artwork

Değer Dündar: Satış değil, algı odaklı olarak ele alınması gerek

6 yıl önce

0

Deneyimsel pazarlama, markalara tüketiciyle etkileşime geçmek için yepyeni fırsatlar yaratırken kreatifleri de yeni fikirlerin heyecanıyla yaşatıyor. İletişim çalışmalarında giderek daha fazla yer edinmeye başlayan bu strateji hakkında görüşlerini almak üzere sözü marka ve ajanslara verdik.

Değer Dündar

Enüstkat Yönetici Ortağı ve Müşteri Direktörü

Deneyim pazarlamasının tüketicinin satın alma ve tüketim alışkanlıkları üzerinde ayırt edilir bir değişiklik yaratması için en önemli unsur hedeflerin doğru belirlenmesi. Deneyim pazarlaması satış değil, algı odaklı olarak ele alınması gereken bir disiplin. Sadece markanın, ürünün ya da hizmetin değil; anlatılmak istenen hikayenin, verilmek istenen mesajın ne olduğu üzerinde durulmalı. Kullanılan teknoloji ve cihazların deneyimin kendisi olmadığı, anlatılacak hikayenin kurgusuna hizmet eden öğeler olduğu unutulmamalı. Projelerin bu paralelde bir bütün olarak ele alınması ve bu şekilde uygulanması tüketici üzerinde kalıcı bir etki bırakacaktır.

Bu disiplinde üretilecek projelerin marka, ürün ya da servisin tüketiciye gerçek hayatta yaşattığı deneyimden yola çıkarak tasarlanması şart. Aksi takdirde tüketici projelerde yaşadığı deneyimin karşılığını ürünü/servisi satın aldığında bulamayabilir. Bu alanda bir diğer önemli unsur da ajansların birikim ve tecrübesi. Deneyim pazarlaması için proje üreten ekiplerin Ar-Ge çalışmalarına önemli bir yatırım yapması, düşünmesi, araştırması, ölçümlemesi ve planlaması gerekiyor.

Hikayeleştirme ve oyunlaştırma deneyim pazarlaması projelerinin temeli. Kullanıcıların gönüllü ve istekli bir şekilde deneyim yaşamaları için bu yöntemleri deneyim pazarlamasından ayrı düşünemeyiz. Bu sayede tüketici izleyici değil katılımcı hale gelir. Hikaye ile etkileşime geçer, yaşadığı deneyimi yönetme şansına sahip olur.

Bu alandaki yenilikçi yaklaşımlara baktığımızda ilk sırada mixed reality (karma gerçeklik) uygulamalarının geldiğini söyleyebiliriz. Bu sayede yaratılmış mekan, fiziksel mekan ayrımı ortadan kalkıyor; yaratılan öğelerin fiziksel mekanlara entegre edilmesiyle kullanıcının yaşadığı deneyim bir kat daha gerçekçi hale geliyor. Artırılmış gerçeklik ise son dönemde destekleyen teknolojilerin artması ile iyi bir geri dönüş yaşayacak.

Tüm profesyonel disiplinlerde olduğu gibi deneyim pazarlamasında da önemli olan problemi ortaya çıkmadan önce fark edip gerekli tedbirleri alabilmek. Deneyim pazarlaması projeleri üreten ekipler yeterli tecrübeye sahip oldukları, gerekli Ar-Ge çalışmalarını ve planlamayı yaptıkları sürece beklenmedik bir problemle karşı karşıya kalınması söz konusu değil.

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Kasım 2017 sayısında yayımlandı.

 

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...