artwork

Çabamız, ülkemizin esporda markalaşması

3 yıl önce

0

Türkiye E-spor Federasyonu (TESFED) Kurucu Başkanı Alper Afşin Özdemir yazdı

Yeni nesil spor olarak adlandırılan elektronik spor (espor), dünyada son dönemin yıldızı en fazla parlayan sektörlerinden biri. Günümüzde oyun sektörü ve espor gerçekten çok hızlı bir şekilde büyüyor. Öyle ki oyun ve eğlence dünyası olarak adlandırdığımız alanda pastadan en büyük dilimi alan sektör haline gelmiş durumda.

Pandemi döneminden birçok sektör olumsuz etkilenmesine rağmen sektör büyümeye devam etti. Bu durum elbette şirketlerin yatırım yapmasında başlıca motivasyonu oluşturuyor. Oyun – marka iş birliklerinde de güzel örnekler görüyoruz. Çünkü oyun ve espor, gerçekten de hedef kitleye ulaşmak için en uygun araçlardan birine haline geldi.

Lisanslı kulüp sayısı 142’ye, esporcu sayısı 5.703’e ulaştı

Türkiye E-Spor Federasyonu’nun kurulduğu ilk günden bu yana tüm çabaları esporun tabana yayılması ve ülkemizin dünyada marka haline gelmiş, sayılı espor ülkelerinden biri olması adına oldu.

Bunun için bakanlıklar nezdinde iş birliklerinden esporcuların lisanslanmasına, turnuvalardan oyun şirketleriyle ortak projelere pek çok şey yapıyoruz. Ülkemizde lisanslı espor kulübü sayısı 142’ye, lisanslı sporcu sayısı ise 4.174’ü erkek, 1.529’u kadın olmak üzere 5.703’e ulaştı. Bu süreci devam ettirmeyi ve Türkiye’de esporun kurumsallaşması için her türlü çabayı göstermeyi planlıyoruz.

TESFED Türkiye Kupası, ülkemizi başarıyla temsil eden şampiyonlar çıkarıyor

Öte yandan federasyon olarak düzenlediğimiz “Bitexen TESFED Türkiye Kupası”, ilkinin yapıldığı 2019 yılından bu yana geçen kısa sürede ülkemizde esporun gelişimine önemli katkı sağlayan bir organizasyon haline geldi.

Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz kupaya ilgi her geçen yıl büyüyor. Kupanın bazı branşlardaki şampiyonları, geçen yıldan bu yana ülkemizi uluslararası turnuvalarda resmi olarak temsil ediyor. Bu yılın Türkiye Kupası’nın Dota 2, Tekken 7, CS:GO ve eFootball PES şampiyonları, Uluslararası Espor Federasyonu’nun düzenlediği “13. Dünya Espor Şampiyonası”na katılacak. Geçtiğimiz yıl ise kupada yer alan NBA2K turnuvasının en iyilerinden oluşan Türkiye Espor Milli Takımımız, ülkece göğsümüzü kabartan bir başarı kazanarak FIBA Esports Open’da şampiyon oldu.

Bitexen TESFED Kupası’nı 680.000’i aşkın taraftar izledi

Genç bir nüfusa sahibiz ve yeni kuşağın tercihi futbol, basketbol gibi geleneksel saha sporları değil espordan yana. Bu ilgi de doğal olarak espor camiası için motive edici oluyor ve düzenlenen turnuvaların sayısı her geçen yıl artıyor.  

Ağırlıklı olarak 15-25 yaş arası gençlerin katıldığı turnuvalar, pandemi başladıktan kısa süre sonra çevrim içi platforma çekilmişti. Çevrim dışı ve seyircili turnuvalar uzun süre yapılamasa da espor heyecanı yine de devam etti. Çevrim içi yayın platformlarındaki canlı karşılaşmalar pek çok espor sever tarafından izleniyor. Örneğin; Bitexen TESFED Türkiye Kupası’nın final karşılaşmalarının Twitch ve YouTube üzerinden canlı yayınları inanılmaz bir ilgi gördü ve toplam 680.305 kişi tarafından izlendi. Bundan sonra da yeni turnuvaların başladığına şahitlik edeceğiz ve bu durum federasyon olarak bizi, ülkemizde esporun gelişimine ve tabana yayılmasına hız kazandırması anlamında mutlu ediyor.

Espor alanında ülkemizde ciddi bir potansiyel bulunuyor. Buna karşın yeni bir spor dalı olması nedeniyle, tesisleşme ve internet altyapısı gibi geliştirilmesi halinde bu sporun daha da önünü açacak pek çok başlık da yer alıyor. Bunlar için federasyon olarak biz gerekli adımları atıyoruz. Espor ekosistemindeki tüm tarafların iş birliği içinde çalışması ve üzerlerine düşen katkıyı sunması, Türkiye’nin esporda atılım yapması için başlıca kolaylaştırıcı olacaktır.

Alper Afşin Özdemir

Türkiye E-spor Federasyonu (TESFED) Kurucu Başkanı

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 115. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...