artwork

Borusan – Perili Köşk: Biraz iş biraz sanat

7 yıl önce

0

Hem çalışma ortamı hem de müze olarak kullanılan Perili Köşk’ü kadrajımıza aldık. Bu ay ofis sayfaları için Rumeli Hisarı’nın büyüleyici köşklerinden biri olan Perili Köşk’te yerini almış Borusan’ı ziyaret ettik.

Tarihi bir binada olmak hatta sadece önünden geçmek bile büyülerken çalışma ortamı olarak tarih kokan bir yerde olmanın keyfi başka olmalı. Borusan’ın sosyal sorumluluk projeleri ve sanat alanındaki dikkat çekici adımlarıyla uzun yıllardır takip ederken bir de Hisarüstü’nde Perili Köşk’ü ziyaret edip “biraz sanat biraz iş”  dedik.

Özgün mimarisiyle İstanbul kültür mirasının önde gelen örneklerinden ve Rumelihisarı’nın en önemli ve tarihi binalarından biri olan Yusuf Ziya Paşa Köşkü’nün yapımına 1910’lu yıllarda başlanmış. Ancak 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı’nın patlaması ve Osmanlı İmparatorluğu’nun da savaşa girmesi nedeniyle inşaatı yapan ustalar askere alınınca çalışmalar tamamlanamamış. 2007 yılında Borusan yönetiminin bu köşke taşınmasıyla beraber bu eksikler giderilmiş.

Tarihiyle Perili Köşk…

Köşkün bugünki halini alması için geçirdiği süreç, 1993 yılında müteahhit Basri Erdoğan’ın binayı satın almasıyla başlıyor. 1995 yılında başlayan inşaat çalışmaları 5 yıl sürüyor. Ve Türkiye’nin çağdaş sanat alanındaki ilk ofis müzesine dönüştürülerek yapının röleve, restitüsyon, restorasyon ve uygulama projeleri Mimar Hakan Kıran tarafından gerçekleştiriliyor. Köşkün dış görünüşü korunurken, iç mekânlar modern ve ferah bir iş ortamı sağlayacak şekilde düzenlenmiş. Tüm Holding- Perili Köşk çalışanlarının görüş ve önerileri alınarak gerçekleştirilen ofis müze dönüşüm çalışmalarının sonucunda, sanat eserlerinin yarattığı farklı atmosferde çalışanların keyif alacakları ve verimli olabilecekleri rahat bir çalışma ortamı sağlanmış. Perili Köşk, Borusan Contemporary adıyla ofis müzeye dönüştürülürken yeni görsel kimliği, tasarımı ve sergi programı için Guggenheim Vakfı’nın eski direktörü ve GCAM’nin kurucusu Thomas Krens danışmanlık yapmış. Guggenheim Müzesi’nin multimedya teknolojilerinin kullanıldığı sergi tasarımlarını yapan, mimar Hani Rashid ile eşinin kurduğu Asymptote Grubu ise proje geliştirme süreçlerinde destek vermiş. Mimari uygulama ise Mat Mimarlık tarafından yapılmış.

Köşkün birbirinden ferah odasını gezip, hem sanat eserlerine bakıp hem de çalışma ortamlarını ziyaret ederken bu fikrin nasıl ortaya çıktığını merak edip bizlere bu ziyaretimizde eşlik eden Kurumsal İletişim Yetkili Uzmanı Öznur Halilcikoğlu soruyoruz: “Borusan’ın faaliyet gösterdiği temel sosyal sorumluluk alanlarının arasında kültür ve sanatın önemli bir yeri bulunuyor. Bu kapsamda, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nu toplumla paylaşmak ve Türkiye’de çağdaş sanata olan ilgiyi artırmak amacıyla Perili Köşk ‘Borusan Contemporary’ adıyla Türkiye’nin çağdaş sanat alanındaki ilk ofis müzesine dönüştürüldü.”

Borusan Perili Köşk’te yaklaşık olarak 100 çalışan var. Boğaz manzarasında üstelik sanat eserleriyle beraber çalışma keyfinin yanında servis imkanı ve yemek hizmeti de sunuluyor. Ayrıca çalışanlar için kahvaltı buluşmaları, happy hour, yaz başlangıcı ve bitiminde partiler de organize ediliyor.

Sevgi dilde başlar

Ayrıca 14 Şubat Sevgililer Günü’nde iş yaşamındaki ayrımcı dil ve davranışlara dikkat çeken bir rehber ve video yayınlayan Grup, İş Yaşamında Ayrımcılık İçeren Söz ve Davranışlardan Kaçınma Rehberi adı altında yayınlanan bu çalışmayla, iş yaşamında kadın erkek arasında ayrımcılığı besleyen, önyargı içeren dil, ifade ve davranış kalıplarının farkına varılması; sevgi ve saygıya dayalı bir çalışma ortamına zemin hazırlanmasını amaçlamıştı.

Borusan, bu harketi sadece 14 Şubat ile sınırlamayıp ofis ortamına da taşımış. Tuvaletlerde ve ofisin belirli yerlerinde bu rehberden bazı uyarıları görmeniz de mümkün.

Perili Köşk’ü ziyaret etmek ve birbirinden ilgi çekici sanat eserlerini incelerken Boğaz havası almak isterseniz sadece hafta sonları 10.00 – 19.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.


Marina Zurkow

U-RAM Choe

Bu yazı olarak Campaign Türkiye Ağustos 2017 sayısında yayımlandı.