artwork

Çözümün bir parçası olmaya çalıştık

4 yıl önce

0

Microsoft olarak Mart ayının başında tam olarak evden çalışma düzenine geçtik. Haftanın belirli günlerini kapsayarak devam eden evden çalışma sistemimiz vardı, bunu kısa sürede genele yayabildik. Dünya genelindeki 2000 kadar fiziksel mağazamızı geçici olarak kapatma kararı aldık ve satış ekiplerindekiler dâhil tüm çalışanlarımız evden hizmet vermeye başladı.

Evden çalışmaya geçtiğimiz bu dönemde Microsoft Teams gibi ürünlerimiz üzerinden toplantılarımızı ve iş akışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Çalışanlarımızın motivasyonunu yüksek tutup işlerin sürekliliğini kesintisiz olarak sağlıyoruz. Türkiye ofisi olarak, Salı günleri “sanal teras” adını verdiğimiz şirket toplantıları yapıyoruz. Bu toplantılarda üretkenlik ve motivasyon odaklı çalışmalar düzenliyoruz. Cuma günleri “wellness hour/sağlık saati” içinde yoga, nefes terapisi gibi birçok alanda uzman kişileri misafir olarak ağırlıyoruz.

Bulut bilişimden yapay zekâya farklı teknolojilerimizi seferber ettik ve faydalı kampanyalar düzenledik. Tüm paydaşlarımızın süregelen yaşamlarında çalışmalarını kesintisiz, kolay ve esnek bir şekilde yönetebilmesi için 4 çözümümüzü ihtiyaçlar özelinde yeni yeteneklerle geliştirdik, ek fonlar oluşturduk, lisans yenileme kolaylıkları sunduk.

Görüntülü konuşmalar, ekip katılımlı video konferansları ve 10.000 kişinin bağlanabildiği canlı etkinlikler yapma imkânı sunan Teams, yapay zekâ desteğiyle iletişim kalitesini de arttırdı.

Bugün dünyanın en büyük 100 şirketin 93’ü ve dünyanın dört bir yanındaki 75 milyon kişi günlük iş operasyonlarında bu programdan faydalanıyor. Grup halinde ve bire bir sesli veya görüntülü aramalar yapılabilen, dosya paylaşım ve toplantı kaydı tutma gibi imkânlar sunarak her geçen gün daha fazla kullanıcıya erişen Microsoft Teams’i ilk kullanımdan Ocak 2021’e kadar 6 ay boyunca herhangi bir kullanıcı limiti olmaksızın tüm kurumlara ücretsiz sağladık. Teams ile ayrıca ders planlamaktan, ödev takibine, takım çalışmalarından, sunumlara kadar birçok noktada değerli çözümlerle öğretmenlerin ve öğrencilerin hayatını kolaylaştırıyoruz. Bu dönemde Türkiye’de 600 bin kadar öğrenci ücretsiz olarak eğitim kurumlarına sunduğumuz Teams ile eğitimini sürdürdü.

Microsoft olarak, özellikle teknoloji desteğinden yoksun olan çalışanlara ve sağlık sektörü uzmanlarına daha fazla yardımcı olmak için, Teams’e yeni özellikler ekledik. Görüntülü konuşmalar, ekip katılımlı video konferansları ve 10.000 kişinin bağlanabildiği canlı etkinlikler yapma imkânı sunan Teams, yapay zekâ desteğiyle iletişim kalitesini de arttırdı. Gerçek zamanlı gürültü kesme özelliği, rahatsız edici arka plan gürültüsünü en aza indirerek, söylenenlerin rahatça duyulabilmesini sağladık. Teams şimdi, videoda el kaldırma hareketlerini algılıyor ve söz isteyen çalışanlar kendilerini daha rahat ifade edebiliyor. Başka bir özellik olan Teams Rezervasyonlar ile doktor muayenelerinin zamanlamasını yapmak, randevu ayarlamak kolaylaştı. Çevrimdışı ve düşük bant genişliği desteği sayesinde Teams, internet bağlantısı olmasa bile sohbet mesajlarının okunmasına ve yanıtlanmasına imkân verdi.

Windows Sanal Masaüstü uygulamamızla çalışanlar iş yerlerindeki bilgisayarlara bağlanıp istedikleri cihazdan diledikleri an, diledikleri yerde çalışabiliyorlar. Kolayca kurulabilen Windows Sanal Masaüstü uygulamamızı da ilk kullanımdan Ocak 2021’e kadar 6 ay boyunca 250 kişiye kadar ücretsiz kullanım hakkı ile sunduk. Veri görselleştirme araçları ile verileri değerli bilgilere dönüştüren platformumuz Power BI’da COVID-19’a özel uygulamalar geliştirdik. Bu uygulamalarla hastaneler verilerini anlık olarak görebiliyor, yönetebiliyor, hasta ve acil durum takibi yapabiliyor ve yatak sayısından envanter yönetimine kadar her kritik konuda önlem ve aksiyon alabiliyor. Mobil uygulama geliştirme çözümümüz Power Apps’te sağlık ve eğitim kurumları ile STK’lara 6 aylık ücretsiz teklifler sunduk. Güvenlik uygulamalarımızda da bu dönem deneme süresini uzatırken, kendi ürün ve çözümlerimizi de en yüksek ve kapsamlı güvenlik kalkanları ile koruyoruz. Güvenlik uygulamalarımızı sürekli güncel tutuyor ve geliştiriyoruz. Şimdi ise, deneyimlerden yola çıkarak bu dönemi daha iyi değerlendirebiliyoruz. Sektörler, kurum ve şirketler için özel ihtiyaç haritaları oluşturduk ve yeni iş senaryoları tanımladık ve bunlara uygun çözüm setleri oluşturduk. Çözüm setlerimiz arasında, mavi yaka saha ve tesis çalışanlarının sosyal mesafe kuralına uymasını sağlayan sistemler, hijyen koşullarını yerine getirmesini garanti altına alan denetimler, mağaza çalışanlarının sağlık ve güvenlik takibi, gerçek zamanlı kriz operasyonları yönetim tabloları gibi güncel ihtiyaçlara yanıt veren sistemler bulunuyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de STK’ların yanında olduk. COVID-19 response kapsamında Microsoft, dünya genelinde ‘give back together’ kampanyası başlattı. Nisan ve Mayıs ayları boyunca Microsoft, ekosisteminde yer alan kar amacı gütmeyen vakıflara ‘double matching found’ yaparak, bünyesinde çalışanının yaptığı her bir bağış için bu kurumlara 2 katı bağış yaptı. Bu kampanyanın uzantısı olarak Microsoft Türkiye de Ahbap Derneği ve Türk Kızılay ile kampanya başlattı. Bu kapsamda yapılan bağışlarla Ahbap Derneği ile 300, Türk Kızılay ile de 500 ailenin temel gıda ve temizlik ihtiyacı karşılandı.

Son aylarda hayatımız sınırlanırken teknolojiyle bazı duvarların kalktığını da gördük. Yeni normal dediğimiz dönemde, çalışma düzenimizin eskisi gibi devam etmeyeceğini öngörüyoruz. Çünkü edindiğimiz alışkanlıklar ister istemez dijital dönüşümü şekillendirdi, hızlandırdı, yeni yetenekler kazandırdı.

Şirketler, her faaliyetini mutlaka online bir kanalda da sunmanın yollarını aramaya devam ediyor. Eğitimde sınıfların kapasite sorunu, öğrencilerin derslerdeki ayrıntıları kaçırması, kaynak yetersizliği gibi sorunlar aşıldı, okullar dijital yatırımlarını artırıyor. Bir yandan da basın toplantıları, lansmanlar ya da dev zirveler online olarak çok büyük katılımlarla gerçekleştiriliyor. TV programlarına konuklar evlerinden katılıyor. Yan yana olmak, sosyal etkileşim ve birebir paylaşımlar önemini koruyacak ancak teknolojinin sunduğu bu nimetleri de geri çevirmeyeceğiz.

Normalleşme sürecinde hem fiziksel hem de online ağırlıklı bir çalışma düzenimiz olacağına inanıyorum. Evden çalışmak, uzaktan eğitim gibi yeni alışkanlıklarımız hayatımızda farklı oranlarda kalıcı olacak.

Aslı Arbel
Microsoft Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü

 

Bu yazı, ilk olarak Campaign Türkiye’nin 101. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...