artwork

Ari Weiss: “Cannes’ın geleceği, reklamcılığın geleceği kadar belirsiz”

6 yıl önce

0

DDB Kuzey Amerika’nın CCO’su Ari Weiss, Cannes’ı ve reklamcılığı nasıl bir geleceğin beklediğinin bilinmediğini ve bunun tam da olması gereken şey olduğunu anlatıyor.

Bu yıl Cannes’da “yılın sorusu” diyebileceğimiz şey festivalin geleceğiyle ilgiliydi. Önemsemiyor gibi görünmek istemiyorum ama kimin umrunda? Festivalle ilgilenmiyor değilim, aslında tam tersi geçerli ama neden tanımlanamayacak bir şeyi tanımlamaya çalışıyoruz ki?

Mobil jürisinin odasında şu soru birden fazla sefer soruldu: “Beş yıl sonra bir mobil jürisi bile olmayabilir, değil mi?” Kesinlikle ilginç bir soru ama bu, tamamen kuramsal olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bu soru, bugün işimi yapmama nasıl yardımcı olacak? Şu anda müşterilerimin ihtiyaçlarına cevap vermemi nasıl sağlayacak? Beş yıl sonra varolup olmaması önemsiz. Asıl odaklanmamız gereken soru şu: “Günümüzün en iyi yaratıcı çözümleri bunlar mı?”

Şimdiki zamana odaklanmalıyız

Pazarlamacılar olarak, geleceği tahmin etmek konusunda takıntılıyız ama bence dikkatimizi daha çok şimdiki zamana odaklamalıyız. Müşterilerimiz, gelecekte çözülmeyi bekleyemeyecek ihtiyaçlara şu anda sahipler. Ajanslarımız için de aynı durum geçerli. İşimizin ilgi bekleyen mevcut sorunlarına şu anda çözüm üretmezsek, bir geleceğimiz olmayacak. Geleceğe dair cevaplar Cannes’da değil. Onu bir tahmin aracı olarak göremezsiniz. Cannes sadece içinde bulunduğumuz anda (ve bazı durumlarda şu anın 11 ay öncesinde) sektörümüzün ürettiği en yaratıcı düşüncelerin bir yansıması.

Dünya tahminde bulunamayacağımız bir hızla değişiyor. Bu da geleceği tahmin etmeye çalışmanın boşuna olduğunu gösteriyor. Bunu yapmaya çalışmak yerine esnek olmalıyız. Teknoloji bizleri, kafalarımızın her an beta seviyesinde çalışmasını gerektiren ve teknolojinin de ötesine geçen bir düşünce şeklinde yaşamaya zorladı. Canlı bir izleyici topluluğu önünde emprovize gösteri yapan aktörler gibi gerçek zamanlı yanıtlar alıyoruz. Pazarlama tarihinde ilk kez, hedef kitlemizden istediğimiz yanıtları almak için hikayelerimizi gerçek zamanlı düzenleyebiliyoruz.

Mevcut problemlere basit, zekice çözümler

Bunu en açık şekliyle görebildiğimiz alan, günümüzün en geleceğe dönük fikirlerini ödüllendiren “the Innovation Lion” kategorisi oldu. Bu yılın Innovation Grand Prix’si My Line’a verildi. Google Assistant’ın telefonları kolayca Google’a dönüştürdüğü, son derece basit ve zekice bir çözüm. Geleceğe dönük mü? Bence pek değil. Ama şu anda karşı karşıya olduğumuz bir problem için üretilmiş müthiş zekice bir çözüm ve elde ettiği tüm övgüleri hak ediyor.

Sektörümüzün amacı geleceği tahmin etmek değil. Bu işi falcılara bırakalım. Bizim sektörümüzün amacı, müşterilerimizin mevcut problemlerini çözmeye yönelik için parlak, yaratıcı çözümler üretmek ve onlara hak etmedikleri bir pazar avantajı sağlamak. Cannes her zaman bu tip yaratıcı çözümlerin kutlandığı bir yer olageldi. Cannes’ın gelecekte nasıl olacağına gelirsek… Dünyanın en yaratıcı iş çözümlerine ev sahipliği yaptığı sürece kimin umrunda?

Ari Weiss, DDB Kuzey Amerika CCO’su