıydı. Bugün bilgi, yaratıcılık, medya ve teknolojiye çok değer veriyoruz.”

Dijital Pazarlama ve İletişim Stratejisti

KİD İletişim Komitesi Başkanı

Bengi Kepkep

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 90. sayısında yayımlandı.