artwork

Büyüme planlarımız ihracat odaklı

3 yıl önce

0

Pandemi ile, online alışverişe karşı var olan ciddi bir psikolojik bariyer kırıldı. İnternet üzerinden alışveriş, pandemi sürecinde normalleşti. Bunun e-ticaret sektörüne kalıcı etkileri olacağına inanıyoruz.

Zaruri ihtiyaçlar söz konusu olduğunda, internet üzerinden alışveriş hızla büyüdü. Araştırmalara göre internetten satışlarda market ve kişisel bakım yüzde 195, kozmetik yüzde 200, spor malzemesi satışı yüzde 124 arttı. Fakat buna karşılık mesela online seyahatte yüzde 70’in üzerinde düşüş yaşandı. Moda sektörü özelinde ise McKinsey’in yaptığı araştırmaya göre, e-ticaret ciroları nisan, mayıs ve haziran aylarında 2019’a göre yüzde 34 düştü. Yani tüm dünyada e-ticaret büyüme gösterse de hazır giyim sektörü geriledi. Mesela abiye satışları tamamen durdu; haklı olarak. Kimsenin aklına o tarz giyim gelmedi. Modanisa özelinde, sadece abiye ve mayoda yüzde 70’e yakın gerileme yaşadık. Ancak ev giyimi ve çocuk giyimi kategorilerinde artış yaşandı. Mesela Orta Doğu pazarında ev ve çocuk giyimi satışlarımız 2 kat arttı.

Modanisa olarak ciromuzun yaklaşık yüzde 80’i yurt dışına yaptığımız e-ihracattan geliyor. Büyüme planlarımız her zaman ihracat odaklı. Geçtiğimiz 3 yılda ciromuz içindeki ihracat oranı hep artış göstermişti. Bu sayede de 3 yıl üst üste ülkemizin e-ihracat şampiyonu olmayı başardık. Elbette pandemi koşulları bizim için gerçekten çok zorlayıcı olduğu kadar, çok da hızlı çözüm ürettiğimiz ve yeni e-ihracat deneyimleri kazandığımız bir dönem oldu. Koşullara çok hızlı biçimde uyum sağladık. Biz e-ihracata başladığımız günden itibaren tüm dünyaya ürünlerimizi uçakla ulaştıran bir şirketiz. Pandemi döneminde bir anda uçaklar havalanmaz, kargolar gitmez oldu. Peki ne yapabilirdik? Hemen lojistik iş ortaklarımız ile birlikte, havayollarının kriz nedeniyle yatan yolcu uçaklarını kiralayarak, koltukların üzerine Modanisa kolilerimizi bağladık. Koltuk üzeri bagajlardan yolcu koltuklarına kadar, uçakta koli koyulabilecek her yeri doldurarak ürünlerimizi müşterilerimize ulaştırdık. Uçak koltuklarına yolcuların oturmadığı dönemde, o koltuklarda dünyaya Modanisa kolileri taşındı.

Mart – Temmuz arası dönemde bu yolla 35 milyon doların üzerinde satış yaptık. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 20’lik bir daralma oldu; evet. Ancak böyle bir dönemde bu durumda olabilmek de çok değerli. Temmuz’dan sonra hem bizde hem de Avrupa’da, Orta Doğu’da, Amerika’da hazır giyim satışları açısından hızlı bir toparlanma oldu. Özellikle Ekim ve Kasım aylarından, bu pandemi koşullarına bakarak memnun olduğumuzu söylememiz gerekir.

Pandeminin getirdiği en önemli tüketici dönüşümü, online alışveriş konusunda yaşandı. Tüm dünyada, daha önce online alışveriş yapmamış kişiler bile, online’a yöneldi. BKM verilerine göre, sadece Mart, Nisan, Mayıs döneminde ve sadece ülkemizde 7 milyon kredi kartı internetten ödemeler ile tanışmış oldu. İnternetten kartlı ödeme gerçekleşen iş yeri adedi geçen yılın 1,5 katına ulaştı. 7 milyon, Sırbistan, Bulgaristan, Paraguay, Ürdün, Libya gibi ülkelerin nüfuslarından daha kalabalık bir nüfusun online alışverişe başladığı anlamına geliyor. Online alışverişe hem yeni başlayanlar hem de oldum olası bu tarz alışverişe alışkın olanlar pandemi döneminde en rahat ve en güvenli alışverişin internetten yapılan olduğunu deneyimlemiş oldular ki, bunun çok önemli bir değişiklik olduğunu düşünüyoruz.

Bu süreçte müşterinin ihtiyaçlarını daha iyi anlayıp ona doğru cevap verebilmek için gerçekten çok çaba sarfettik. En önemli değişiklik, iade süreçlerini uzatmamız oldu. Geçmişte 14 – 15 gün iken, iade süresi 60 günlere kadar çıktı. Bu bazen ürüne ulaşıp ulaşamama kadar temel bir konuydu. Çünkü pek çok yurt dışı pazarda ürünlerimizi müşterilere ulaştırmamız güçleşti, lojistik operasyonlar durma noktasına geldi. Elbette iadeler de aynı oranda güçlükle gerçekleştirilebildi. Pandemi sürecinde iade sürelerinin artırılması satın alma yolculuğunu pozitif yönde etkileyen en önemli konulardan birisi oldu.

Pandemi döneminde ortaya çıkan önemli trendlerden biri, birçok moda odaklı marka ve platformun satışında uzmanlaştıkları ürün grupları dışından ürün gruplarını da satmaya başlamaları oldu. Bu girişim kısa vadede gelir getirse de, biz daha stratejik düşünmek gerektiğine inanıyoruz. Bu trendin geçici olduğunu; pandemi sonrası durumun tekrar geçmişteki haline döneceğini düşünüyoruz.

Pandemi ile, online alışverişe karşı var olan ciddi bir psikolojik bariyer kırıldı. İnternet üzerinden alışveriş, pandemi sürecinde normalleşti. Bunun e-ticaret sektörüne kalıcı etkileri olacağına inanıyoruz.


Kerim Türe
ModanisaYönetim Kurulu Başkanı

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 106. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...