artwork

Begüm Kayum: “Gençler neredeyse biz de oradayız”

5 yıl önce

0

Pembe İzler Derneği Gençlik Komitesi Başkanı Begüm Kayum ile Happy People Project imzası taşıyan sosyal sorumluluk kampanyalarının detaylarını konuştuk.

P embe İzler Derneği Gençlik Komitesi Başkanı Begüm Kayum, HIV virüsünden korunma konusunda halkı bilinçlendirme amacını taşıyan ‘Yeter ki aşısız olmasın aşk’ sloganıyla yola çıktıkları sosyal sorumluluk kampanyalarının ortaya çıkış hikayesini ve kampanya dahilinde bundan sonra tasarladıkları adımları bizimle paylaştı.

Necla Eylül Durukan Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Begüm Kayum Burada Genç-İz’in Pembe İzler Derneği’nin Gençlik Komitesi Başkanı olarak karşınızdayım. Bilkent Üniversitesi Hukuk Bölümü’nden mezun oldum. Daha sonra Amerika’da Uluslararası İş ve Ticaret Hukuku Master’ı yaptım. Hem New York hem de İstanbul Barosu’na kayıtlı avukatım. İnsanlara yardım etmeyi çok seviyorum, hepimizin yardıma ihtiyacı olabiliyor. Bu nedenle de Genç-İz’in komite başkanlığına soyundum.

Necla Eylül Durukan ‘Rahim Ağzı Kanseri’ konusunda özellikle genç hedef kitleyi gözeterek bir farkındalık projesine başladınız, bu projenin yol haritasını bizimle paylaşabilir misiniz?

Begüm Kayum Öncelikle Pembe İzler Derneği’nden biraz bahsetmek istiyorum. Pembe İzler Derneği yaklaşık beş yıl önce kuruldu. Dernek başkanımız Arzu Karataş, Acıbadem Hastaneleri Bodrum ve Taksim şubelerinin direktörüdür. Doktordur ve maalesef aynı zamanda eski bir kanser hastasıdır. Birkaç yıl önce kansere yakalanıyor. Kanser dört aşamadan oluşuyor ve kanser olduğunu son aşamadan bir önceki olan üçüncü aşamasında anlıyor ve diyor ki: “Ben hastane çatısının altındayım, doktorum, etrafımdakiler doktor… Buna rağmen ben üçüncü aşamada fark ettiysem dışarıdaki insanlar ne yapacak?” Bu durumdan sonra da kendi yaşadıklarını insanlara aktarmak istiyor ve Pembe İzler Derneği’ni kuruyor. Bu dernekte gerçekten çok güzel insanlar var. Başta hepimizin niyeti zaten insanlara yardım etmek ve en büyük şansımız da Acıbadem Hastanesi doktorlarının bize verdiği destek. Ne olursa olsun bu tıbbi ve uzmanlık gerektiren bir konu. Derneğimiz doktorlardan oluşuyor. biz de Genç-İz’iz; Pembe İzler Derneği’nin Gençlik Komitesi, yeni bir oluşum… Kanser çok kötü bir kelime, bu kelimeyi kullanmaktan çekiniyoruz. Kanser yerine ‘kötü hastalık’ diyoruz, adını kullanmamaya çalışıyoruz. Bir de kanser biraz yaşlı hastalığı gibi algılanıyor, gençlerin başına gelmeyeceği düşünülüyor. Halbuki kanserin yaşı ve cinsiyeti yok, birçok nedeni de   olabiliyor. Kanser çok ölümcül bir hastalık olarak biliniyor. Evet, erken teşhis olmazsa gerçekten ölümcül olabiliyor. Ancak önemli olan şu; erken teşhis olduğu sürece ölümcül bir hastalık değil, tedavisi var, yeter ki bilincimiz ve farkındalığımız olsun. Bir yandan da maalesef kanser, tedavisi çok pahalı bir hastalık olduğu için maddi imkanların da olması gerekiyor. Biz bu insanlar için en başta farkındalık ve bilinç yaratmak istiyoruz. İmkanı olmayanlara da imkan yaratmak istiyoruz.

Kendimden bahsederken şundan bahsetmedim; babamı üç yıl önce çok elim bir durumdan ötürü kaybettim: Babam evimizin önünde bir cani tarafından öldürüldü. Babama veda bile edemedim, onu tedavi ettirecek imkanım da yoktu. Buraya benim gönül vermemin sebebi de en azından kanserin tedavi imkanı olması… Biz de bu imkanı yaratalım ve kullanalım diye düşündüm.

Sorunuzun asıl cevabına gelecek olursak, bizim bir kampanyamız var “Yeter ki aşısız olmasın aşk” sloganımızla yola çıktık. Bu Genç-İz’in tanıtım lansmanı. Bu kampanyada ‘HPV virüsüne karşı aşı ol’ diyoruz. Normalde hiçbir kanser türünün önlemini daha önceden alamıyoruz. Yapabileceğimiz tek şey, erken tanı ve o tanıya göre tedavi süreci planlanması. HPV aşısı daha önceden korunmaya yönelik önlem aldıran bir aşı türü. Rahim ağzı kanseri çok bilinmiyor, daha çok meme kanserini duyuyoruz. Kadın kanserleri arasında meme kanserinden sonra en sık yakalanılan ve en fazla ölüme götüren kanser türü. Maalesef dünyada her iki dakikada, iki kadından biri rahim ağzı kanserinden ölüyor. Bu kanserin kaynağı ise HPV virüsünün ta kendisi. Aslında bunun önlemi sadece bir aşıyla alınabiliyor ancak bilinirliği az. Açıkçası Pembe İzler Derneği’nden ve Genç-İz’den önce farkındalığım yoktu.

Hem gençleri hem de ebeveynleri bilgilendirmek istiyoruz. HPV virüsü cinsel ilişki yoluyla bulaştığı için bunun konuşulması daha da zorlaşıyor. Halk arasında ‘HPV pis bir şey’ algısı var ama öyle değil, sonuçta hepimiz insanız. Eğitimli olmayan insanları da biz eğitmeliyiz. Bir de HPV virüsünde genellikle erkeklerin taşıyıcı, sadece kadınlarda kansere dönüştüğü gibi yanlış bir bilgi mevcut. HPV virüsünde erkekler sadece taşıyıcı değil, birçok kansere yakalanabiliyor. Bunlardan biri de penis kanseri. Bu yanlış bilgileri doğru bilgilerle değiştirmek istiyoruz.

Necla Eylül Durukan Kampanyayı ülkenin en önemli yaratıcı ajanslarından biri olan Happy People Project ile tasarladınız, mesajınızı yaratıcı bir kampanya ile iletme arkasındaki stratejiniz nedir? Kampanya kapsamı ve mesajı nasıl ileteceğiniz ile ilgili bilgileri aktarabilir misiniz?

Begüm Kayum Happy People Project’e ne kadar teşekkür etsek az. Başta Orçun Bey ve ekibi gerçekten bizlere aylardır gece gündüz çok büyük destek verdi. İnsanlara bilinç vermek, onlarda farkındalık yaratmak istiyorduk ama kanser kelimesini kullanamıyoruz. Daha çok bizim ülkemizde cinsel konuların konuşulması zor oluyor. Bu konuda Orçun Bey ve Happy People Project çok büyük destek verdi.

Muhteşem bir slogan hazırladık: ‘Yeter ki aşısız olmasın aşk’ şeklinde. Burada insanlara umut veriyoruz, kanser demeden mizah da yaratıyoruz. En güzel tema olarak zaten Sevgililer Günü’nde aşkı konuşuyoruz. Aşı gibi çok basit bir yöntem var, gelin bunu yaptıralım diyoruz. Bu anlamda da kesinlikle doğru adreste olduğumuzu düşünüyorum.

Necla Eylül Durukan Kampanyada hangi mecraları ve iletişim kanallarını kullanacaksınız? Kampanyanın iletişim stratejisi nedir?

Begüm Kayum Bu zaten bir sosyal sorumluluk projesi. Bu nedenle de sosyal medyayı çok hızlı ve etkili bir şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Bizim hedefimiz gençler, Genç-İz olarak kadınlara ve erkeklere hitap etmek istiyoruz. Üniversitelere gitmek ve oradakileri bilinçlendirmek istiyoruz. Arkamızda hastane grubu ve doktorlar var. Bu doktorlarla birlikte her türlü soruya yanıt vermek istiyoruz. Ben bu dernekten önce jinekolog, onkolog diye bir uzmanlık alanı olduğunu bilmiyordum. Jinekoloğa gidince smear testi ile rahim ağzı kanseri olup olmadığımı anlayabileceğimi düşünüyordum. Halbuki öyle değilmiş, tabii ki smear testi ile anlayabilirsiniz ancak daha detaylı bakılması da gerekebiliyor. Meme kanserini kendi vücudunuzu test ederek anlayabilirsiniz. Ama HPV sinsi bir virüs; o bölgeyi tanıyarak veya elleyerek test edemiyorsunuz. Bu konuda aydınlatıcı olmak için sadece sosyal medyada değil sahalarda da olacağız. Gençler neredeyse biz de oradayız.

Necla Eylül Durukan Gençlerin birbiri ile ile paylaşmaktan çekinebileceği ve konuşulması zor olan bu konuyu çok sade ve net bir mesaj ile anlatma konusunda cesaretli bir yol izlediğinizi görüyoruz. Bu konuda sizi kimler destekliyor?

Begüm Kayum Happy People Project ile bulduğumuz sloganda cinsellik kullanmadan aşk dedik, çünkü bu gerçekten de aşk. İki insanın birbirine en yakın olduğu anda maalesef ki birbirine bulaştırma olasılığı olan bir virüsten bahsediyoruz. Bu bir gerçek ve biz bu gerçeği en güzel şekilde insanlara yansıttığımızı düşünüyoruz. Bu noktada ünlülerden gerçekten çok güzel destekler aldık. Sosyal sorumluluk konusunda kimse elini taşın altına koymaktan kaçınmıyor. Hangi ünlüye gitsek ve derdimizi söylesek, “Sizin derdiniz bizim derdimizdir.” dediler ve bize bu sloganımızla birlikte videolarını gönderdiler. Sosyal medyada da desteklerini esirgemiyorlar.

Necla Eylül Durukan Kuvvetli bir başlangıç olacağını tahmin ediyoruz, peki sonrasında neler olacak? Orta ve uzun dönemli stratejiniz nedir?

Begüm Kayum İlk etapta dediğim gibi sosyal medyada kendimizi göstermek istiyoruz. Daha sonrasında ise örneğin sloganımızı gece kulüplerinde bir damga olarak bastırmak istiyoruz. Çünkü gencin ve aşkın olduğu her yerde HPV gerçeği var, biz bu kansere dönüşmeden önce bu bilinci verelim. Üniversiteler ve liselerde sempozyumlar düzenlemek istiyoruz. Şu an için üniversiteler, basın ve sosyal medyada kesinlikle olacağız diyebilirim. Sonra ise gençler bizi nerede isterse orada oluruz.

Necla Eylül Durukan Kampanya sözcüsü olarak birçok sanatçı ve kamuoyu yaratabilecek isimlerin size destek verdiğinizi görüyoruz, bu isimler projeyi nasıl sahiplendiler?

Begüm Kayum Açıkçası ilk başta çekindik, çünkü dediğim gibi kanser ve HPV konuşulmuyor. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada rahat konuşulabilen bir konu değil. Ancak anladık ki çekinmemize hiç gerek yokmuş. Ünlüler sosyal sorumluluğun artık çok farkında. Biz bir ülkeyiz, milletiz, bende böyle bir bilinç varsa niye sana aktarmayayım, sosyal medyada böyle bir kitlem varsa niye ben bu kitlelerle paylaşım yaparak duyurmayayım? Ünlüler, biz de sizinleyiz dediler. Kampanyamıza destek veren tüm ünlülere de çok teşekkür ederim.   

Necla Eylül Durukan Vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Begüm Kayum Genç-İz’in bu kampanyası Sevgililer Günü haftasında çıktı ama bu çok uzun soluklu bir süreç. Sadece Sevgililer Günü’nde böyle bir kampanya çıkartıp bitirmeyeceğiz. Bu kampanyayı çok uzun soluklu olarak görüyoruz. Bu erken teşhis bilincini, bu tedbiri tüm gençlere yaymamız lazım. Bizimle olmak isteyen herkese de kapımız açık. Derneğe girmeden önce kendimi eğitimli, bilinçli bir birey olarak görüyordum ancak değilmişim. Çok şey öğrendim, bir kişi bir kişidir diyerek öğrendiklerimi paylaşıyorum. Benim paylaştığım kişi de bir başkasıyla paylaşıyor ve bu şekilde sayımız artıyor, daha da artacağımıza inanıyorum. Her türlü desteğinize muhtacız, sizlerle birlikte olmak istiyoruz.  

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 86. sayısında yayımlandı.