artwork

Coca Cola’dan 2021 Entegre Faaliyet Raporu: “Olduğumuz Gibi”

2 yıl önce

0

Faaliyet gösterdiği 11 ülkede, 10 bin çalışanı ve 100 bine yakın kişiden oluşan dev ekosistemiyle 430 milyonluk bir nüfusa hizmet sunan Coca-Cola İçecek (CCI), 2021 Entegre Faaliyet Raporu’nı yayınladı: “Olduğumuz Gibi”.

Geçen yılki raporu Türkiye’nin ilk FMCG entegre faaliyet raporu olan Coca-Cola İçecek, 2021 yılı raporunu coğrafyamızın ünlü düşünürü Mevlana’dan aldığı ilhamla “olduğumuz gibi” diyerek hayata geçirdi. Marka, “Olduğumuz gibi” temasını belirlerken hareket noktasını 2021 yılında öne çıkan kapsayıcılık ve çeşitlilik olarak belirledi.

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren CEO Burak Başarır, “CCI olarak yönümüz her zaman paydaşlarımız için değer yaratmak, yaptığımız işlerin tamamında sürdürülebilirlik odağını korumak ve bunu tüm açıklığıyla paylaşmaktan yana oldu. Bu noktadan hareketle 2021 yılı raporumuzu coğrafyamızın ünlü düşünürü Mevlana’dan aldığımız ilhamla “olduğumuz gibi” diyerek şekillendirdik. Hem finansal hem de finansal olmayan performansımızı en açık, en yalın ve en şeffaf haliyle sizlere sunmak istedik. Elde ettiğimiz başarılar kadar gelişim alanlarımızı, yol alacağımız konular kadar imza attığımız ilkleri “olduğumuz gibi” sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.

CCI olarak şirketimiz kadar tüm ekosistemimizin gelişimini de sorumluluğumuz olarak kabul ediyoruz. Her konuda şirket içinde yarattığımız farkındalığın bulunduğumuz toplumlarda da paydaşlarımızla beraber ortak katkıya dönüşmesini gözetiyoruz. Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project – CDP) 2021 Tedarikçi İlişkileri Derecelendirmesinde, ‘A’ alarak liderlik bandına oturmamız ve ‘B-‘ olan Avrupa bölgesinin ve FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) sektörünün ortalamasından yüksek bir nota sahip olmamız bir tesadüf değil, bu çabalarımızın sonucudur.”

Coca-Cola İçecek’in raporunda öne çıkardığı konular şöyle:

CCI Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Manifestosu yayınlandı.

2021 Yetenek Hazırlık Endeksi (TRI) puanımızı %62’den %66’ya çıkardık.

Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Dil ve İletişim Rehberi’ni Türkçe ve İngilizce dillerinde yayınladık.

2021 yılında LinkedIn tarafından En İyi İşveren Markası ödülünün sahibi olduk.

CCI Üst Yönetimi ve 90’dan fazla yönetici üç modülden oluşan “Önyargıdan Kapsayıcılığa” eğitimi aldı.

Çalışanlarımız sınıf içi ve çevrimiçi platformlar aracılığıyla toplam 88,453 saat eğitim aldı.

2021 yılında, çalışanlarımıza 78.261 saat İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi sağladık.

Irak ve Tacikistan’da çalışanlarımızı kapsayan özel sağlık sigortasını yayınladık. Ürdün’de sadece çalışanların kapsandığı sigortayı eş ve çocukların da kapsamda olacağı şekilde genişlettik.

Çalışanlarımızın fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak sağlıklı ve dirençli olduğu bir “refah kültürü” yaratmak amacıyla CCI Care programını başlattık.

2021 yılında Damla Minera Sade ile Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü’nün Lezzet Ödülü’ne layık görüldük.

Sağlık Bakanlığı ile Coca-Cola Türkiye’nin de üyesi olduğu Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu’nun iş birliğiyle Türkiye Şeker Tüketimini/ Kullanımını Azaltma Rehberi imza altına alındı.

Ürdün’de Cola-Cola ve Coca-Cola Zero ambalajlarına “geri dönüştür” ibaresi eklendi.

Coca-Cola İçecek iş birliği ile Migros, metal, cam ve plastik içecek ambalaj atıklarının geri dönüşümüne destek veren pilot bir uygulamayı hayata geçirdi.

Türkiye’de pazarlamada olumlu cinsiyet temsilini ve çeşitliliği teşvik etmek amacıyla kurulan UNSTEREOTYPE ALLIANCE’ın imzacıları arasında yer aldık.

Merak Ettim Platform’u, 2021’de 236.336 kullanıcı tarafından ziyaret edildi.

CCI Müşteri Etkileşim Merkez hizmetleri kapsamında kurumsal Whatsapp hizmeti hayata geçirildi. İngilizce ve Arapça dillerinde de hizmet verilmeye başlandı.

Tedarikçi Kılavuz İlkelerine (SGP) uyum için fabrika denetimleri gerçekleştirildi. 2021 yılındaki fabrika SGP denetimlerinde %98’lik bir başarı oranına ulaştık.

Plastik kasalarımızda %25 oranında geri dönüştürülmüş HDPE (yüksek yoğunluklu polietilen) kullandık.

2021 yılında, CCI operasyonel mükemmellik (OE) projeleri ile, 12.5 Milyon MJ enerji, 5 bin ton CO2e emisyonu ve 185 bin m3 su tasarrufu sağladık.

Ambalaj hafifletme uygulamalarının yardımı ile 128 ton resin tasarruf ettik.

Dijital Ürünlerimiz kapsamındaki kamyon verimliliği artışı ve rota optimizasyonu sağlayan Şehirlerarası Nakliye Planlama Optimizasyon Projesi sayesinde 143.153 litre yakıt tasarrufu sağladık.

Türkiye’de operasyonlarımızda kullandığımız suyun %8’ini, CCI’da ise %6’sını ikincil amaçlarla geri dönüştürdük.

2021 yılında Türkiye’de %8,3 oranında geri dönüştürülmüş plastik (r-PET) kullandık.

Elektrikli forkliftlerle karbondioksit salımımızı %68 oranında azaltarak 521 ton karbondioksitin atmosfere karışmasını önledik.

2021 yılında Türkiye’de yeniden doldurulabilir cam şişe uygulamalarıyla 5,6 milyon ağacın atmosferden uzaklaştırdığı miktara eşit olan 67.302 ton CO2e önledik.

Değer zinciri boyunca gerçekleştirilen iyi uygulamalar sonucunda 2021 yılında 485 bin ton CO2 salımını önledik.

Ability Pool, yapılan işbirliği ile CCI Gönüllülük Programı dijital platform üzerinden yönetilmeye başlandı.

CCI Pakistan, Pakistan Çevre Bakanlığı işbirliğiyle 50.000 fidan dikti.

50 bin fidanlık Coca-Cola Türkiye Hatıra Ormanları’nın toprakla buluşması ile 20.570 ton’a eş değer CO2 emisyonunu engellemiş olacağız.

Kırgızistan’da atık toplayıcıları ve Horeca aktörleri arasında işbirliği kurarak plastik ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesi ve toplanması için bir atık ağı oluşturmayı hedefleyen WasteNet projesi hayata geçirildi.

Dem Dernek ile yürüttüğümüz İyiliği Etiketle projesi kapsamında 4 işitme engelli ve sağır üniversite öğrencisinin yıllık işitme cihazı bakım masrafları karşılanmıştır.

PAANI Projesi kapsamında, 2 filtreleme tesisi daha kurduk, böylece toplam 30 su filtreleme tesisi ile yaklaşık 1,1 milyon kişiye temiz suya erişim imkanı sağladı.

3.2.1 Başla! 2021 yılında Kazakistan ve Kırgızistan’da başarıyla uygulanmaya devam etti.

Konya ve Harran’daki projelerde 2021 yılında yaklaşık 4 milyar litre su tasarrufu sağlandı.

Kız Kardeşim Projesi ile 2015 yılından bu yana, Türkiye genelinde 350.000’den fazla kadına erişim sağladık.

CCI Azerbaycan, Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ASAN Gönüllüleri ile birlikte Hazar Denizi sahillerinde 1.000’den fazla gönüllünün katılımıyla toplam 6,5 ton atık toplandı.