Ayşen Akalın: Omnichannel’ın başrolünde data var

7 yıl önce

0

Bu yıl özellikle Cannes Lions’taki varlıkları ve yaptıkları satın almalarla dikkatleri üzerlerine çeken danışmanlık şirketleri ve dijital platformlar, yaptıkları hamlelerle globalde değişim rüzgarları estirirken bu rüzgar Türkiye’yi nasıl etkilecek? Sektörün önde gelen isimleri yorumluyor…


Ayşen Akalın

Reklamverenler Derneği Başkan Yardımcısı

Günümüzde saniyeler içinde ve parmağımızın ucuna tüm dünyanın bilgisi gelebiliyor. Bu şekilde bilgi bombardımanına uğrayan ve kafa karışıklığı yaşayan tüketicilerin dikkatini saniyeler içinde çekmek giderek zorlaşıyor.

Multichannel, crosschannel derken şimdi omnichannel konuşuyoruz. Bu durumda başrolü data almış oluyor. Tüm temas noktalarından akan datayı bir havuzda toplamak ve anlamlandırarak iyi bir tüketici deneyimine dönüştürmek temel hedef oldu. Ancak, markaların bu konudaki farkındalığının artması ve aksiyon almaya başlamaları bu işin kolay olduğu inancını getirmemeli. Tüketici ile temas ettiğimiz tüm noktalardaki datayı toplamak için büyük bir çaba olsa da dataya sahip olmak kadar onu segmente etmek, anlamlandırmak ve sonuç verecek bir aksiyona çevirmek işin asıl zor kısmı. Her marka aynı seviyede olmadığı gibi bu yatırımı yapan markalar için bile datayı anlamlandırma konusunda en aktif rol alacak veri analisti istihdam etme konusu yeni yeni gündeme geliyor. Kaldı ki bu konudaki uzmanlık sektörde yeni oluşuyor. Ciddi bir tecrübe edinmek için zaman ve pratik çok önemli. Ajansların çok daha geniş bir portföyde, farklı mecralar ve teknolojilerle edindikleri tecrübeler bu aşamada değerli olacaktır.

Ayrıca, bahsedilen konular ciddi yatırım gerektiriyor, her markanın bu boyutta yatırım yapması mümkün olmayabilir. Oysa medya ajanslarının ana faaliyet alanı olduğu için son teknoloji yazılımları kullanma, teknolojiye adapte olma ve istikrarlı yatırım konusunda markalardan daha iyi noktada olacaklardır.

Ancak, ne kadar çok datamız olmuş olursa olsun markanın hedef kitlesi ile duygusal bir bağ kurması gerek, bunun için de öncelikle farklı platformlara ve farklı ruh hallerine uygun hikayeler konusunda uzman olması gerekiyor. Sadece rasyonel gerçekler üzerinden tüketici ile duygusal bağ kurmamız mümkün olmayacaktır. Burada da yaratıcılık devreye giriyor. Tabii yaratıcılığın tarzı ve yöntemi farklılaşabilir.

Değişim sürecine en iyi adapte olan ajanslar istikrar ile devam ederler ve değişimi şirket kültürü haline getirirler, teknoloji ve insan kaynağına gerekli yatırımı yaparlarsa marka/ajans birlikteliği her zamankinden iyi bir noktaya gelebilir.

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Ağustos 2017 sayısında yayımlandı.

 

 

Senin için
Tümünü göster
BOM Karting Takımı Yeni Genç Pilotlarını Tanıttı

Borusan Otomotiv Motorsport (BOM) Karting Takımı, 2024 Türkiye Karting Şampiyonası...

Yeni Volkswagen Tiguan Satışa Sunuldu

2007’den bu yana 7.6 milyonun üzerindeki satış adediyle 2018’den günümüze...

Yeni Renault Captur’un Dünya Lansmanı Gerçekleşti

İçten yanmalı ve hibrit motor seçenekleriyle tanıtılan yeni Renault Captur...