artwork

“Buradan fabrikasyon iş çıkmıyor”

3 yıl önce

0

İstanbul Dışı sayfalarımızın bu sayıdaki konuğu Bravo Works oldu. Bursa’da faaliyet gösteren 360 iletişim ajansına dair merak ettiklerimizi ajansın kurucusu Çağrı Çankaya’dan dinledik.

360 iletişim ajansı Bravo Works, müşterilerine markalaştırma, ATL ve BTL iletişim çözümleri, sosyal medya yönetimi, web sitesi, uygulama tasarımları gibi dijital çözümlerle birlikte fotoğraf ve prodüksiyon hizmetleri sunuyor.

Burak Becan: Ajansınızı yaratıcı endüstride nasıl konumlandırıyorsunuz?

Çağrı Çankaya: 360 iletişim ajansıyız. Bravo Works matbaa ve fotoğraf stüdyosu gibi farklı kardeş şirketleri de olan bütünleşik hizmetler sunabilen bir yaratıcı fabrika diyebiliriz. Tek farkı buradan fabrikasyon iş çıkmıyor :)

Burak Becan: Ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Çağrı Çankaya: Markalaştırma, ATL ve BTL iletişim çözümleri, sosyal medya yönetimi, web sitesi, uygulama tasarımları gibi dijital çözümlerle birlikte fotoğraf ve prodüksiyon hizmetleri.

Burak Becan: Ajansınız Bursa’da yer alıyor. Bursa’daki bir ajansın İstanbul’a göre avantajları ve dezavantajları neler?

Çağrı Çankaya: Bursa’da bu alanda kalifiye ve deneyimli, reklam dünyasının gerektirdiği algıya sahip iş arkadaşları bulmak İstanbul’a göre çok daha zor. Tabi bir de ulusal reklam verenlerle buluşup 360 kampanyalar yapmanın zorluğu. Fakat birçok artısı da var. İstanbul’da yaşamıyor olmak bunların belki en büyüğü, Bursa kendi içinde rekabeti daha az bir şehir. Bizim İstanbul’da da müşterilerimiz var. Toplantılarımıza biz Bursa’dan çıkıp onlardan önce gidiyoruz. Kapıda onları beklerken buluyorlar bizi :) İstanbul trafiği gerçekten şehri yaşanmaz kılabiliyor.

Burak Becan: Diğer ajanslarla rekabet edebilecek insan kaynağına ve sektörel dinamizme sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Çağrı Çankaya: Burada bir üniversitenin grafik tasarım bölümünde dört yıldır ders veriyorum. Her yıl en başarılı 2-3 öğrenciyi ajansa staja alıyoruz. Genç, yetenekli, hırslı ve azimli gençleri yanımıza alıyoruz. Ben reklamcılığa girdiğimde 8-10 tane büyük ajans vardı. İşler onların arasında dönerdi.

Dijitalleşme ile birlikte pasta çok parçaya bölündü. Artık irili ufaklı çok sayıda ajans var ve bu ajansların verdikleri hizmetler ya da uzmanlık alanları da birbirlerinden farklılaşabiliyor. Reklam verenler de artık tüketiciler gibi kendilerini özel hissetmek istiyorlar. Daha butik, enerjisini ve yeteneğini onlar için akıtacak daha özel bir hizmet alabilmek istiyorlar. Biz de öyle bir ajansız. 12-15 kişi arasında gezen bir ekibimiz var. Müşterilerimizle ticaretin ötesinde, arkadaş gibi kardeş gibi bir bağımız oluyor. Hepsiyle uzun süreli birlikteliklerimiz oluyor. Bu da Bravo’nun en büyük olayı bana kalırsa.

Burak Becan: Bravo Works olarak çalışan bulmakta zorlanıyor musunuz, yeni iş arkadaşları alırken kriterleriniz neler?

Çağrı Çankaya: Zorlanmıyoruz dersem yalan atmış olurum. Grafik Tasarım alanında kendini, görgüsünü, gözünü geliştirmiş nitelikli insan sayısı ne yazık ki az. Tasarımcı olduğunu iddia eden çok, ancak Photoshop bilmek ile tasarımcı olmak arasında çok büyük bir ayrım var. Hepimiz kalem kağıt kullanmayı biliyoruz ama hepimiz çok iyi yazar değiliz. Dolayısıyla tasarım bilgisi ile program bilgisi ayrı şeyler. Uygulama becerisi ile neyi uygulayacağının bilgisi birlikte olabilirse iyi iş çıkar. Bu nitelikler de zamanla ve pes etmeden çalışmayla olan özellikler. İşin kötü tarafı yeni nesil çok kolay pes ediyor. Çok hızlı bir şeyleri yapabilmek ya da bir yerlere gelebilmek istiyorlar. Sabırları yok.

Burak Becan: Bir süredir dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla mücadele ediyoruz. Ajans olarak bu salgın sizi nasıl etkiledi? Bu süreci nasıl yorumluyorsunuz ve bu sizi nasıl etkileyecek? Bundan sonrası için hedefleriniz neler?

Çağrı Çankaya: Koronavirüs salgını bizim rahat çalışabilmemizi, çalışırken ara ara etkinlikler yapabilmemizi engelledi. Bu tür motivasyonel şeyler bizim gibi reklam ajansı çalışanlar için değerli şeyler. Şu an tüm ekip evden çalışıyor mesela. Endişe, kaygı ve bilinmezlik ile yaşarken tasarım yapmak tabi ki daha zor. Şanslıyız ki hep elimizde işlerimiz var. Her zaman ekibimiz dolu ve çalışmaya devam ediyoruz.

Koronavirüs birçok işletmeye vakit bulup kendinde yapamadığı değişiklikleri ya da denemek istediği alanları denemesini, yatırımlarını yapmasını, işin dijital tarafına geçmeyle ilgili fırsatlar tanıdı. Biz de bu yolculuklarında onların yol arkadaşı ve çözüm ortağı olmaya devam ediyoruz.

Türkiye’nin reklamcılık ve tasarım alanında çok az yayını var. Bunların başında da Campaign Türkiye geliyor. Bize sayfalarınızda yer verdiğiniz için çok teşekkür ederiz.

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 111. sayısında yayımlanmıştır.