artwork

Büyüme ve inovasyona giden yolu açıyoruz

2 yıl önce

0

Intel EMEA IOT Satış Direktörü Ediz Altun, Intel’in inovasyonlarına odaklanıyor ve temel teknolojilerin ilerlemesindeki rolünün altını çiziyor.

2021 yılı sonunda gerçekleştirilen ‘Intel İnovasyon’ etkinliği, yazılım ve donanım alanında geliştiricileri ön plana çıkaran yeni bir yaklaşımın altını çizdi. Bu bağlamda Intel’in temel odak noktasının, bundan sonraki dönemde açık ekosistemi daha da güçlendirmek olduğunu söyleyebiliriz. Bahsi geçen bu ekosistem, geliştiricilere diledikleri araçları kullanma esnekliği sunuyor ve bulut hizmeti sağlayıcıları ile açık kaynak toplulukları arasında ortaklık kurulmasını sağlıyor. Intel’in Alibaba, Argonne, AT&T, Google Cloud, Microsoft ve Si Pearl ile var olan ortaklıkları, Yapay Zeka (AI), Ulaşılabilir Bilişim, Yaygın Bağlantı ve Buluttan Uca Altyapı konularında dünyayı değiştiren yenilikler geliştirebilmek için açık bir ekosistemin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

Geliştirici köklerine dönüş

Intel, yazılım geliştiricileri için sunduğu Geliştirici Bölge (Developer Zone) web sitesindeki oneAPI 2022 araçları ve oneAPI ‘Mükemmeliyet Merkezleri’ gibi yatırımlarla, geliştirici köklerine geri dönmeyi amaçlıyor. Bu yatırımlar, kaynaklara erişimi iyileştirme ve geliştirmeyi kolaylaştırma amacı güdüyor.

Intel Geliştirici Bölgesi, basitleştirilmiş ve entegre bir site olarak öne çıkıyor. Bu bölge, yapay zekâ, istemci, bulut, 5G, uç ve oyun alanlarındaki referans tasarımlara ve araç setlerine kolay erişim sağlamayı amaçlıyor. oneAPI 2022 ise 7 ayrı geliştirme ortamı, 900’den fazla yeni özellik, çeşitli kitaplıklar ve SDK’lar da dâhil olmak üzere pek çok açık kaynak kodunu bünyesinde barındırıyor. Ayrıca, oneAPI’nin ekosistem tarafından daha fazla benimsenmesini sağlayabilmek amacıyla, stratejik kod bağlantı noktaları, ek donanım destekleri, yeni teknolojiler ve müfredat geliştirme amaçlı 11 yeni mükemmellik merkezini de ihtiva ediyor.

PC’nin geleceğinde öncü olmak

Yaygın bilişim, insanların sürekli değişen ve gelişen teknolojinin farklı farklı taraflarıyla etkileşime girmesi anlamına geliyor. Bir başka deyişle yaygın bilişim; mevcut cihazlar ve ortaya çıkan yeni form faktörler arasında, insandan teknolojiye etkileşim noktası olarak hizmet ederek, insanlığın her yönüne nüfuz etmesi olarak da tanımlanabilir.

Yakın bir gelecekte, insanların emrinde binlerce farklı cihaz olacağı öngörülüyor. Önümüzdeki on yılın sonuna kadar, her bir insanın 1 petabayt veriyi 1 petaflop hızında işlemesinin, 1 milisaniyenin altında gerçekleştirilebilmesi bekleniyor. Böyle bir durumda, duvarlarla çevrili bahçeleri yıkıp gelişimi hızlandırmak için açık bir ortam inşa etmek, sektördeki atılımları da hızlandıracaktır. Intel, sunduğu bu açık platform ortamı ile PC’nin geleceğine yön vererek, yazılımcıların her yeni çıkacak CPU ve GPU üzerinde yenilikçi geliştirmeler yapabilmesinin önünü açıyor. 12. nesil Intel Core işlemciler ve Intel Arc Alchemist GPU ailesi bu deneyimlerin başında gelen örnekler arasında sayılabilir.

Erişilebilir ve ölçeklenebilir yapay zekâ

Yapay zekâ, yaşadığımız hayatın her yönünü dönüştürüyor. Intel’in geliştirici ekosistemine, araçlarına, teknolojisine ve açık platformlara yaptığı yatırımlar, yapay zekâyı sorumlu bir şekilde ölçeklendirmek için uygun bir yol yaratıyor.

Intel, Xeon işlemcilerdeki kitaplıkların ve çerçevelerin kapsamlı optimizasyonları sayesinde yapay zekâyı geliştiriciler için daha erişilebilir ve ölçeklenebilir hale getiriyor. Intel’in açık standartlara dayalı programlama modelleri kullanarak, çeşitli müşteri gereksinimlerini karşılamak amacıyla yapay zekâ mimarilerine yaptığı yatırımlar, geliştiricilerin ihtiyaç halinde daha fazla yapay zekâ iş yükünü çalıştırabilmesini kolaylaştırıyor. Dünyanın önde gelen pek çok kuruluşu, karmaşık görevleri çözmek için Intel’in yapay zekâ çözümlerine güveniyor. 

Örneğin; Argonne Ulusal Laboratuvarı’nda Intel Xeon ölçeklenebilir işlemci kullanan Aurora Super Bilgisayarı’nın, şu ana kadarki en yüksek işlemci performansı olan 2 “exaflop”u aşması bekleniyor.

Bilgi işlemde sırada zettascale var

Bilişim dünyası, CPU’lar, GPU’lar, uygulama hızlandırıcıları, ağ spesifik işlemciler, IOT cihazları ve FPGA’lardan oluşan heterojen bir yapıya doğru evriliyor. Sırada, zettascale düzeyinde veri oluşturmak, depolamak ve işlemek var. Peta ölçeğinden daha üst ölçeklerde hesaplama yapabilmeye geçiş 12 yıldan fazla sürdü. Intel ise beş yıl içinde Zetta’ya ulaşmayı kendisine hedef olarak belirlemiş durumda. Bu hedefin merkezinde, geliştiricilerin optimize edilmiş araçlara ve yazılım ortamlarına kolaylıkla sahip olabilmelerini sağlamak yer alıyor.

Yaygın bağlantı daha önemli hale geliyor

Geleceğin yazılımlarını oluşturabilmek için geliştiricilerin fikirlerini özgürce kullanabilecekleri açık ve ultra hızlı ortamlar gerekiyor. Cihazların birbirleriyle hem uçta hem de bulutta yüksek hızlarla iletişim halinde olması, bunun en önemli katalizörlerinden biridir. Geliştiricilere yazılım hızında hareket edebilme imkânının sunulması, geleceğin ağını oluşturmak ve programlamak için büyük bir önem teşkil etmektedir. Intel, uçtan uca programlanabilir bir ağ oluşturabilmek için gerekli olan kapsamlı yazılım ve donanım setlerini sunan tek şirkettir.  Intel Xeon Ölçeklenebilir işlemciler, yeni altyapı işlem birimleri (IPU’lar) ve Intel Tofino™ 3 IFP’ler, Intel’in sunduğu donanımların bazıları arasında sayılabilir.

Sonuç olarak Intel, işin özüne geri dönüyor. Büyüme ve inovasyona giden yolu açarken, aynı zamanda temel teknolojilerin ilerlemesini hızlandırmaya da odaklanıyor.

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 123. sayısında yayımlanmıştır.