artwork

Arama motoruyla konuşmak

12 yıl önce

0

Başlangıçta metin kutusu vardı… ‘Hadi abi, interneti indirelim. Böylece millet internette olan biteni bu metin kutusundan arayıp bulsun’ dedi Larry ve Sergey Stanford’dayken. O günden bugüne internette arama alışkanlıklarımız da değişti, arama motoru pazarlaması da evrim geçirdi…

Bilgisayarla konuşmaya o kadar da yabancı değiliz. Douglas Adams’ın ölümsüz eseri Otostopçunun Galaksi Rehberi’ndeki Deep Thought (Derin Düşünce), tüm soruları cevaplayan, en sonunda da hayat, evren ve her şeye dair nihai cevabı bulan bir bilgisayardı. Turist Ömer de “kompiter” ile uzayda tanışıyordu. Buralardan görmüş olacağız ki, kullanıcılar olarak biz de arama motorları ile iletişim kurmaya çabalıyoruz.

Web sitemize kim nereden gelmiş diye bakıyoruz. Arama motorlarından gelen kimi ziyaretçiler akıl almaz sorgularla ilgili sayfaya ulaşıyor ve anahtar kelimelerin oluşturduğu cümbüşe gülümsememiz eşlik ediyor (Örneğin kendi bloguma “etkileyici erkek bakışı” yazıp gelen okurlarım var). Çünkü aslında kullanıcı olarak arama motoru ile konuşuyoruz. Aradığımız şeyi sor(g)ular halinde metin kutularına danışıyoruz.

Google ve Yandex gibi arama motorları da bu sorguları anlamaya ve buna uygun sonuçlar çıkarmaya başladı. Bu gelişmeler arama motoru pazarlaması açısından da son derece önemli.

Örneğin Google’da AC/DC’nin diskografisini aramışsak, artık albümlerin hepsini, grupla ilgili ek bilgileri sonuç sayfasında görebiliyoruz.

Bir kelimenin Türkçe karşılığı ya da herhangi bir bayramın tarihi mi lazım? Hemen “ne zaman, translate” gibi kelimeleri sorgumuza ekliyoruz, Yandex bize sonucu gösteriyor:

Google’daki değişime baktığımızda, sadece indekslemek yerine artık faydalı sonuçları da bu sayfaya taşıması önemli bir gelişme. Çünkü çıkan sonuçlardansa, sonuç sayfasında ekstra bilgi görmek, görünür olmak, ona uygun içerikleri gösterebilmek gerekiyor.

Örneğin Inception filmini aramışsak, filmle ilgili bilgilere (yapımdan cast’a kadar) ek olarak “People also search for” (bunu arayan bunu da aradı) özelliği ile ek sonuçlar çıkıyor. Böylece sonuç sayfasında çapraz linkleme ile ek aramalar yapabiliyoruz.

Arama motoruyla diyaloga girmekten bahsetmişken, aynı mantıkta çalışan Wolfram|Alpha‘yı anmadan geçmeyelim. Wolfram|Alpha cevapları derleyip bilgiye çeviren bir motor.

Kişisel kullanım ve son kullanıcı açısından baktığımda, bu şekilde sonuçlara ulaşmak beni mutlu ediyor. Aradığımı kolayca, vakit kaybetmeden bulabiliyorum. Kullanıcıdaki içgörü böyle olunca web sitesi/blog vb. sahibi olarak markaların da gerekli optimizasyonu yapmasında fayda var. Kullanıcılar artık anahtar kelimeler yerine anahtar sorgular ile arama yapıyor. Bu da SEO tarafında ek çalışma yapmayı gerektirebilir.

Tarayıcı (browser) tabanlı işletim sistemlerine geçişi konuştuğumuz şu günlerde tek bir metin kutusu tüm hayatımız da olabilir, milyarlarca veri tek bir metin kutusuna da sığabilir…

Not: Bu yazı daha önce marketoloji.com’da yayınlandı.

Ali Erkurt / alierkurt.com

——————————————————————————————

Ali Erkurt kimdir?

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü mezunu. İlef’teki ilk günümde tanıştığım Reklam Atölyesi’nde editörlük, sanal koordinatörlük görevlerini yürüttü. Reklam yazarlığı, grafik tasarımcılık ve web tasarımcılık gibi oyunlar oynayarak kendini geliştirdi. Takım halinde ve kendi başına reklam yarışmalarına katıldı, bu yarışmaların pek çoğundan ödülle döndü. Sosyal medya, reklam, pazarlama konularında bir hayli ilgili; bir şeyler anlatabilecek kadar bilgili; kıskançlık derecesinde sevgili. Likeable Istanbul’da Strateji ve Reklam Yönetimi Ekip Lideri olarak çalışıyor. Twitter: @alierkurt