Site icon Campaign Türkiye

Campaign Global Agency of the Year Awards 2022 başkan jüri üyesi umutlarını paylaşıyor

Campaign’in düzenlediği Global Agency of the Year Awards’da bu yıl Unilever’den Aline Santos jüriye liderlik edecek. Santos, bu ödüllerin günümüzün ekonomik ortamında neden özellikle önemli olduğunu, değerlendirme sürecinde en çok neyi dört gözle beklediğini ve hangi başvurunun göze çarpan nitelikte olacağına inandığını anlatıyor.

Jüri başkanı, Unilever’de Baş Marka Yöneticisi ve Eşitlik, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık (ED&I) Yöneticisi Aline Santos olacak.

Bu yılki değerlendirme sürecine liderlik etmekten büyük heyecan duyan Santos; yaratıcı, stratejik planlama veya muhasebe ekipleri ayırt etmeden dünyanın dört bir yanından yetenekli insanları kutlama fırsatını dört gözle bekliyor.

“Her zaman yeteneğe bakıyoruz; işin ardındaki yetenek kim ve ürettikleri iş ne? Ürettikleri işin etkililiği ne?”

Santos ayrıca disiplinler arasında uyumlu ekip çalışmasını sergileyen ödül başvurularında gösterilen müşteri ekiplerinin gücüne tanık olma şansını da hevesle bekliyor.

“Özellikle Dove için gurur duyduğum birçok kampanya, parlak stratejik planlamacılar ve dahi yaratıcı insanlarla birlikte inançlarını güçlü bir şekilde yönlendiren doğru müşteri ekibine sahip olmanın birleşiminin bir sonucudur. Doğru takım kombinasyonları bizim için sihirli oldu.”

Bu, dört kıtada yürütülen bir kutlamadır ve büyüklükleri ne olursa olsun ajansların birbirleriyle doğrudan rekabet edebilecekleri küresel bir alan sağlar. 30 ödül, küresel ve bölgesel baş pazarlama sorumlularından oluşan seçkin bir heyet tarafından değerlendirilir.

 

“Sanat ve bilimin ortasında”

“Reklamcılık her zaman sanat ve bilimin ortasında olmuştur. Tüm dijital olasılıklar nedeniyle, belki de bazı insanlar bunu bir bilim olarak görüyor ve sanatı unutamıyoruz ama aynı zamanda, daha önce hiç sahip olmadığımız verilere artık sahip olduğumuzu da göz ardı edemeyiz. Bizim sektörümüzde kimsenin boşa harcayacak zamanı veya kaynağı yok.” diyor Santos.

Günümüzün içerik, medya, ticaret ve eğlence arasındaki “bulanık çizgiler” nedeniyle, tüketicinin satın alma alışkanlıklarını, satın alma niyetlerini veya markanın mesajlarına tepkilerini ölçerek pazarlama çalışmalarını planlamak için çok daha büyük bir fırsat var.

Santos, Unilever’e girdiği ilk zamanlara baktığında markaların gerçekleştirdiği bir kampanyanın sonuçlarının, o markanın büyümesine bağlama olasılıklarının çok dolaylı olduğunu söylüyor ve bazılarının William Lever’e (Unilever’in kurucusu) atfettiği ünlü bir sözün altını çiziyor: “’Biliyoruz ki reklama yatırdığımızın %50’si işe yaramıyor. Tek sorun, hangisinin işe yarayıp hangisinin yaramadığını bilmememiz. Şirkete katıldığımda da tam olarak böyleydi” diyor.

Ancak Santos’un açıkladığı gibi bugün çok farklı… Pazarlamacılar, hangi kampanyaların performans gösterip hangilerinin göstermediğini çok daha net görebilir. Elbette medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte bütçeler çok daha daraldı ve pazarlamacılar bilinçli seçimler yapmak zorunda.

“Basmakalıp olmayan, yenilikçi reklamcılık”

Unilever’e pazarlama stajyeri olarak katılan Santos, 400 alt markanın çoğu için çok sayıda amaca yönelik pazarlama kampanyasının mimarı oldu. 2017’de Santos, UN Women ile bu gündemdeki ilerlemeyi hızlandırmak için endüstri çapında bir iş birliği olan Unstereotype Alliance’ı kurdu. Santos, Unilever’in 2020 hedefinden bir yıl önce şirket içinde kadınların yönetimdeki temsilini %50’ye çıkardı. 2021 yılında Marketing Society tarafından yılın Pazarlama Lideri seçildi.

Bugün Santos, pazarlama ve reklamcılığın modası geçmiş klişeleri ve zararlı sosyal normları kırmasına yardımcı olmak için tasarlanan #unstereotype girişiminin itici gücüdür. Toplumun hem kamera önünde hem de arkasında adil bir şekilde temsil edildiğini görme güdüsü, Santos’un karar verme yaklaşımının merkezinde yer alacak.

Santos’un belirttiği üzere temsil; cinsiyet, cinsel yönelim, ırk ve etnik köken, yetenek, engellilik açısından dengelendiğinde reklamın sonuçları çok daha etkili oluyor. “Klişeleşmiş olmayan yenilikçi reklamcılık söz konusu olduğunda daha güçlü markalar yaratıldığını” kanıtlayan Unilever araştırmalarına atıfta bulunuyor.

 

“İçinde yaşadığın balonu yok et”

Santos, Campaign’in Global Agency of The Year gibi ödüllerin reklam sektörüne yeni yetenekler getirirken daha iyi işler çıkarılabileceğine inanıyor.

“Ödüller, iyi çalışmanın farkındalığını getirir ve bu, birçok öğrenme, ilham ve aynı zamanda bir gurur duygusu sağlar. Bence bu ödülleri doğru sebeplere dayanarak verirsek, insanların bu mesleğe adım atması için ilham kaynağı olabilir.” diyor Santos.

Kazanan bir ödül başvurusu oluşturmak için en iyi ipucu ne olabilir?

Markaların iyi şeyler yapmasına ve kaçırılmaması gerekenlere odaklanmasına yardımcı olma amacıyla tasarlanan Unilever’in pazarlama felsefesi “Get on the Frontline“ın ajanslara ilham olmasını öneriyor.

“İçinde yaşadığın balonu yok et ve gerçeğe yaklaşın. İnsanları, toplumu, gezegeni anlayın; toplumun, sürdürülebilirliğin, katılımın, kültürün, bilimin ve teknolojinin ön saflarına yaklaşın. Doğru içgörüyü elde etmek, parlak bir kampanyanın başlangıcıdır. O zaman tüketicileriniz için daha iyi bir yaşama nasıl katkıda bulunacağınızı düşünün ve son olarak, kaçırılmayacak bir parça yaratın; akla ilk gelen olun.”

Santos’un işaret ettiği gibi; yaratıcılık ve iş performansını bir araya getirmek, gıpta ile bakılan bu 30 ödülün kriterlerinin merkezinde yer alıyor: Marka Deneyimi Ajansı, Danışmanlık, Müşteri İlişkileri Ajansı, Dijital İnovasyon Ajansı, Şirket İçi Ajans, Medya Ajansı, Performans Ajansı ve PR Ajansı.

Kazananlar önümüzdeki yıl mayıs ayında Londra’da yapılacak olan ödül töreninde açıklanacak. Değerlendirme süreci, güven ve şeffaflığı sağlamak için PwC tarafından denetlenecek.

Ajanslar buradan başvurabilir; son tarih 6 Şubat, erken kayıt için son tarih ise 13 Ocak.

 

Çeviri ve Uyarlama: Necla Eylül Durukan

Exit mobile version