artwork

Çevreye duyarlı, eğlenceli ve sportif: sahibinden.com

6 yıl önce

0

Bu ay ofis sayfalarımızda Ataşehir’de faaliyet gösteren seri ilan sitesi sahibinden.com’u ziyaret ettik. Aklımızda en çok yer eden ise çevreyi, sporu ve iyi yaşamı oldukça önemseyen, ekip ruhuyla çalışırken eğlenmeyi de unutmayan bir ofis oldu.

Sahibinden’in şimdiki ofisine taşınmasının aslında ilginç bir hikayesi var. Önceden Nida Kule’de iken artan kapasite doğrultusunda yeni bir binaya geçme ihtiyacı doğmuş. Tüm çalışanların adres bilgileri haritada işaretlenerek nerede oturdukları tespit edilmiş. Sonuçlarda çalışanların en çok Ataşehir’de oturdukları ortaya çıkınca şimdiki binalarına taşınmışlar. Yani çalışanların ofise rahatça gidip gelebilmelerine oldukça dikkat edilmiş. Ki bunu doğrularcasına, şirkete bisikletiyle gidip gelenlerin kendilerine ait bir otoparkları var.

Ofis için Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık ile çalışıldığını not düşelim. 5000 m2’lik bir ofise ihtiyaçlar doğrultusunda 700 m2’lik bir alan daha eklenecek. Bina yeni ve deprem yönetmeliğine uygun. İlk defa kendileri taşındıkları için ortak alanlarını da tasarlayabilmişler.

Ofiste müşteri hizmetleri, Ar-Ge, iş servis geliştirme, idari bölümler, insan kaynakları, pazarlama, finans, satış, dolandırıcılık vakaları gibi departmanlar bulunuyor. 2015’te Great Place to Work listesine giren e-ticaret platformu yeşil ofis sertifikasına da sahip. Karbon ayak izi küçültme ve iklim koruma meselesine de oldukça duyarlılar. Tuvalet suyu dahi, suyu koruyabilmek için belirli bir debide akıyor. Ayrıca ofiste yoğun olarak gerçek yeşil bitkiler görüyoruz. Tabii bunlarla ilgilenen biri de lazım; şirket bir de bahçıvan istihdam ediyor ofis içerisinde.

sahibinden.com yönetimi çalışanların kendilerini evlerinde gibi hissetmeleri için oldukça uğraş vermişler. Home office kavramına pek inanmıyorlar ve faydalı bulmuyorlar. Ekip ruhu ve birlikte çalışma ise onlar için önemli. Bu nedenle çalışma yerinden çok yaşam alanı oluşturmak için özen gösterilmiş. Masalar oldukça büyük, tavanlar yüksek, havalandırma iyi… Bunların yanı sıra çalışanlar için “hayat sana güzel” isimli bir kaliteli yaşam paketleri mevcut.

Bu pakette diyetisyen desteği, doktor kontrolleri, psikolojik-hukuki-mali danışmanlık gibi hizmetler yer alıyor. Haftanın 5 günü mesai saatleri içerisinde çalışan bir doktor var. Çalışanlar sağlık ihtiyaçlarını burada gideriyorlar. Eğer daha kapsamlı bir sorunları varsa özel bir araç tahsis ediliyor.

Bunların dışında emzirme odası, kuru temizleme-terzi hizmeti, yemekhane, kafeterya, partiler için dj seti ve spor merkezi de var, çalışanlar orada sporunu yapıp sonrasında duşunu alabiliyor. Koşu bantlarında çalışanların hem mail’lerini takip edebilme hem de bir şeyler izleyebilme imkanı mevcut.

Şirketteki en ilginç yerlerden biri de “yaratıcı düşünce odası”. İhtiyaca göre insanların toplantı veya parti yapabildiği bu oda, yeşillendirilmiş ve özel olarak ışıklandırılmış son derece özel bir alan.

Bir diğer ilginç tasarım örneği ise ofis içindeki ginger’ların da yer aldığı 250 metrelik yürüyüş pisti. Çalışanlar hem yürüyüş yapıp bacaklarını açabiliyorlar, hem de hızlı toplantılar için elverişli bir ortam oluyor. Home office mantığı benimsenmese bile ofis içinde serbest çalışma imkanı sunuluyor. Çalışanlar masalarına bağımlı kalmak zorunda değiller.

Ofis tasarımında en çok özen gösterilen şey fonksiyonellik. Binada yer alan her şey çalışanların kullanabileceği, faydalanabileceği özellikler taşıyor. Her şey bu amaçla özel olarak hazırlanmış. Çalışanların profillerini ve çalışma sistemlerini sorduğumuzda da yaş ortalamasının 30 olduğunu öğreniyoruz. Vardiyalı çalışanlar da olduğu için esnek çalışma sisteminin olduğu bir ofis düzeni var. 08.00’de iş başı yapılıyor, çalışanlar haftada 40 saat mesailerini dolduruyorlar. Çalışan sayısı ise 650’den fazla, buna sahada çalışan ekipler de dahil.

Ofiste yelken, basketbol, satranç gibi sporların meraklıları için birçok kulüp bulunuyor. Bunlar dışında düzenli olarak yapılan pilates, fitness, swing derslerine dahil olmak da mümkün. Trambolin ise daha çok stajyerler geldiğinde aktif olarak kullanılıyor. :)

Şirkette sosyal sorumluluk projeleri de önemli bir yer kaplıyor. Dünyayı Kurtaran Kadın ve Dünyayı Kurtaran Adam programlarında 6 kategoride sosyal sorumluluk çalışmaları yapılıyor: Örneğin bakımevindeki yaşlı insanlarla ilgilenmek, sokak hayvanlarını doyurmak, kimsesiz çocukları ofiste ağırlamak gibi faaliyetler. Tamamen çalışanların inisiyatifinde olan bir program yürütülüyor. Bunlar dışında şirketin yürüttüğü kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri de mevcut tabii.

sahibinden’e yeni katılanlara hoşgeldin paketi verilirken, ayrılanlara da “goodbye paketi” veriliyor. İçinde yer alan kahve 40 yıl hatrı simgelerken; şirket, başlarken nasılsa ayrılırken de aynı samimiyeti ve saygıyı korumayı amaçlıyor.

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye’nin 80. sayısında yayımlandı.