artwork

CES 2016’da öne çıkan 6 teknoloji trendi

8 yıl önce

0

OMD’den Steve Blakeman Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2016’da öne çıkan teknolojik ürünleri ele aldı.

1. Bağlantılı otomobiller

Sadece 5 yıl önce, otomobil üreticilerinin hiçbiri CES’te yer almıyordu. Bu yıl ise başlıca otomotiv üreticilerinden 10’u fuarda boy gösterdi ve bunun yanında 100 adet de daha küçük otomobil teknolojisi şirketi ürünlerini sergiledi. Geçtiğimiz yıl Mercedes otonom aracı “tekerlekler üzerindeki oturma odası” F015’i tanıtmıştı ve şimdi de Ford’un Google’la ortak çalışarak ürettiği kendi otonom aracını CES’te tanıtacağına dair sesler yükseliyor. BMW de araç içinde aracın tüm fonksiyonlarını kontrol etmeye yarayan 3 boyutlu el tarama arayüzü olan yeni Air Touch sistemini görücüye çıkarıyor olacak. Gösterge panelindeki düğmelere hoşça kal mı diyeceğiz?

Çinli firma Faraday Future ise “mobilitenin geleceğini tanımla” sloganıyla biraz daha farklı bir kumarın içine girdi. Batmobile’e benzetilen araçla firmanın Tesla’ya rakip olabileceği düşünülüyor.

2. Giyilebilir teknoloji

Birkaç yıl önce CES’te devrim niteliğinde yeni teknoloji olarak görülen bu sektör şimdilerde ana akımın parçası haline geldi ve Fitbit gibiler tarafından temsil edilir oldu. İşin aslı  Huawei gibi şirketlerin kadınlara çekici gelecek tarzda akıllı saatleri tanıtması ve Wisewear isimli bir şirketin bir adım ileri gidip en yüksek kalitede bağlantılı mücevher serisi tasarlamasıyla beraber bu trend bu yıl herkes için ortak olacak gibi görünüyor.

Daha da derine bakarsak Digitsole, Back to the Future 2’de de gördüğümüz kendi kendine bağlanana antrenman ayakkabısıyla bize ruhani bir halef sundu. Bir de OMBra var ki o da günlük olarak zaten giyilen bir kıyafet parçası sayesinde bir kadının biyometriklerini ölçmeyi hedefliyor. Son olarak da, şımarık köpekleriniz için aktivite takibi yapan PitPat gibi evcil hayvan odaklı teknolojilerin baskınlığı söz konusu.

 

3. Drone’ların şafağı

CES’te gözler yukarılara bakarak, tam 360 derece görüş ve çarpışma önleyicili fonksiyonlarıyla ün salmış Karma yoluyla GoPro’dan çalışanlarının daha neler vadedeceğini görmek istiyor.

Güvenlik bu yıl CES’te drone’larla alakalı olarak tekrar günceme gelen bir konu oldu gibi görünüyor. Tıpkı yeni ürününde gizli hareketli kanatlar bulunan Fleye ve hidrojen yakıtlı hücresiyle drone’un havada dakikalar yerine saatler boyunca kalmasını sağlayan ürünüyle heyecan verici bir gelişmeye imza atan Intelligent Energy şirketi için geçerli olduğu gibi.

 

4. VR gerçeklik haline geliyor

Sadece 3 yıl önce Oculus Rift sanal gerçeklik başlığını tanıttığında CES’in en sevileni haline gelmişti. Ardından 2014’te Facebook’la yapılan 2 milyar dolarlık anlaşma ile hızlıca kapışıldı; geliştirmeler görsek de bitmiş bir ürün görmek kısmet olmadı. Bu yılsa CES’te bu gidişatın değişeceğini söyleyebilir miyiz?

Fakat konu sadece Oculus değil – burada sanal pastadan bir dilim kapabilmek isteyen büyük azılı rakiplerden bolca var. Sony’nin akıllı telefonla uyumlu olduğu dedikoduları yayılan PlayStation VR başlığının ayrıntılarını paylaşması bekleniyor ve HTC de güncellediği Vive birimiyle ilgili bir basın konferansı gerçekleştirdi.

 

5. Robotların yükselişi

1967 yılında yapılan CES’e kadar geri gidersek robotların o zamanlar da var olan bir konu olduğunu görmek mümkün. Onlarla büyülendik fakat bu tarihe kadar üreticiler hala robotları tüketicilerle yaşayabilir hale gerçekten getirebilmiş değiller. Çabalarımız en iyi kullanışsız ve en kötü de utançverici oldu. Geçen yıla göre bu yıl robotlara %71 daha fazla alan ayrılmış olmasıyla bu yıl gidişat değişecek ve bize Terminator ya da RoboCop’un distopik dünyasını mı yaşatacak? Bunun cevabı güçlü bir “hayır”.

Küçük robotlarına güvenen Flower Robotics isimli Japon firma, estetik olduğu kadar pratik de olan bu tasarımlarıyla bu türe bir güzellik getirecek. Bundan daha pratik olanı da Leka isimli, otizmli ve diğer gelişimsel bozukluklara sahip çocukların uyarılmasına yardım etmek üzere geliştirilen robot.

 

6. Her şeyin interneti

Son birkaç yıldır CES’in gözde kelimelerinden biri de IoT’tu. Bu yıl nihayet bu kelime IoE’ye yani Internet of Everything’e dönüşecek. Akıllı fişleri ve aplikasyon kontrollü merkezi ısıtma sistemi ile öncü şirket Nest’ti. Şimdiyse başdöndüren dizilişteki bağlantılı cihazlara baktığınızda dijitalleştirilmemiş ya da aplikasyonla bağlantılandırılmamış bir şey görebileceğinizi sanmıyorum.

Bu yıl sunulan ürünlerden birkaçı da şöyle:

– Ne kadar su kullandığınızı takip eden duş başlığı,

– Favori TV şovunuz başlamak üzere olduğunda titreyerek haber veren koltuk,

– Sizi ses yerine dolar, sıcak kruvasan ya da şeftali kokusuyla uyandıran bir alarm.

 

 

 

Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...