artwork

Arçelik “iyiliği aşkla tasarlamaya” İyi-Ge ve iklim dostu hareket ile devam ediyor

2 yıl önce

0

Arçelik, sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetlerini, İyilik Geliştirme Kurulu (İyi-Ge) ile Türkiye’nin önde gelen STK’larının temsilcileri, bilim insanları ve iklim aktivistlerini de dahil ederek, herkesi İklim Dostu Harekete katılmaya davet ediyor. Arçelik Türkiye Kıdemli Pazarlama Direktörü Mehmet Tüfekçi: “Herkesi ‘Ne yapabiliriz?’ sorusunu sormaya ve bu soruya birlikte yanıt arayama davet ediyoruz.” diyor.

Arçelik, yıllar boyunca tüketicilerinin kalbinde ve zihninde “Yeniliği Aşkla Tasarlar” sloganıyla önemli bir yer edindi. Yeni teknolojiler ve üretim süreci başta olmak üzere faaliyetlerinin her aşamasında, merkezine sürdürülebilirliği koyan marka, 2021 yılında “İyiliği Aşkla Tasarlar” sloganıyla yeni bir marka yolculuğu başlattı. “Gezegenimiz için ne yapabiliriz?” sorusuyla yola çıkan Arçelik markası; daha iyi bir dünya için fikirler ve projeler geliştirmek üzere bilim insanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üniversiteler, iklim aktivistleri ve sanatçılardan oluşan ortak akıl platformu İyi-Ge’yi (İyilik Geliştirme) kurdu. 

İyilik kavramını Arçelik markasının kalbine koyduklarını söyleyen Arçelik Türkiye Kıdemli Pazarlama Direktörü Mehmet Tüfekçi, İyi-Ge Kurulu’nun nasıl ortaya çıktığını ve hedeflerini şöyle anlatıyor: “İklim krizi insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük tehdit. Arçelik olarak faaliyetlerimizi bu farkındalıkla, sorumlu üretim ve sorumlu tüketim odağıyla sürdürüyoruz. ‘İyilik’ yolculuğumuza kreatif ajansımız olan Havas ile başladık. Bu alanda bir ortak akıl platformu oluşturma fikriyle gelen Havas ile sürdürülebilirlik vizyonumuz çok örtüşüyordu.  Arçelik ile Havas İstanbul arasındaki güzel sinerjinin bir sonucu olarak İyi-Ge projemizi hayata geçirdik. İyi-Ge Kurulu’nun üyelerinden biri de Havas İstanbul Genel Müdürü Ceren Çubukçu oldu. Türkiye’nin önde gelen STK’ları, bilim insanları, sanatçılarının da çok değerli katkıları ile çok kısa bir sürede projemizin somut çıktılarını almaya başladık. Her hafta bir araya gelen kurul, sorumlu tüketim ve üretim ayağında neler yapılabileceğine dair fikir ve projeler ortaya koymayı hedefledi.”

İklim Dostu Hareket Tüketicilere İlham veriyor

İyi-Ge’nin ortaya koyduğu ilk çıktılardan biri ise Arçelik’in şubat ayında duyurduğu İklim Dostu Hareket oldu. Arçelik, İklim Dostu Hareket’i Türkiye genelinde bir seferberliğe dönüştürmeyi ve iklim krizi konusundaki farkındalığı artırmayı amaçlıyor. Arçelik’in haziran ayında İzmir İstinyePark’ta açılışını yaptığı ilk iklim dostu mağazasının da sürdürülebilirlik alanında bayi ağını da kapsayan önemli bir değişimin ilk adımını attığını vurgulayan Mehmet Tüfekçi: “Arçelik olarak iklim dostu mağazalarımızla da “İklim Dostu Hareket”e destek vererek ivme kazandıracağız. İklim dostu mağazalarımızın sayısını 60’a çıkarmayı planlıyoruz. Mağazanın içinde İyi-Ge’nin fikirlerinden biri olan İklim Dostu Ev’in de bir modeli yer alıyor. Amacımız, iklim dostu mağazalarımızda müşterilerimize yaşatacağımız deneyimle bu konudaki farkındalığı artırmak ve karbon ayak izlerini azaltmaları konusunda ilham vermek.” diyor.

İklim dostu mağazada Arçelik’in, enerji ve su tasarrufu ile tüketicilerin enerji maliyetlerini de düşürmesini sağlayan; kazanında geri dönüştürülmüş PET kullanılan ve en verimli enerji sınıfından bile %10 daha verimli olan çamaşır makinesi, yumurta kabuğu gibi biyo malzemeler kullanılarak üretilen ve F enerji sınıfına göre %36 daha az enerji tüketimi sağlayan buzdolabı, parçalarının üretiminde atık balık ağları ve iplik atıkları gibi geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılan  fırın ve bulaşık makineleri, biyo-kompozit teknolojisi ile dönüştürülen parçalarında karbon ayak izi %5 oranında azaltılan çay makinesi gibi iklim dostu ürünleri de sergileniyor.

Türkiye’nin Platin LEED Sertifikasına Sahip İlk Mağazası

Mehmet Tüfekçi, iklim dostu mağazanın proje aşamasından başlayarak dekorasyonda kullanılan materyallerden, çalışanların kıyafetlerine kadar kapsamlı bir çalışmanın ürünü olduğunu vurguluyor. Cephe tasarımında, hurda çamaşır ve kurutma makinelerine ait yan paneller kullanılan iklim dostu mağazanın, tüm duvar stantları da eski mağazalardan sökülerek ileri dönüştürülen malzemeler kullanılarak yapıldı. Verimli aydınlatma armatürleri ve aydınlatma otomasyonu kullanımı ile Arçelik’in diğer mağazalarına göre ortalama %30 enerji tasarrufu sağlanırken verimli su armatürleriyle de %40’a varan su tasarrufu yapıldı. Platin seviyesi, yeşil bina sertifikası LEED’de en yüksek skoru ifade ediyor.

Arçelik İyilik Geliştirme Kurulu 

Bilim koordinatörlüğünü Good4Trust.org’un kurucusu, Sosyal Girişimcilik Platformu Ashoka’nın Yönetim Kurulu üyesi, çevre bilimci Uygar Özesmi’nin  yaptığı Arçelik İYİ-GE (İyilik Geliştirme) Kurulu’nun üyeleri Oyuncu Yiğit Özşener, TEMA Vakfı Genel Müdürü Başak Yalvaç Özçağdaş, TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hikmet Öztürk, WWF- Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, WWF Kurumsal İş Birlikleri Yönetmeni Nilay Dökümcü, Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSİF) Yönetici Direktör Dr. Gonca Ongan, KUSİF Proje ve Eğitim Kıdemli Uzmanı Agata Fortuna, Havas İstanbul Genel Müdürü Ceren Çubukçu, Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Merkez Müdürü Prof. Dr. Nilgün Kıran Cılız, çevre aktivistleri Selin Gören ve Atlas Sarrafoğlu. İyi-Ge’nin Moderatörlüğü’nü ise Ahmet Akın üstleniyor.

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 126. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Daha İyi Bir Gelecek Platformu Kuruldu

Enerjisa Enerji ‘Daha İyi Bir Gelecek’ platformunu hayata geçirdi...