artwork

Çalışanlarına değer veren bir ofis: Generali Sigorta

6 yıl önce

0

Beşiktaş’ta bulunan Generali Sigorta, çalışanlarının fikirlerini önemseyerek içinde yer almaktan ve üretmekten keyif duyacakları bir çalışma atmosferi oluşturuyor.

 

 

Ofis sayfalarımızın bu ayki konuğu Beşiktaş Dikilitaş’taki Barbaros Plaza’da hizmet veren Generali Sigorta oldu. 1831 yılında İtalya’da kurulan ve 60’tan fazla ülkede faaliyetlerini sürdüren Generali Grubu’nun Türkiye’de 155 yıllık bir geçmişi bulunuyor.

Yenilenen genel müdürlük ofisi “Bildiğin Gibi Değil” stratejik konsepti üzerine Yasin Altıpat tarafından kurulan Altıpatlar Mimarlık iş birliğiyle inşa edildi. Açık ofis anlayışıyla hiyerarşinin ortadan kaldırıldığı, iletişimin arttığı, çalışanların verimliliğini artırmak için istedikleri yerden ve farklı departmanlar halinde birlikte çalışabilecekleri, ofise geldiklerinde ev hissiyatı vererek onları rahat ettirecek, geleneksel ve gri ofislerden farklı bir ofis ortamı oluşturuldu. Yeni ofisle ilgili tüm düzenlemeler Generali Grubu’nun ve şirketin insan kaynağı stratejisini destekleyecek şekilde detaylar düşünülerek çalışanlar tarafından hazırlanmış.

Ofiste çalışanlar için masaları haricinde çalışabilecekleri çalışma hub’ları bulunuyor. Bu hub’larda çalışanlar istediği zaman, daha iyi konsantre olabilmek için yalnız veya farklı departmanlardan gruplarla birlikte çalışması gerektiğinde ise grup halinde çalışabiliyor. Esnek ve açık bir yerleşim düzeni eşliğinde ve teknolojik destekle de çalışanlara ofis içinde istediği yerden çalışma imkanı sunuluyor. Bunun dışında ofisteki tüm kapalı alanlar açık hale getirildi. Toplantı odası sayısı artırıldı ve çalışanlar gizliliğe ihtiyaç duydukları zaman istedikleri yerden çalışsınlar diye en verimli yeri seçmek kendilerine bırakıldı.

Şirkette oluşturulan çalışma ortamı ile genel müdür ve genel müdür yardımcıları dahil hiç kimsenin kapalı bir odası bulunmuyor. Dinlenme alanları ve ortak alanlar da çalışanların ihtiyaçları gözetilerek artırılmış. Şu anda ofiste modern bir mutfak, çalışanların seçtiği kitaplardan oluşan bir okuma köşesi, masaj koltuğu, istedikleri zaman kullanabilecekleri ve içindeki yiyecekleri dahi kendilerinin seçtikleri bir otomat makinesi bulunuyor. Öte yandan şirkette yaşanan dijital dönüşümle gerçekleşen kağıtsız çalışma düzeni, ofisteki “az çoktur” felsefesiyle hareket edilmesini destekledi ve dosya dolapları yerini çalışanların renkli ve kişisel eşyalarını koyabilecekleri dolaplara bıraktı.

Ofiste dinlenme alanlarının, yarı açık toplantı alanlarının ve mutfağın çok sık kullanıldığı gözlemlenebiliyor. İnsan kaynakları, çalışanların henüz yeni oluşturulan kitap köşesine aldıkları kitapları da molalarında değerlendirmelerini umut ediyor :) Ofiste, pazartesi günlerini eğlenceli hale getirmek üzere “I Love Mondays” adı altında ayda bir gerçekleştirilen sürpriz aktiviteler oluyor. Bu bazen kahvaltı, bazen özel yemek ve tatlı ikramları, bazen bir happy hour, bazen de çalışanlara özel masaj, bakım gibi aktiviteler olabiliyor. Yeni ofisin açılış partisi de tüm çalışanların katılımıyla, sürpriz bir canlı müzik ekibiyle ve Boğaz manzarası eşliğinde ofiste gerçekleşmiş. Ayrıca yeni bina konseptinde yeşil ofis ortamı, ergonomik çalışma koşulları ve alanları yaratılmış.

Ofiste çalışanların biraz daha esnek çalışabileceği, daha mobil olabileceği bir ortam bulunuyor. Y kuşağı olarak adlandırılan daha seçici, daha özgür ve girişimci yeni jenerasyonun çalışma motivasyonunu artırmak üzere esnek çalışma sistemine geçiş yapılmış. Çalışanların server’a uzaktan erişimleri sağlanarak çalışma saatleri esnek tutuluyor. Bu uygulama, iş ve özel hayat dengesinin öneminin bilinci ile çalışanların yaşam kalitesi ve şirkete bağlılığını artırmak amacıyla oldukça önemseniyor. Çalışanların yaş ortalaması 33 ve çoğunluğu Y kuşağından oluşuyor. Şirket, %50 kadın-erkek dağılımına sahip olmaktan ötürü de gayet mutlu. 2017 itibarıyla başlatılan proje ile çalışanların tamamı için hâlihazırda 3 ayrı çalışma saati var. Haftada bir gün de istedikleri yerden çalışabiliyorlar. Bundan sonraki dönemde proje kapsamında daha da esnek bir çalışma modeli planlanıyor. Şirket için çalışanın nereden ve hangi saatler arasında çalıştığından çok, işini sahiplenmesi ve hedeflerine ulaşması önem taşıyor.

Çalışana kendi çalışacağı yerle ilgili söz hakkı vermeyi önemseyen Generali Sigorta, 10 çalışandan oluşan ofis renovasyon takımı ile ekibin neler istediğini onlarla birlikte belirlemiş; tasarımından renk seçimine, ofis eşyalarının şeklinden nerede duracaklarına kadar. Ofisin esneklik, açıklık, şeffaflık prensipleri, az çoktur felsefesiyle eşyaların sadeleştirilmesi, dolap vb. eşyaların ve kırtasiyenin azaltılması, dijital, kağıtsız ortam ile başlatılan temiz masa politikası, ev hissiyatı yaratan ve çalışanları rahat ettirecek ahşap mobilyalar, dinlenme alanları, iletişim ve iş birliğinin artırılması gibi konuların hepsi, tasarımlar ve seçimler yapılırken dikkat edilen hususlar olmuş.

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye’nin 77. sayısında yayımlandı.