artwork

Bosch, yapay zeka için sınırlarını belirledi

4 yıl önce

0

Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young insan ve makine zekasının beraber nasıl çalışabileceğine, birbirlerini nasıl tamamlayabileceklerine değiniyor.

Ağa bağlı cihazların ve insan sayısının artmasıyla dünya tamamen değişti. Bu değişime öncülük eden Bosch, son birkaç yılda, bir sanayi işletmesinden önde gelen global Nesnelerin İnterneti (IoT) şirketine dönüştü. IoT hakkında konuşurken ‘nesneleri’ vurgulamamız bir tesadüf değil! Çünkü biz, ürünlerimize ve makinelerimize bağlanabilirlik ve zeka katıyoruz.

Bugün artık yapay zeka bilim kurgu olmaktan çıktı, günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Otomobilimizi sürmemiz, çalışma şeklimiz, eğitimimiz, alışveriş, seyahat gibi alışkanlıklarımız yapay zeka sayesinde temelden değişiyor. Yapay zeka, Bosch açısından hayati öneme sahip bir teknoloji ve bu alanda etkin bir rol oynuyoruz. İster üretimde ister akıllı evlerde, ister otonom otomobillerde kullanılıyor olsun; ‘Yaşam için teknoloji’ sloganımıza paralel olarak, yapay zekayı güvenli, sağlam ve açıklanabilir hale getirmek için çalışıyoruz. 2025 itibarıyla tüm Bosch ürünlerinin ya yapay zeka içermesi ya da yapay zeka yardımıyla geliştirilmiş veya üretilmiş olması hedefleniyor.

Ancak burada şöyle önemli bir nokta var:
Kamuoyu hala kuşkular, hatta distopik bilim kurgu kaynaklı bilgilerle besleniyor. Bu görüşlere göre yapay zeka, insan zekasını geride bırakıyor, insanların işlerini ellerinden alıyor ve kontrol edilemez bir hale geliyor!

Eğer yapay zeka, insanlar için bilinmez bir şey, kara kutu olursa bu tarz endişeler devam eder ve insanlar ona güvenmez. Bosch gibi şirketler, yapay zekada bir başarı hikayesi yaratabilmek için iki yol seçmelidir. Bu yollardan biri, teknolojik koşulların ve çözümlerin geliştirilmesi ve yeni iş alanları oluşturmak için inovasyonların kullanılmasıdır. Bir diğeri ise genel olarak toplumu, yapay zekanın faydaları konusunda ikna etmektir.

İşte buradan hareketle biz, ağa bağlı bir dünyada güvenin esas unsur olduğuna inanıyoruz. Yapay zekayı geliştirmenin yanı sıra yapay zeka için güven de oluşturmalıyız ve biri olmadan, diğeri oluşamaz. Dijital alanda başarı için, klasik ürün işimizde kalitenin olduğu gibi, güven de son derece önemli olacaktır.

Peki, insan ve makine zekası birbirini nasıl tamamlayabilir? Hangi kararları makinelere bırakabiliriz? İnsanlar ne zaman ve nerede müdahalede bulunmalı?

Yapay zekaya ilişkin endişeler ve kafalarda oluşan benzeri sorulara cevap verme ihtiyacı, Bosch’u hem yapay zekanın faydalarını hem de geçmemesi gereken etik kırmızı çizgileri inceleyen etik kuralları hazırlamaya yöneltti. Bu kurallar, şirketimizin yıllık IoT konferansı Bosch ConnectedWorld’ün (BCW) açılışında, Bosch CEO’su Volkmar Denner tarafından açıklandı.

Bosch’un yapay zeka etik kuralları içerisinde yer alan ilkelere göz atacak olursak;

  • Tüm Bosch yapay zeka ürünleri, şirketin bir yenilik arayışını sosyal sorumluluk hissi ile bir araya getiren ‘Yaşam için teknoloji’ sloganımızı yansıtmalıdır.
  • İnsanları etkileyen yapay zeka kararları, son söz insanda olmadan alınmamalıdır. Yapay zeka, insanlar için bir yardımcı ve araç olmalıdır.
  • Güvenli, sağlam ve açıklanabilir yapay zeka ürünleri geliştirmek istiyoruz.
  • Güven, şirketimizin temel değerlerinden bir tanesidir ve kendimizi güvenilir yapay zekaya adadık.
  • Yapay zekaların geliştirilmesi sırasında, yasallık ilkesine ve diğer etik ilkelere uyarız.

Yeni yapay zeka etik kurallarımızda, kırmızı çizgilerimizi açık açık belirtiyoruz. Etik kurallar, kolay yolu seçmiyor. Bunun yerine, Bosch’un stratejik zorunluluğunu geleceğe uygun hale getiriyor ve yapay zekanın da ‘Yaşam için teknoloji’ olması konusunda ısrarcı oluyor. İlk bakışta bu bir çelişki olarak görülebilir: Yapay zeka ile iş geliştirmek istiyoruz, ancak teknolojik gelişimin etik sınırlarını belirliyoruz. Burada söz konusu olan şey, girişimcilik sorumluluğunun ekonomik ve sosyal yönleri arasında kurulması gereken son derece önemli dengedir. Uzun vadede, güvenin işimizin can damarı olduğuna inanıyoruz ve ancak bu kırmızı çizgilere uyarsak güven ortaya çıkabilir.

Steven Young
Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye 97. sayısında yayımlanmıştır.