artwork

Apple’ın, ilk iPhone’dan bu yana ürün lansmanı geçmişi

10 yıl önce

0

Apple’ın bugün gerçekleşecek büyük  lansmanından önce şu ana kadar ürün tanıtımlarına bakarak bir şeyler öğrenmek mümkün.

Apple’ın geçmiş lansman deneyimlerinden, şirketin yeni ürün lansmanlarına önem verdiğini görülüyor. TV, baskı ve açıkhava reklamları ve ürün yerleştirme şirketin öncülük ettiği ve sık sık kullandığı yöntemler oldu.

Ancak bu yeni lansmanda farklı konular var. Biri Apple’ın tüketicinin benimsediği ispatlanmamış mobil ödeme ve 2015’e kadar dağıtımının yapılmayacağı söylentileri dolaşan giyilebilir cihaz kategorilerine girmesi. Bunun dışında Apple’ın pazarlamasını elden geçirdiği ve kendi bünyesinde, TBWA/Media Arts Lab ile yarışacak bir kreatif ekip oluşturduğu söyleniyor.

Apple’ın kreatif stratejisi, kurucusu Steve Jobs’ın 2011’deki ölümü, ve rakibi Samsung’un yükselişiyle birlikte son yıllarda sürekli gelişiyor.

Merhaba iPhone

Steve Jobs, ikonik siyah boğazlı kazağıyla, ilk iPhone’u 2007 yılında tanıttı ve medyanın ilgisini fazlasıyla çekti ancak hala reklam yapma ihtiyacı duyuyordu.

İlk iPhone reklamı, “Hello” 2007 Oscarları döneminde görücüye çıktı. Reklamda Apple logosu görülüyordu ancak iPhone ismi geçmiyordu çünkü Apple isim hakları için Cisco’yla savaşıyordu. O dönemde Apple’ın reklam harcamalarında 129 milyon dolarlık bir artış yaşandı ve toplamda 467 milyon dolara ulaştı.

Yeni ürünler için büyük destek

Dijital Medya geliştikçe Apple merkezi stratejiden uzak durmaya çalışarak videolarının internette dolaşmasına izin verdi. Mart 2010’da iPad için yapılan ilk reklam viral oldu. Yeni tablet TV’de de kendine Modern Family gibi dizilerde, Apple tarafından tek bir kuruş ödenmeden yer buldu.

Apple yine TV’ye önemli miktarda para harcıyor. Geçen yıl medya harcamasının %80’ini oluşturan 627 bin dolar TV’ye harcandı. Aslında şirketin boyutuna kıyasla çok az harcıyor; 2013’de mobil harcamalarının %0,64’ü pazarlama için kullanıldı.(Samsung ise gelirinin %1,82’sini reklamlar, %3,51’ini de satış promosyonu için kullanıyor.) Ancak Apple’ın gelirleri çok yüksek ve istediğinde reklama fazlasıyla para ayırabilir.

Şirket, 2010’un ikinci yarısında yeni iPad’inin tanıtımı için 51,9 milyon dolar harcadı. Apple’ın reklam harcamalarının 2010-2011 yıllarındaki artışı satışlarda daha da büyük bir artış sağladı. O yılın son çeyreğinde yeni MacBook Air’in tanıtımında şirket, 31.5 milyon dolar harcadı. 2 yıl sonra MacBook Pro’nun tanıtımı için yine aynı parayı gözden çıkardılar.

Gelecekteki reklamlar

Apple, 2008’deki App Store ve 2010’daki FaceTime gibi belirli hizmetlerin tanıtımı için reklam kampanyalarını düzenledi. Ama gelirlerinin yarısını oluşturan iPhone, reklam harcamalarının en büyük odağı olarak kaldı. Apple’ın medya harcamalarının 2009 ile 2013 yılları arasında %40’ından fazlası, akıllı telefonun tanıtımına yönelik oldu.

Ancak bu yıl, iPhone merkezinde dönen cihaz ve hizmetlerden bahsedilen reklamlar öne çıktı. Haziran ayında yayınlanan “Parenthood” adlı reklam, bağlantılı ev sektöründe Apple’ın yerini gösterdi. “Powerful” ve “Strength” isimli diğer iki reklam iPhone kullanıcılarının telefonu kullanma şekillerini gösterdi.

Apple aynı zamanda, özellikle Çin olmak üzere, yurtdışı pazarlama çalışmalarını da arttırdı. Ağustos ayında, Çinli pop grubunun bulunduğu bir mini film çıkardı. Bu satışları da beraberinde getirdi. 2009’da satışların %1,8’ini oluşturan Çin ve Hong Kong, geçtiğimiz çeyrekte %16’ya kadar yükseldi. Apple için son derece rekabetçi bir piyasa olan Asya, öte yandan geniş ekranlı telefonları da sevmesiyle biliniyor.

 

 

 

 

Senin için
Tümünü göster
Netflix Türkiye’ye karşı ayaklanma

Aynı yüzler, aynı hikayeler, aynı kalemler…...