CoFuture’da marka güvenliği tartışıldı

7 yıl önce

0

GroupM tarafından 29-30 Mart tarihlerinde düzenlenen ve dijital dünyaya dair pek çok konuyla zengin bir içerik sunan CoFuture İnovasyon Zirvesi'nin ikinci gününde öne çıkan konulardan biri marka güvenliği oldu.

Son dönemde gündeme oturan marka güvenliği konusunun öncelikli olarak tartışıldığı Dijitalde Marka Güvenliği ve Reklam Görünürlüğü oturumunda GroupM Head of Digital Trading’i Burak Türkan marka güvenliğinin yanı sıra reklam görünürlüğü, reklam sahteciliği ve reklam engelleme konularına değindi.

Teknolojinin gelişmesiyle beraber her kullanıcının bir yayıncıya dönüştüğünün; ancak bu olanakların kötü amaçlı kişilere de avantaj sağladığının ve bunun da markaların güvenliğini dijital ortamda tehlikeye attığının altını çizen Türkan, günlük hayatta olduğu gibi internette de iyi ve kötü kuralları olduğunu ve GoupM olarak kendilerinin bu kurallar çerçevesinde müşterilerinin güvenliğini sağladıklarını belirtti. “Yüzde 100 güvende olmak çok zor olsa da teknolojinin yardımıyla markalarımızı uygunsuz içeriklerden uzak tutuyoruz” diyen Türkan bu noktada markaların beklentilerinin de önemli olduğunu ve her markanın güvenliğe verdiği önemin değişikliği doğrultusunda 3 farklı çıktı olduğunu belirtti. Buna göre tabloda; yüksek risk toleransı olan markalarda Performans Öncelikli olurken; orta risk toleransında Dengeli Yaklaşım; düşük risk toleransında da Marka Değeri Ön Planda oluyor.

Tüm bunlara dikkat edilmesi gerektiğini bilmenin yanında GroupM in metodolojisi ne?

Reklam görünürlüğü yeni para birimi

Bütün satın alma stratejilerini görünürlük üstüne kurmaya karar verdiklerini belirten Burak Türkan, bunu da yavaş yavaş Türkiye’de lanse etmeye hazırız dedi. Türkan, görünürlüğün önemini anlamak için ölçümlemenin değişimini de anlamak gerektiğinin altını çizdi. 2016’da reklam görünürlüğünün %50 olduğunu söyleyen Türkan, GroupM’in endüstri standartlarından farklılaşan yönlerini şu tabloyla açıkladı.

Resmi tam boyutunda görüntülemek için yeni sekmede açabilirsiniz.

Türkan’ın üzerinde durduğu bir başka önemli nokta ise 2018 itibarıyla %100 görünürlük üzerinden satın alma yapacakları oldu.

Reklam sahteciliği konusuna gelince Türkan bunun direkt bir suç olarak algılanması gerektiğini söyledi ve reklam sahteciliğinin bot sahteciliği ve site sahteciliği olarak ikiye ayrıldığını açıkladı.

Reklam engelleme ise her ne kadar kullanıcının tercih ettiği bir şey olsa da burada suçun yine bizde olduğunu ve gerek yayıncılar, gerekse ajanslar ve pazarlamacılar olarak herkesin bunu ortadan kaldırmak için taşın altına elini sokması gerektiğinin belirten Türkan şu önerilerde bulundu:


Resmi tam boyutunda görüntülemek için yeni sekmede açabilirsiniz.

Oturum sonunda Türkan, GroupM olarak önerilerini şu şekilde özetledi:

  1. Reklam sunucusu ve doğrulama teknolojileri kullanılması
  2. Herhangi bir yayıncının marka güvenliği teknolojilerini tam kullanımı
  3. Uygun olmayan içeriklerin bloklanması, raporlanması
  4. Whitelist koruması / Güvenlik koruması / Blacklist oluşturulması
  5. Güvenilir iş ortakları ile çalışılması
  6. Potansiyel risklerin takip edilmesi