artwork

Burada ve şimdi

2 yıl önce

0

VCCP Başkanı ve Kurucu Ortağı Charles Vallance, pandeminin de hızlandırdığı ‘burada ve şimdi’ olgusuna, bir diğer deyişle aciliyet kültürüne dikkat çekiyor ve markalar için zamana odaklanma tavsiyesi veriyor.

Bir ihtiyaç görülür, sonra bir ihtiyaç karşılanır. 1990’larda sıkıcı hizmet tasarımının yaygınlaşmasıyla First Direct, Pret, Orange ve easyJet geldi. Yeni paradigmalar tanıtıldı.

2000-2009 arası ise hiper bağlantının yükseliş dönemiydi. Böylece Facebook, YouTube, Twitter, WhatsApp, Snapchat ve Instagram geldi. Her birimizin yayıncı olabileceği yeni bir medya dünyası yaratıldı. Medya sosyalleşti.

Şimdi başka bir dalganın zirvesindeyiz. Bu sefer aciliyet ihtiyacına hizmet ediyor. Dalga, pandemiden çok önce başlamıştı fakat gücü ve ölçeği, sayısız karantina yoluyla daha uzaktan yaşamayı öğrenen bir halkın beklentileriyle daha da kuvvetlendi.

“Burada ve şimdi”den başlıca yararlananlardan biri, paket servis teslimat hizmetleridir; sadece Domino’s, Deliveroo, Just Eat, UberEats ve diğerleri değil.

Ayrıca Londra ve diğer büyük şehirlerde karşımıza çıkan yeni bir ultra hızlı market teslimat markaları dalgası var. 10 ila 15 dakika arasında değişen garantili teslimat sürelerine sahip Getir, Jiffy, Weezy, Gorillas, Dija, Fancy ve Zapp gibi markalar mevcut.

Eğer ev “burada ve şimdi” kültürünün merkez üssü ise, etkisi çok daha geniş ve çok daha genel olarak hissedilecektir. 

Eskiden oldukça zahmetli olan bir araba alım-satım sürecini ele alın. Artık Cinch, Cazoo, WeBuyAnycar ve Motorway dahil olmak üzere sayıları giderek artan dijital pazar yerleri aracılığıyla oturduğunuz yerden rahatça bu işlemleri yapabilirsiniz. Eskiden zahmetli olan, arz odaklı bir kategori şu an basitleştirildi ve tüketicinin yararı için bozuldu.

En azından gerçekten rekabetçi piyasalarda talebi belirleyen bir sonuç, her zaman arzı yenecektir. Şu anda talep gündemini belirleyen şey “burada ve şimdi” kültürü. 

Her marka Getir kadar hızlı olamaz ya da Domino’s gibi eve teslimat yapamaz ancak her marka biraz daha hızlı, biraz daha yakın olabilir. Her marka, hizmetini müşterilerin gelişen deneyimiyle daha yakından eşleştirmek adına talep eğrisiyle bağlantıda kalmak için daha fazlasını yapabilir.

Deneyim haritalarının bu kadar değerli bir pazarlama aracı olmasının sebeplerinden biri de budur. Müşteri yolculuğu analizinin tehlikesi, sizi tedarik zinciri içinde bırakabilmesidir.

Örneğin; ticareti yapılan bir içecek markasıysanız, müşteri yolculuğu analizinizin barlar, kulüpler ve pub’lara odaklanması muhtemeldir. Buna karşılık, bir deneyim haritası size içki içme etkinliğinin daha spontane ve mekândan daha bağımsız hale geldiğini söyleyebilir. Hatta burada çok daha fazlasını yaparak, ticaretin ne anlama geldiğini yeniden tanımlamanıza bile yardımcı olabilir. 

Tüm değişim dalgaları gibi, aciliyet kültürünün etkileri de tüketici pazarlarında çok çeşitli şekillerde dalgalanacak ve girdap oluşturacaktır. 

Zamanın değeri, her zaman marka tercihinde önemli bir etken olmuştur. Birçok pazarda belki de artık belirleyici ölçüttür. Pandemi bizi zamanımızı nasıl kullandığımızı yeniden değerlendirmeye zorladı ve bu süreçte zamanın en değerli varlığımız olduğunu anlamamıza yardımcı oldu. Günümüz müşterisi, zamanı israf eden markalara karşı acımasız olacak.

Charles Vallance

VCCP Başkanı ve Kurucu Ortağı

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 116. sayısında yayımlanmıştır.