artwork

Dönemin asosyal çocukları bir değişim başlattı

6 yıl önce

0

Türkiye’nin sayılı kadın gamer’larından biri olan Nihan “Niyan” Dinç, “Belki çok da uzak olmayan gelecekte firmaların destekleri ve yaratılan algı sayesinde İsveç’te olduğu gibi espor bir seçmeli ders olarak Türk müfredatına bile girer” öngörüsünde bulunuyor.

Gamer Nihan “Niyan” Dinç

Öncelikle espor nedir?

Espor, video oyunları üzerinde gerçekleşen yüksek rekabet ögeleri içeren bir yarışma biçimi  olarak adlandırılabilir. Espor, rekabetçi tarzda kurgulanmış çoklu oyuncu (multiplayer) alanlarında yoğunlaşmakta. Günümüzde FPS (First Person Shooter) ve MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) öne çıkan iki espor dalı sayılabilir. Kişisel bilgisayar kullanımının 1980’lerden itibaren önlenemez artışı ve internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte gelişen oyun sektörü, yüksek rekabet ögeleri içeren birçok efsanevi oyunu yarattı. Bu oyunlara binlerce saat harcayan bir nesil doğdu. Counter Strike, League of Legends, DOTA, Starcraft akla gelen ilk isimler. Bu ikonik oyunlara harcanan zaman kimi zaman aileleri endişeye sürükledi. Oyun bağımlılığı üzerine psikolojik testler, çıkarımlar yapıldı. Dönemin bağımlı asosyal çocukları farkında olmadan bir değişim başlattı…

Yoksa oyunlara harcanan binlerce saat ile para kazanmak mümkün müydü?

Evet. Yüksek hızlı internetin yayılmasını takiben oyuncuların ve küçük toplulukların düzenledikleri turnuvalar internet üzerinden yayınlanmaya başlandı. İzlenme sayıları hemen gençleri hedefleyen markaları harekete geçirdi. Turnuvaların ödül havuzları büyüdü, şekli şemali güzelleşti ve günümüzdeki epik sahnelere taşındı. Espor artık dünyaca kabul görmüş bir sektör halini almaya başladı. Milyon dolarlık ödül havuzları ile düzenlenen turnuvalar, yüz binlerce izleyici ve an be an artan oyuncu sayısı ile her geçen gün markaların dikkatini çekmeye devam eden kocaman bir sektör oldu.  Oyuncular için bootcamp’ler, oyun evleri, yüz binlerce dolarlık kontratlar ve sponsorlar günlük konular olurken, takımlar da marka iş birlikleri ile kâr etmeye başladılar.

Türkiye’de espor Avrupa, Amerika ve Kore’nin ardından yeni yeni gelişmeye başladı. Şirketlerin sektörün güvenilirliğini test etmesi ve yatırımlarını buraya yönlendirmesi birçok ülkeye göre daha fazla zaman alsa da espora ve esporculara yapılan yatırım her geçen gün artmakta. Buna sunulabilecek en güzel kanıt, gerçekleşen organizasyonların kalitesindeki gözle görülür artış. Örneğin 23-24 Haziran’da CS:GO sahnesinin en önemli turnuvalarından biri olan BLAST PRO Series, 2. etkinliğini İstanbul’da gerçekleştirecek. Bu etkinlik Türkiye’de gerçekleşen ilk ve tek CS:GO etkinliği olarak dikkat çekiyor. Bir diğer örnek, League of Legends özelinde geçtiğimiz günlerde gerçekleşen TBF, KMF gibi turnuvalar gerçekten çok profesyonelce yapılmış etkinlikler olarak dikkat çekmekte.

Sponsorların destekleri ile ödüller, ekipmanlar ve turnuva tasarımı konusunda son 1-2 senede ciddi ilerlemeler kaydedildi. Büyük firmaların sektöre girişi ile yatırımın artması sonucu oyuncuların da katılma hevesinin arttığı bir gerçek. Profesyonel esporcuların çok daha fazla motive olmasının yanı sıra yeni başlayan gençlerin bu işi ciddiye alma ve üzerine hayal kurma oranlarının da arttığı söylenebilir. İnanın bazı aileler çocuklarının esporcu olması için ayrıca bir çaba göstermekte. Belki çok da uzak olmayan gelecekte firmaların destekleri ve yaratılan algı sayesinde İsveç’te olduğu gibi espor bir seçmeli ders olarak Türk müfredatına bile girer… Kim bilir?

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye’nin 76. sayısında yayımlandı.