artwork

Başarılı viral reklam yapmanın formülü

6 yıl önce

0

Hayata geçirdiğiniz videonun viral olup olmayacağını anlamanız kolay olmayabilir. Jungle Creations CCO’su Henry Hitchcox, başarılı viral reklam yapmanın formülü beş adımdan geçiyor diyor.

Cannes Lions katılımcılarının bir ödül kazanması için ortalama 3.2 yıl boyunca yarışmaya düzenli olarak iş göndermeleri gerekiyor. Ancak biz, Yoti için gizli kamera yöntemiyle hazırladığımız “Little Casanova / Küçük Kazanova” işimizle ilk yılımızda bir Aslan kazandık.

Video, internette kimliğini gizlemenin ne kadar kolay olduğunun altını çizerken, Yoti’nin kimlik sahteciliğini engelleme özelliğini anlatıyordu. Şirin bir baştan çıkarıcı olan 12 yaşındaki Lewis’in 29 yaşındaki Miguel kimliğiyle kadınları kandırıp buluşma ayarlamasının hikayesini aktardık.

Üç gerçek kadının Miguel’le buluşmaya gelmeleri ve onun söylediği kişi olmadığını farketmeleri üzerine gelişen olayları gösterdiğimiz video 32 milyon kez izlendi ve 120.000 kez paylaşıldı.

Little Casanova neden başarılı oldu?

Başarılı viral reklam yapmanın formülü bize hep soruluyor. Genellikle insanlar bir videonun viral olup olmayacağının bilinemeyeceğini, bunu sağlayan çok fazla değişken olduğunu söylerler. Ama bu işin bir formülü var ve Little Casanova bu formül sayesinde başarılı oldu.

  • Öncelikle mutluluk, şok, üzüntü, heyecan, öfke veya korku gibi bir duyguyu harekete geçirmek gerekiyor.
  • Viral video gülme, ağlama veya tüylerin diken diken olması gibi fiziksel bir tepkiye neden olmalı.
  • Gündemde olan bir kültürel fenomen veya olay ele alınmalı.
  • Tartışma yaratmalı.
  • İnsanların kendileriyle özdeşleştirebilecekleri bir ortak deneyim sunulmalı.
  • Markanın kendisi ve mesajları fazla öne çıkmamalı, belli belirsiz kullanılmalı.

Little Casanova’nın bu kılavuzu izlediği için başarılı olduğuna inanıyoruz. Mizah sayesinde eğlendirdi ve Lewis’in fırlama cümleleri insanları güldürdü. Mizah, paylaşım sağlamanın harika bir yolu. Eğer insanlar videonuzun eğlenceli olduğunu düşünürse, onu genellikle arkadaşlarıyla paylaşır ve kendi mizah anlayışlarını ortaya koyarlar.

Bu video kültürel bir fenomen olarak “internetten tanışma”yı ele aldı ve rollerin değiştiği durumda, yani genç bir kızın kendisinden büyük erkeklerle buluşması söz konusu olduğunda neler olabileceğine dair tartışma yarattı.

Ayrıca internetten tanışıp buluşma konusundaki ortak deneyimi sundu ve son olarak Yoti’nin “bu uygulamayla kimlik sahteciliğine maruz kalmazsınız” mesajını sadece videonun sonunda verdi.

Bir diğer örnek: Dublin otobüsü

Başarılı viral reklam yapma formülü Rothco’nun Dublin Onur Yürüyüşü için hazırladığı “Proud Dads / Gururlu Babalar” videosunda da başarıyla kullanıldı. Bu videoda dört baba Dublin otobüsüne bindi ve çocuklarını alıp Dublin Onur Yürüyüşü’ne götürdü.

Milyonlarca kez izlenen bu videoya insanlar adeta deli oldu. Video izleyicilerde mutluluk ve empati duygularını harekete geçirdi, kendisine sürpriz yapılan insanların tepkileri gözyaşlarına neden oldu.

İrlanda Cumhuriyeti’nde uygulanan insan hakları politikalarıyla ilgili diyalog başlatırken, kültürel bir olaya ve ortak bir istek olan kabul edilme arzusuna değindi. Dublin otobüsü ise sadece bu olaylara ev sahipliği yapan bir araç olarak videodaydı.

Ürküterek de viral olabilirsiniz

&Co tarafından Velux için hazırlanan “The indoor generation / İç mekan nesli” bir diğer örnek. Video 50 milyonu aşkın izlenme rakamına ve yüz binlerce paylaşıma ulaştı. Videoda astım hastası bir küçük kız, doğal ışığın ve temiz havanın bulunmadığı iç mekanlarda çok zaman geçirmenin yaşama ve sağlığa olumsuz etkilerini anlatıyor.

Küçük kız, ürpertici bir tonda yaşam tarzımızın bizi ve ailelerimizi hasta ettiğini anlatarak tüyleri diken diken ediyor. Gösterilen sahnelerle kendi yaşamları arasında ortak noktalar bulan kişilerde korkuya neden oluyor. Ancak videonun sonunda bu senaryoyu tersine çevirmenin yolunu göstererek umut da veriyor.

Burada ele alınan kültürel fenomen teknoloji (cep telefonları, bilgisayar oyunları, televizyonlar, güneş ışığı lambaları ve solaryumlar) ve hayatımıza soktuğu bağımlılıklar. Ortak deneyim olarak da yaşamış olabileceğimiz rahatsızlıkları ve koltuklarımıza yapışık geçirdiğimiz uzun saatleri sunuyor.

Dışarıda mı yoksa içeride mi yaşamanın daha sağlıklı olduğu konusunda tartışma yaratıyor ve Velux pencerelerin sunduğu doğal ışıktan videonun en sonunda bahsediyor.

Doğru malzemelerle başarısız olmak da mümkün

Elbette tüm doğru malzemeleri kullandığınız halde kurgu, kast, senaryo, uzunluk, bütünlük gibi uygulamanın kilit noktalarında başarısız olmanız da mümkün.

Burada akla gelen örneklerden biri, Liverpool FC’nin yıldız oyuncusu Mo Salah ile yaptığı şaka videosu. Videoda futbolcu, kağıt bir duvardan fırlayarak Liverpool taraftarı olan öğrencileri şaşırtıyordu.

Videonun amacı çocukların tepkilerini izleyenleri mutlu edip onlara kahkaha attırmaktı. Son derece popüler bir kültürel figür olan Mo Salah başroldeydi, insanların ortak sevgisi futbolu ele almıştı. Ayrıca Salah’nın Premier League’in en iyi oyuncusu olup olmadığı konusunda tartışma başlatmış ve marka mesajlarını izleyicinin kafasına kakmaya çalışmamıştı.

Ancak video çok uzundu ve kurguda en iyi kısımlar sona saklanmıştı. Sosyal medyada insanları en baştan yakalamak gerektiği için bu kurgu çalışmadı. Bir diğer önemli nokta da Salah’nın duvardan çıktıktan sonra ne yapacağının pek düşünülmemiş olmasıydı.

Video tüm doğru malzemelere sahip olmasına ve futbolcunun ünü sayesinde birkaç milyon izlenmeye ulaşmasına rağmen doğru uygulamayla çok daha başarılı olabilirdi.

Henry Hitchcox

Treehouse ve Jungle Creations CCO’su