artwork

Bir pazarlama şöleni olarak Ramazan ayı

9 yıl önce

0

Müslümanların en kutsal ayı olan Ramazan, aynı zamanda ekonomik canlılığı da işaret ediyor. Peki Müslüman ülkelerde Ramazan ayının ruhu unutulmadan markalar nasıl pazarlanır? Campaign US içerik direktörü Matthew Rothenberg derledi.

 

Ramazan ayı tüm dünyadaki itaatkar Müslümanlar için bir ay boyunca kanaatkarlığı temsil ediyor. Güneşin doğuşundan batışına kadar yiyecek veya içecekten uzak durulur, aileler gece yarısı sahur için bir araya gelirler ve birçok insan sabahın erken saatlerine kadar uyanık kalırlar, rahatlarlar ve alışverişlerini de genellikle online bir şekilde internetten yaparlar.

İslam ülkelerindeki birçok şirket 17 Haziran’dan 17 Temmuz’a ve hemen ardından kutlanacak Ramazan Bayramı’na kadar meşguller ve kendilerini hazırlamış durumdalar. Ürdünlü pazarlama danışmanı, Istizada’nın kurucusu ve şef dijital stratejisti Jordan Boshers’a göre, İslam ülkelerinde Ramazan ayı boyunca yapılan reklam harcamalarında dikkate değer bir artış bulunuyor.

“Ramazan ayı tam anlamıyla hayırseverliğe ve bağış yapmaya odaklanılan bir aydır,” diyor Boshers: “Bölgedeki birçok reklamcı da STK’lara yardımda bulunmaya odaklanırlar.”

Boshers, yabancı markaların da Ramazan’ın getirdiği fırsatların farkında olmaya ihtiyaçları var, diyor: “Çoğu kez, ajanslar Ramazan’a büyük kampanyalarla başlarlar; fakat bu aynı zamanda zorlu bir zamandır. Çünkü müşterileri alışveriş tatilinin öneminin farkına varmazlar.”

Aynı zamanda özellikle İslam kültürünün dışındaki markalar, eğlendirici kampanyalar tasarlarlarken dini açıdan hassas olan ögeleri de hatırlamak zorundalar. Boshers, “İçinde bulunduğunuz kültürü onore etmek ve bir iletişim kurmayı denemek önemli” diyor.

Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkelerde yapılan 2015 Ramazan kampanyalarını aşağıdan inceleyebilirsiniz.

 

Pepsi “Pepsi & Chipsy Ramadan,” Mısır

Dizinin üçüncü yılında, Coca-Cola geçmişten kalma çok sayıdaki Mısırlı film yıldızını hayata döndürdü. Siyah beyaz filmlerin yeni sahnelerle birleştirildiği kampanyada güneş battığında bir şenlik ortamı doğuyor.

 

Coca-Cola, Mısır

Coca-Cola radyo-televizyon reklamları yapmaktansa online bir Ramazan reklamı yayınlamaya ve gelirini de hayır için bağışlamaya karar verdi. Video serisinde insan ruhu ve cömertlik övülüyor. Videoda bacağını kaybetmiş bir genç, yapabileceklerini gösteriyor.

 

Vodafone, “Vodafone Ramadan to You,” J. Walter Thompson Kaire, Mısır

Vodafone Mısır’ın yıldızlarla dolu Ramazan reklamında telefonlarla ülkenin çok sayıda kutlama şarkıları söyleniyor. JWT Kaire imzalı kampanya Omar Hilal tarafından yönetiliyor, prodüksiyon şirketi ise ASAP.

 

Kent “Religious Festivals Mean Remembrance” Güzel Sanatlar, Türkiye

Kent’in reklam filmi bundan 40 yıl öncesinden başlayan bir aşk hikâyesini ekranlara taşıyor. Film, tanıştıkları andan itibaren aralarında kendilerine özel bir dil geliştiren aşıkların, yıllar sonra bile aynı heyecanla alışkanlıklarını devam ettirmelerini konu alıyor. Yıllar geçse de bazı geleneklerin asla değişmediğinin altını çizen film, aile içindeki güzel anıların bayramlarla devam ettiğini ve bayramlarda sevdiklerimizi hatırlamanın önemini vurguluyor.

Astro “Tiada Noktah Untuk Kemaafan,” Malezya

Uydu ağı şirketi Astro’nun bu acıklı kampanyasında babasıyla ilk defa 6 yaşında tanışmış ve uyuşturucu bağımlılığı yüzünden beyni tedavi edilemeyecek boyutta hasar görmüş bir adamın hikayesi gösteriliyor.

 

Angel Drones – Al Rifai, Lübnan

Ramazan’ın ruhunu fakirlere ve yaşlılara yardım etmek oluşturur. Al Rıfai’nin bu kampanyasında da adına “melek drone’lar” denilen drone’larla ihtiyaç sahiplerine yiyecek ve giyecek ulaştırılıyor.

 

Coca-Cola “Remove Labels This Ramadan” FP7/DXB ve Memac Ogilvy, Suudi Arabistan

Coca-Cola’nın logosunu kutusunun üstünden kaldırdığı reklamında, bir grup insan bir yemek masasında karanlık bir ortamda oturup sohbet ediyorlar ve ışıklar yandığında önyargılar hakkında bir ders veriliyor. Gruptakiler önlerindeki Coca-Cola kutularının üstünde Coca-Cola logosu yerine, “Etiketler kutular içindir, insanlar için değil” cümlesinin yazdığını görüyorlar.

 

“Danone Aqua’s ad for hydration” – Y&R Group Endonezya ve VML Qais Jakarta, Endonezya

Y&R’nin yarattığı “2-4-2” reklamında Danone Aqua, kolay ve hatırlanır bir fikir üzerine kampanyasını inşa etmiş. Danone tüketicilerine Ramazan ayı boyunca iki bardak güneş battığında, dört bardak gece boyunca ve iki bardak da sahurda içmelerini tavsiye ediyor.

 

Cadbury “Cadbury Celebrations” – Contract Advertising, Hindistan

Film, özel bir kutlama dolayısıyla bir oturma odasında açılıyor. Adamlardan biri diğerlerine Cadbury çikolatalarından ikram ediyor. Filmde “önce sen!” geleneğine vurgu yapılıyor. Derken sahneye yaşlı bir adam giriyor ve vurgu değişiyor: “Önce babalar!”