artwork

British American Tobacco Türkiye Maslak’taki yeni ofisinde

7 yıl önce

0

British American Tobacco (BAT) Türkiye, Orjin Maslak’ta yer alan 4.260 metrekarelik yeni ofisine taşındı. Yeni ofis, çalışanların görüşleri doğrultusunda Bakırküre Mimarlık tarafından çalışanlar arasındaki iletişimi artıracak açık ofis konsepti ile tasarlandı.

Daha verimli, daha yeşil ve daha sosyal bir çalışma ortamı yaratma ve çalışan verimliliğini artırma hedefi ile yola çıkan BAT Türkiye, yeni ofisine taşındı. Ofisle ilgili her alanda çalışanların görüşlerine başvuran ve bu görüşleri tasarıma yansıtan BAT Türkiye, 6 aylık bir proje sonunda Orjin Maslak’ta bulunan yeni ofisinde hizmet vermeye başladı. Proje boyunca süreçlerin koordinasyonu Proje Yönetim Hizmetleri TIME tarafından sağlandı.

Bir önceki ofisten farklı olarak 6 katlı dikey bir yapıdan 2 katlı iç merdiven ile sirkülasyon verimi en üst seviyeye çıkarılmış yatay bir yapıya geçen BAT Türkiye, bu tasarım ile çalışanlar arasındaki iletişimi artırmayı hedefliyor. BAT, birçok ofisten farklı olarak çalışma ve etkileşim alanlarını başarılı bir şekilde aynı mekân içinde birleştirdi. Hem estetiğin hem de verimli kullanımın göz önünde bulundurulduğu yeni ofis her an her yerde çalışılabilecek ve dinlenilebilecek şekilde tasarlandı. 4.260 metrekarenin 700 metrekaresinin sosyal alanlara ayrıldığı ofiste çok daha fazla yeşil alan ve çalışanların özel ve iş görüşmeleri yapabilecekleri farklı kapasitede odalar yer alıyor. Bu odalar açık ofis içindeki ses düzeyinin kontrol altında tutulması konusunda büyük fayda sağlıyor. İnformal toplantı odaları, yazılabilir camlar ve her departmana ait TV ünitesinin de yer aldığı anlık toplantı alanları ise BAT Türkiye ofisinde öne çıkan diğer detaylar.

Yeni ofis ayrıca tasarruf odaklı ve çevreye duyarlı yaklaşımı ile de dikkat çekiyor. Yeni ofisle herhangi bir baz binaya kıyasla aydınlatmada yüzde 25, ısıtma, soğutma ve havalandırmada yüzde 40 ve suda yüzde 35 tasarruf sağlanıyor. BAT’nin taşındığı Orjin Maslak ise bağımsız yapılan araştırmalar sonucuna göre İstanbul’un en iyi iş merkezi olmasının yanı sıra Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen LEED Sertifikasına sahip. BAT Türkiye de gerek iç dekorasyonu gerekse çevreye duyarlı yaklaşımıyla LEED Platinum sertifika alma sürecinde ilerliyor.

Çalışanların görüşlerinden ilham alındı

Yeni ofisin en önemli özelliğinin tamamen BAT Türkiye çalışanlarının istek ve beklentilerine göre tasarlanmış olması olduğunu belirten BAT Türkiye ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Gökhan Bilgiç, “Klasik bir çalışma mekânından ziyade her yerde çalışılabilen, fonksiyonel ama aynı zamanda keyifli bir konsept hedefleyerek yola çıktık. Ofisin tasarım sürecinden başlayarak proje, her aşamada çalışan dostu fikirlerle şekillendirildi. Çalışanların mutlu ve huzurlu olmadığı bir kurumun sürdürülebilir bir başarı sağlamasının mümkün olmayacağına inanıyoruz.” sözleriyle ofisin tasarımındaki içgörüyü dile getirdi. Bilgiç sözlerine şu şekilde devam etti: “BAT Türkiye her zaman yeniliklere öncülük eden bir noktada. Yeni ofisimizde de bu yaklaşımımızı sürdürdük ve son derece farklı bir ofis ortamı yarattık. Ofisimizin tasarım sürecinde işinde en iyi olan kişilerle çalıştık. Tasarımın şekillenmesinde ise en büyük rolü çalışanlarımız oynadı. Onların istek ve beklentilerini öğrenmek için pek çok çalışma yaptık ve tasarım toplantıları ile ihtiyaçları tam olarak belirledik. Çalışma alanı içerisinde yer alan sosyal ve yeşil alanlar, merdivenle bağlanan katlar, açık ofiste özel görüşmeler için uygun mekânlar çalışanlarımızın istekleri arasında öne çıkanlardı ve biz tüm bu istekleri hayata geçirdik. Yeni ofisimize teknoloji anlamında da önemli yatırımlar yaptık. Yeni ofisimizin tüm bu özellikleriyle verimliliğimizi artıracağına ve çalışanlarımızı motive edeceğine hiç şüphem yok.”

Kâğıt israfını en aza indirecek

Yeni ofiste kâğıt israfını en aza indirmek için de büyük çaba sarf edildi. Günlük depolama ve teknoloji ihtiyaçlarının simülasyonu yapılarak yön verilen projede tüm depolama stratejisi değerlendirilip yeniden oluşturuldu. Kâğıtsız ofis için yatırım ve ortak davranış prensipleri belirlendi. Günlük kullanılan dosya ve kâğıt kapasitesinde %65’lere varan düşüş sağlandı.

Yeni ofiste çalışanlar istedikleri yerde çalışabilecek

BAT çalışanlarından alınan geri bildirimlerin sonucunda ortaya çıkan farklı kapasitelerde toplantı ve görüşme odaları, teknolojinin en kullanıcı dostu seviyede uygulanması, bitkilendirme alanlarının yer alması ve çalışma alanlarının yanında etkileşim ve iletişimin artırılacağı alanların yaratılması beklentilerinin tamamı yeni ofiste karşılandı. Yeni ofisteki toplantı odaları ise yaratıcılığı teşvik etmek üzere özel olarak dizayn edildi. İnformal toplantı odalarının yanı sıra odalardaki yazılabilir camlar ve her departmana özel ekran kullanımına imkân veren anlık toplantı alanları ile çalışanlara ilham verici bir ortam sunuldu. Yeni ofiste çalışma alanları içerisinde planlanan sosyal alanların yanı sıra 3 ayrı kitchenette, PlayStation ve müzik kutusu gibi çalışanların molaları için farklı alanlar da mevcut. Kafe alanı ise hem yemek yenebilecek hem de toplantı yapılabilecek şekilde kurgulandı. Tüm alanlar hem çalışma hem de sosyal alan olarak her türlü olanağa sahip şekilde planlandı. Mobilya seçiminde de çalışanların zevk ve ihtiyaçlarını gözeten bir yaklaşım sunan BAT Türkiye, en uygun mobilyaları seçtikten sonra çalışanların taleplerine göre gerekli modifikasyonları yaparak kişiye özel bir dekorasyon planlaması yaptı.


BAT Ofis videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz:

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Haziran 2017 sayısında yayımlanmıştır.